• Etusivu
  • Kasvikortisto

Liskovehka

Sauromatum venosum
ruotsinkielinen: Ödlekalla
Huonekasvit
Monivuotinen
1063_1388.jpg
Kuvaus:
Liskovehka muodostaa naurismaisen, tummakuorisen mukulan. Lehdettömänä talvehtivasta mukulasta kasvaa keväällä ennen lehtisilmujen turpoamista lyhyt, kirjava, 3-5 cm kukintovarsi, joka päättyy puolimetriseen puikelokukintoon. Kukinto on kauniin tummanpunainen, sisällä vaaleammalla pohjalla ruskeita täpliä. Puikeloa suojaa rennosti riippuva 30-50 cm pituinen ylälehti. Sen tyvessä on tuppimainen onkalo, jonka sisässä ovat emikukat. Hedekukat ovat rotanhäntää muistuttavassa puikelossa ylempänä ja ylimmäisenä on hajuelin. Kasvi houkuttelee pahalla hajullaan raatohyönteisiä pölyttämään sitä. Kukinto onneksi lakastuu pian ja sen jälkeen kasvaa pitkävartinen lehti, joskus parikin. Lehti on syvään liuskainen eikä kovin koristeellinen. Tunnettu myös nimellä aaroninsarvi.
Hoito-ohjeet:
Huoneenlämpö on sopiva. Kasvun aikana tasainen kosteus, lepäävä mukula säilyy kuivana. Viikottainen lannoitus hyvin juurtuneelle kasville. Mukulan voi istuttaa maaliskuussa tai antaa kukkia kuiviltaan.
Soveltuvuus:
Uskomattoman pahanhajuinen, vrt. viikon tyhjentämättä ollut, lämpimässä mädäntyvä talousjäteämpäri.Kukkii kuiviltaa. Viihtyy avomaallakin, mutta mukulat otetaan talveksi sisälle ja säilytetään kuivillaan.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
Kukinnon väri:
punainen
ruskea

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
Valontarve:
puolivarjo
Lisääminen:
Särmikkäästä mukulasta leikataan kulma terävällä veitsellä, haavapinnan annetaan kuivua ja mukulan palanen istutetaan omaan ruukkuunsa.
Kasvualusta
Lähilajit ja lajikkeet
-

1063_1387.jpg

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton