Hopeaköynnös
Scindapsus pictus 'Argyraeus'
Ruotsiksi: silverranka
Monivuotinen
Valo:
puolivarjo
Allergisoiva
Hoito-ohjeet
Keskitaso
Kasvava hopeaköynnös tarvitsee runsaasti lämpöä. Ilmankosteuden riittäessä hopeaköynnös tyytyy huoneenlämpöönkin. Kuivassa huoneilmassa kasvia on suihkutettava muutaman kerran päivässä. Ahkera sumutus pitää myös tuholaiset poissa. Kasvavaa hopeaköynnöstä kastellaan päivittäin. Mietoa ravinneliuosta onnetaan usein. Hopeaköynnös ei kasva suureksi, joten sille riittää matala saviruukku. Uudelleenistutus joka toinen tai kolmas vuosi.

Kuvaus
Hopeaköynnöksen ovat pienet, sydämenmuotoiset lehdet ovat himmeänvihreät ja niiden pintaa sekä reunaa koristaa hopeanharmaa kuviointi. Vahapintaiset lehdet voivat kasvaa jopa 10 cm pituisiksi ja sijaitsevat 10 cm välein ohuella varrella.Hopeaköynnös ei yleensä kuki asuinhuoneessa, mutta kasvihuoneessa se saattaa kasvattaa muutamia muita pidempiä, teräväkärkisiä ja kapeita, tasaisenvihreitä lehtiä. Lehtihangasta ilmestyy kermankeltainen, varsin vaatimaton kallamainen kukinto, joka kestää vain vajaan viikon.
Soveltuvuus
Hopeaköynnös köynnöstelee kiipimäjuurensa avulla. Amppelissa sen juuret eivät pääse multaan, jolloin se voi kitua.Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.
Kukinnon väri
keltainen
Kasvin ominaisuudet
Tuoksu: Ei
Myrkyllisyys: Ei
Allergisoiva: Kyllä
Piikikäs: Ei
Leikkokukka: Ei
Amppeli: Kyllä
Valontarve
puolivarjo
Huomautus
Hopeaköynnös tarvitsee päivittäin hetken suoraa auringonvaloa.
Lisääminen
Latvapistokkaat juurtuvat helposti ilman apukeinoja. Latvaosissa kasvaa tavallisesti terveitä juuria; riittää, että latvat leikataan poikki niin alhaalta, että mukaan saadaan myuös juuria. Varsipistokkaat tarvitsevat juurrutushormonia, jotta haavapinnat eivät mätäne.
Käyttö
Amppeli
Lähilajit ja lajikkeet
'Exotica', 'Argyraeus'
Huomioitavaa
- Allergisoiva: Voi aiheuttaa allergisia reaktioita
Lisäkuvat

1045_1026.jpg

1045_4664.jpg
Vuosikierto
Kevät
Uuden kasvun aika
Kesä
Kasvukausi
Syksy
Kasvukauden loppuValmistelu talveen
Talvi
Lepokausi