Pikkusoilikki (amppelisoilikki)

Streptocarpus saxorum

ruotsinkielinen: sammetskornettblomma

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Streptocarpus-lajit voidaan jakaa kolmeen pääryhmään. Tavallisimpia ovat lajit, joiden lehdet ovat asettuneet kaksitahoisesti tuuheaksi ruusukkeeksi. Toisen ryhmän muodostavat varrelliset lajit, jotka yleensä ovat pienilehtisiä ja joiden kukat ovat mitättömät. Kolmannen ryhmän muodostavat yksilehtiset lajit, joita kasvatetaan lähinnä kasvihuoneessa.

Yleensä soilikki on esikon kokoinen. Lehdet ovat pitkät, usein kapeat, kuperat, paksusuoniset, tummanvihreät ja pykälaitaiset. Suuret suppilokukat ovat pystyissä, siroissa vanoissa joko yksinään tai monikukkaisina kukintoina, hieman alaviistoon kallellaan. Värisävyt vaihtelevat: sinisiä, punaisia, valkoisia tai sinipunaisia. Joillakin on nielussa erivärisiä juovia ja teriön reuna voi olla poimuinen.

Kukinnon väri:
erivärisiä, lila/violetti, sininen, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
kesä, kevät, syksy

Soveltuvuus

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Lehdet eivät saa lämmetä auringossa eikä ruukku kuumentua. Vedoton, lämmin ja valoisa ikkunapaikka.

Hoito

Huoneenlämpö hyvä, paras kasvu 20-22 asteessa. Runsas kastelu, mutta multa ei saa olla märkää. Lepokaudella pintamulta saa kuivahtaa. Viikottainen mieto lannoitus. Istutetaan maaliskuussa entiseen syvyyteen löysästi.

Lisääminen

Voidaan lisätä jakamalla tai lehtipistokkaista. Yhdestä soilikista saa 2-5 jakotaimenta. Irronneet lehdet juurrutetaan pistokkaiksi. Multa kastellaan ja kasvi asetetaan puolivarjoiseen paikkaan. Vasta juurten toivuttua aletaan kastella runsaasti.

Lähilajit ja lajikkeet

tummanvioletti 'Constant Nymph', violetti 'Connie' , violetinpunainen 'Helle Glocke', valkoiset 'Bella' ja 'Weisse Glecke', sininen 'Nicky', punainen 'Flamia', ruusunpunainen 'Kolibri', pensassoilikki Streptocarpus caulescens, pilvisoilikki Streptocarpus polyanthus, norsunsoilikki Streptocarpus wendlandii