Kääpiököynnösviikuna (vesifiikus)

Ficus pumila

ruotsinkielinen: klätterfikus

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Köynnösviikuna on sievä, ohut- ja vaalealehtinen, kiipeilevä ja köynnöstävä laji. Pienet, tylpähköt, herttakantaiset ja ruodittomat lehdet ovat vuorottain versolla ja painautuvat tiiviisti alustaa vasten. Vanhempien yksilöiden lehdet ovat kookkaampia, 5-6 cm, kovempia ja paksumpia.

Valkokirjava muunnos pyrkii taantumaan takaisin vihreäksi.
Kiipeää ilmajuurillaan esim. sammalilla päällystettyä tukikeppiä pitkin. Tukikepin sammal pidettävä kosteana.

Amppelikasvi
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kiiltävälehtisiä lajeja on pyyhittävä märällä rievulla. Vanhan kasvin voi saada haaromaan kuristamalla vartta ohuella rautalangalla. Vanha fiikus voidaan nuorentaa juurruttamalla turvepussissa rungon puoliväliin uudet juuret, minkä jälkeen runko katkaistaan.

Valontarve:
puolivarjo
Vähäinen auringonpaiste sopii.

Hoito

Vaikka fiikukset pitävät lämmöstä kasvukaudella, talvella ne varistavat lehtiään liian lämpimässä. Multa ei saa kokonaan kuivua, mutta kastelujen välillä pinnan on saatava kuivahtaa. Sumutus tarpeellista. Viikottainen lannoitus, lepokaudella kerran kuussa. Istutus myöhään keväällä, varovainen totutus uuteen multaan niukasti kastellen ja sumuttaen. Kasvurauha on tärkeä.

Lisääminen

Köynnöstelevät lajit juurtuvat heti, kun leikatut latvat pannaan turpeensekaiseen multaan. Muiden lajien pistokkaat leikataan keväällä ja maitiaisneste pyyhitään pois. Pistokkaat juurrutetaan haaleassa vedessä. Pienessä ruukussa pistokas juurtuu runsaassa kuukaudessa.

Lähilajit ja lajikkeet

'Minima', 'Sonny', 'Variegata'. banianiviikuna Ficus benghalensis, limoviikuna Ficus benjamina, pilleriviikuna Ficus deltoidea, kumiviikuna Ficus elastica, lyyraviikuna Ficus lyrata, varjoviikuna Ficus microcarpa, isoköynnösviikuna Ficus sagittata