• Etusivu
  • Kasvikortisto

Aasinkultakorva (aasinkorvaköynnös )

Syngonium auritum
ruotsinkielinen: femfingerranka
Huonekasvit
Monivuotinen
403_6438.jpg
Kuvaus:
Aasinkultakorva on harvinainen huonekasvina, mutta erittäin suosittu talvipuutarhoissa. Lehdet ovat nuolimaiset, mutta vanhemmiten muuttuvat hyvissä oloissa 3-5-liuskaisiksi. Usein keskiliuska on suurin, sivuliuskat hieman pienempiä ja niiden sivussa on vielä aivan pienet läppämäiset liuskat. Aasinkultakorva kehittää juuria varren nivelkohtiin. Vanha kasvi voi kukkia vihertävin vehkakukin, joiden suojuslehti on sisältä purppuranpunainen. Laji on hidaskasvuinen. Suotuisissa olosuhteissa voi kasvaa parin metrin korkuiseksi. Korkeiksi kasvaneille huonekasveille paras paikka on lattialla.
Hoito-ohjeet:
Valoa, lämpöä ja kosteutta tulee olla oikeassa suhteessa. Alhaisessa lämpötilassa ja varjossa kasvu pysyy hillittynä. Huoneenlämpö riittää kasvukaudella, mutta talvella se on liian korkea. Ei talvehdi huoneenlämmössä. Kasvun aikana mullan tulee olla tasaisen märkää. Kuivassa huoneilmassa kasvia tulee sumuttaa ahkerasti. Mieto lannoiteliuos viikottain takaa tasaisen kasvun. Aasinkorvaköynnökset eivät yleensä kuki.
Soveltuvuus:
Säleikkö-, amppeli- tai viherkasvi. Kuivassa huoneilmassa kasvaessaan kasvi saa helposti punkkeja. Punkkeja voidaan ennaltaehkäistä pyyhkimällä lehtien alapintoja laimealla torjunta-aineella.Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
Kukinnon väri:
vihreä

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Kyllä


Kasvuympäristö:
Valontarve:
puolivarjo

Huomautus: Puolivarjoinen paikka, johon aurinko osuu lyhyen aikaa, on paras. Ankara paahde pilaa kasvin nopeasti ja varjossa se venyy rumaksi.

Elinympäristön vaatimukset:
Sekaisin karkeaa turvetta, hiilenpaloja, hiekkaa ja lehtimultaa.
Lisääminen:
Kasvia nuorennetaan joka kevät voimakkaasti, sillä se kasvaa helposti liian suureksi. Vanhan kasvin latvat leikataan lyhyiksi. Juuret laitetaan takaisin vanhaan ruukkuun. Ylivuotiset varret pätkitään kolmilehtisiksi paloiksi. Alin lehti otetaan pois ja varret laitetaan juurtumaan ahtaisiiin ruukkuihin. Varataimia haluttaessa juurrutetaan kasvin kauneimmat ja lehtevimmät latvat. Vanhaa köynnöstä ei saa istuttaa liian tiukkaan, muuten juuret pääsevät mädäntymään.
Kasvualusta
Ravinteet: +

Amppeli: Kyllä

Lähilajit ja lajikkeet
muulinkultakorva Syngonium podophyllum

403_6456.jpg
403_6457.jpg

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton