• Etusivu
  • Kasvikortisto

Herne - sokeriherne

Pisum sativum
ruotsinkielinen: sockerärt
Vihannekset ja juurekset
Vuosittainen
286_250.jpg
Korkeus (cm): 80 - 80
Leveys (cm): null - null
Kuvaus:
Yleensä herneet jaetaan kahteen tyyppiin: peltoherne ja tarhaherne. Viljely keskittyy lähinnä tarhaherneeseen, josta on eri tavoilla käytettäviä erilaisia herneitä: silpoherne, silpoydinherne, taittoherne ja sokeriherne.Makean sokeriherneen palko on litteä ja leveä. Tummanvihreässä palossa ei ole sisäseinämän sitkeää kalvoa. Sisältää runsaasti valkuaista, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja paljon B-vitamiineja.Sato korjataan, kun palot ovat täysikasvuisia, mutta litteitä. Vaatii lähes päivittäistä keräämistä, jotta palkojen laatu pysyisi hyvänä.Sokeriherne käytetään kokonaisena ja sopii lihan tai kalan lisäkkeeksi. Voi syödä palkoineen. Parhaimmillaan heti penkistä kerättynä. Voi pakastaa, mutta kannattaa ryöpätä ensin.
Hoito-ohjeet:
Kylvö avomaalle kesäkuun alussa 8-10 asteiseen maahan. Rikkaruohot nypitään pois ja hernettä kastellaan säännöllisesti. Kukinnan aikana on hyvä kastella. Korkeat lajikkeet vaativat tukemista 10-15 cm mittaisina. Matalat lajikkeet voi tarvittaessa tukea kepein tai pingottamalla narut 15-20 cm päähän toisistaan tukikeppien varaan.
Soveltuvuus:
Hernekääriäisen toukka, hernekärsäkäs, herneripsiäinen ja laikkutauti voivat tuhota sadon.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
Kukinnon väri:

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
Valontarve:
aurinko
Elinympäristön vaatimukset:
Maa multava sekä mahdollisimman neutraali, pH on yli 6. Aikaiselle herneelle sopii hiekkamaa, myöhäisemmille lajikkeille mullan ja saven sekainen kasvualusta.
Lisääminen:
Siementen liotus jouduttaa itämistä. Laita siemenet veteen pariksi tunniksi, kaada vesi pois ja peitä siemenet kostealla talouspaperilla, jotta ne eivät kuivuisi. Liotetut siemenet kylvetään kosteaan maahan lajikkeesta riippuen noin 2-5 sentin välein. Siementarve on 60g/10 rivimetriä. Matalat lajit 20 cm rivivälein, kylvösyvyys 4-6 cm. Korkeat lajit kylvetään paririviin ja väliin jätetään noin 15 cm. Idätys: 6-8 vrk, optimilämpötila 18 astetta.
Kasvualusta
Lähilajit ja lajikkeet
'De Graze', 'Noorman', 'Oregon Sugar Pod', 'Reuzensuiker', 'Sugar Dwarf Sweet Green', Sweet Green', 'Tall White'

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton