Myrtti

Myrtus communis

ruotsinkielinen: myrten

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Myrtti on risuinen pieni pensas tai puu, jonka kiiltävissä, tummanvihreissä lehdissä on hieno aromaattinen tuoksu. Valkoiset kukat puhkeavat yksitellen monilukuisina lyhyiden vanojen päihin. Kukkien jälkeen saattaa tulla purppuranpunaisia marjoja.

Myrtti pysyy huonehoidossa matalana. Leikkaamalla se voidaan muotoilla pallomaiseksi, pylväsmäiseksi tai kartiomaiseksi pensaaksi.

Kesän myrtti saa olla ulkonakin, valoisassa paikassa kuistilla tai räystään suojassa seinustalla.

Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:
toukokuu - heinäkuu

Soveltuvuus

Myrtti ei kunnolla viihdy kuivailmaisessa keskuslämmitystalossa. Myrtistä on sidottu morsiusseppeleitä.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Myrtti tarvitsee runsaasti valoa. Vain polttavimman maalis-huhtikuisen auringonpaisteen aikana tarvitsee varjostusta. Ruukku ei saa kuumentua.

Hoito

Kasvia on käänneltävä, jotta latvus kasvaa sopusuhtaiseksi. Sopeutuu huoneenlämpöön. Talvikausi mielellään viileässä, jopa alle 10 astetta. Juuripaakun tulee olla tasaisen märkä, talvella pintamulta saa kuivahtaa. Vesi ei saa seisoa. Lannoitekastelu kerran viikkossa. Kasvi istutetaan uudelleen 3-4 vuoden välein samaan ruukkuun ja syvyyteen. Vain nuoret taimet ruukutetaan joka kevät. Mullanvaihdon jälkeen varovainen kastelu ja ahkera sumutus. Versoja typistetään kerran vuodessa.

Lisääminen

6-7 cm pitkät pistokkaat leikataan tammikuun lopussa tai vasta kesän tultua. Mukaan leikataan pieni liuska edellisvuoden oksan kuorta. Pistokkaat juurtuvat huonosti, juurtuminen voi kestää jopa kaksi kuukautta. Taimet istutetaan vasta, kun juuristo on kehittynyt riittävän vahvaksi.

Lähilajit ja lajikkeet

morsiusmyrtti Myrtus communis 'Microphylla'