• Etusivu
  • Kasvikortisto

(Ruoka)parsa

Asparagus officinalis
ruotsinkielinen: asparagus
Vihannekset ja juurekset
Luonnonvaraiset
Monivuotinen
540_487.jpg
Kuvaus:
Englnimi: AsparagusHyvän parsan väri on tasainen ja muoto suora. Parsa on yleensä valkoista tai vihreää, mutta on myös violetti ja vihreän violetti. Valkoista parsaa kasvatetaan mullan alle peitettynä, vihreä kasvaa maan pinnalla. Valkoisen parsan maku on mieto, vihreä on voimakkaampaa. Parsan verso on tiivis ja umpinainen, kun se on tuoretta.Sisältää paljon vitamiineja.Satoa voi korjata kolmantena kesänä kylvöstä. Vihreät versot leikataan alkukesästä 10-15 cm:n korkuisina läheltä maanpintaa ennen nuppujen aukeamista. Valkoinen korjataan kun kärjet ilmestyvät maan pinnalle.Voi käyttää sellaisenaan salaatissa, höyryttää ja nauttia voisulan kera tai kuorrutettuna, tai tehdä keittoa.
Hoito-ohjeet:
Lannoitetaan, rikkaruohot poistetaan ja tuleentuneet versot leikataan syksyllä. Versot mullataan valkoisen parsan saamiseksi n. 40 cm:n keoilla. Kevätlannoitus sadonkorjuun jälkeen, syyslannoitus mieluiten karjanlannalla.
Soveltuvuus:
Marja on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
Kukinnon väri:

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
Valontarve:
aurinko
Elinympäristön vaatimukset:
Lämmin, syvämultainen, kuohkea, hiekka- ja kalkkipitoinen.
Lisääminen:
Siemenistä tai taimista. Taimikasvatus kestää kaksi vuotta, ennen kuin sen voi istuttaa. Taimille tehdään vako ja sen pohjalle laitetaan esimerkiksi kompostia. Taimet istutetaan 40 cm välein vähintään 15 cm syvyyteen. Syksyllä vako täytetään. Kun taimi istutetaan syvälle, se kestää paremmin pakkasta. Istutuksen yhteydessä taimet kastellaan ja istutuskesänä maa pidetään riittävän kosteana.
Kasvualusta
Lähilajit ja lajikkeet
'Connonvers Colossal', 'Dansk Kämpe', 'Mary Washington*

540_6005.jpg

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton