• Etusivu
  • Kasvikortisto

Etelänkissus

Cissus antarctica
ruotsinkielinen: cissus
Huonekasvit
Monivuotinen
531_5221.jpg
Kuvaus:
Kissus on puutuvavartinen, lehtevä ja köynnöstävä huonekasvi. Kiipeää kärhien avulla. Nopeakasvuinen. Kissukset ovat helppohoitoisia, joskin jokaisella kasvilla on lajikohtaiset vaatimuksensa. Kissus tunnetaan myös nimellä varjoköynnös. Etelänkissusta kutsutaan myös nimillä australian viiniköynnös ja kenguruviini. Ei yleensä kuki.
Hoito-ohjeet:
Huoneenlämpö sopiva. Köynnöstäviä kasveja saa kastella runsaasti, mutta pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä. Ei siedä seisovaa märkyyttä. Lepokaudella riittää niukka kastelu. Kasvukaudella annetaan silloin tällöin mietoa seoslannoitetta. Monet lajit varistavat talvella lehtiään, joten kissuksia on nuorennettava usein ja leikkaamalla kiihdytettävä uuteen, rehevään kasvuun. Nuorentamalla kasvi haarautuu tyven läheltä. Mullanvaihto vuosittain, vain tarvittaessa isompaan ruukkuun.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
Kukinnon väri:

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
Valontarve:
puolivarjo

Huomautus: Runsas valo, itä- tai pohjoisikkuna. Aurinkoisella ikkunalla kissus menettää kauneutensa, saa tuholaisia ja varistaa lehtensä.

Elinympäristön vaatimukset:
Mullassa ei saa olla turvetta.
Lisääminen:
7-15 cm pituiset pistokkaat juurtuvat parhaiten 16-18 asteen lämpötilassa, sopivin juurrutusaika on kevät tai alkukesä. Nuori taimi kannattaa istuttaa emokasvin tyvelle lisävihreyden vuoksi.
Kasvualusta

Amppeli: Kyllä

Lähilajit ja lajikkeet
kirjokissus Cissus discolor, kuningaskissus Cissus rhombifolia, kääpiökissus Cissus striata

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton