• Etusivu
  • Kasvikortisto

Herne - silpoydinherne

Pisum sativum
ruotsinkielinen: märgärt
Vihannekset ja juurekset
Vuosittainen
1166_3774.jpg
Korkeus (cm): 60 - 60
Kuvaus:
Yleensä herneet jaetaan kahteen tyyppiin: peltoherne ja tarhaherne. Viljely keskittyy lähinnä tarhaherneeseen, josta on eri tavoilla käytettäviä erilaisia herneitä: silpoherne, silpoydinherne, taittoherne ja sokeriherne.Silpoydinherneen kalvollinen palko on kookas. Kirkkaanvihreät herneet suuria ja maukkaita. Sisältää runsaasti valkuaista, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja paljon B-vitamiineja.Sato korjataan, kun palot ovat pulleita. Satoa saadaan keskimäärin kolmen kk kuluttua kylvöstä.Parhaimmillaan suoraan penkistä kerättynä. Sopii pakasteeksi.
Hoito-ohjeet:
Rikkaruohot nypitään pois ja hernettä kastellaan säännöllisesti. Kukinnan aikana on hyvä kastella. Korkeat lajikkeet vaativat tukemista 10-15 cm mittaisina. Matalat lajikkeet voi tarvittaessa tukea kepein tai pingottamalla narut 15-20 cm päähän toisistaan tukikeppien varaan.
Soveltuvuus:
Hernekääriäisen toukka, hernekärsäkäs, herneripsiäinen ja laikkutauti voivat tuhota sadon.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
heinäkuu
Kukinnon väri:
valkoinen

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
Valontarve:
aurinko
Elinympäristön vaatimukset:
Maa multava sekä mahdollisimman neutraali, pH on yli 6. Aikaiselle herneelle sopii hiekkamaa, myöhäisemmille lajikkeille mullan ja saven sekainen kasvualusta.
Lisääminen:
Siementen liotus jouduttaa itämistä. Laita siemenet veteen pariksi tunniksi, kaada vesi pois ja peitä siemenet kostealla talouspaperilla, jotta ne eivät kuivuisi. Liotetut siemenet kylvetään kosteaan maahan lajikkeesta riippuen noin 2-5 sentin välein. Siementarve on 60g/10 rivimetriä. Matalat lajit 20 cm rivivälein, kylvösyvyys 4-6 cm. Korkeat lajit kylvetään paririviin ja väliin jätetään noin 15 cm. Idätys: 6-8 vrk, optimilämpötila 18 astetta. Kylvö toukokuussa.
Kasvualusta
Lähilajit ja lajikkeet
'Avola', 'Bikini', 'Disco', 'Early Onward', 'Kelvedon Wonder', 'Markana', 'Onward', 'Ping Pong', 'Protor'

1166_3575.jpg
1166_3574.jpg

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton