Paavalinkukka (saintpaulia)

Saintpaulia Ionantha-ryhmä

ruotsinkielinen: saintpaulia

puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
25 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Paavalinkukalla on monivuotinen, tuuhea lehtiruusuke, jonka lehdet ovat pitkäruotiset, nukkaiset, soikeat, joskus miltei pyöreät, päältä harvakarvaiset ja kiiltävät. Lehden alapinta on joko vaalea tai tumman purppurainen. Kukat ovat 1,5-2 cm kokoiset. Kukinta on runsainta keväällä ja syksyllä. Kukkien väri ja muotorunsaus on valtava. On valko-, puna-, sini- ja sinipunkukkaisia, kaksivärisiä, kerrottuja ja ripsureunaisia. Kukkien heteet ovat keltaiset.

allergisoiva
Kukinnon väri:
erivärisiä, lila/violetti, kirjavia, sininen, valkoinen, punainen, vaalean sininen
Kukinta-aika:
kesä, kevät, syksy

Soveltuvuus

Haihtuva kasvineste voi aiheuttaa siitepölyallergian kaltaisia oireita.

Kasvin tuholaisista mainittakoon punkit, villakirvat ja etanat. Kotimaisissa paavalinkukissa esiintyy harvoin tuholaisia. Jos kasvin lehdet ja nuput muumioituvat, on syytä epäillä virustautia. Virustautiset kasvit on heti hävitettävä. Näin estetään taudin leviäminen muihin kasveihin.

Valontarve:
puolivarjo, varjo
Suoraa auringonpaistetta sietää vain muutaman aamu- tai iltapäivätunnin.

Hoito

Huoneenlämpö riittää. Tasainen, melko runsas kosteus, mielellään alusvadin kautta. Sumutusta ei suositella. Viikottainen laimea lannoitus. Multa vaihdetaan vasta maaliskuun lopussa tarvittaessa. Kasvi sovitetaan samaan ruukkuun. Vanhimpia lehtiä voi poistaa.

Lisääminen

Kasvia lisätään lehtipistokkaista. Lehteen jätetään 2-3 cm mittainen ruoti. Se työnnetään tyveä myöten multaan. Kun uusi lehtiruusuke on 3-5 cm kokoinen, siirretään se omaan ruukkuunsa. Puolen vuoden ikäinen kasvi on valmis kukkimaan, kunhan vain valoa on ollut tarpeeksi. Kasvin voi myös jakaa keväällä.

Lähilajit ja lajikkeet

'Akira', 'Amai', 'Diana', 'Ballet', 'Kumiko', 'Maiko', 'Miho', 'Rhapsodie', 'Sami', 'Tamiko'