• Etusivu
  • Kasvikortisto

Huonekoiso

Solanum pseudocapsicum
ruotsinkielinen: liten korallbär
Huonekasvit
Monivuotinen
1225_3983.jpg
Korkeus (cm): 30 - 100
Kuvaus:
Matala ja pensasmainen ikivihreä kasvi. Tummanvihreät, suikeat lehdet. Vaatimattomat kukat ovat pienet, soikeahkot ja valkeat, muistuttavat perunankukkia. Myrkylliset marjat ovat aluksi valkoiset tai vihreät ja muuttuvat punaisiksi tai kellanpunaisiksi. Koiso kukkii keväällä ja hedelmät kypsyvät ja muuttuvat värikkäiksi syksyllä. Oikealla hoidolla voi kasvaa metrin kokoiseksi pieneksi runkopuuksi.Kaunismarjaisia koisoja on kaksi samantapaista kasvia, jotka on aiemmin tunnettu nimillä pippurikoiso ja huonekoiso.Tummanvihreiden, melko pienien lehtien keskellä on pieniä valkoisia kukkia ja punaisia marjoja kasvin ollessa komeimmillaan.
Hoito-ohjeet:
Runsas lämpö, talvisin viihtyy myös viileämmässä. Tasainen kosteus, marjovana ja lepokaudella niukempi. Viikottainen lannoitus. Kukkivan kasvin sumutus parantaa kukkien hedelmöitymistä ja marjojen kehittymistä. Istutetaan uuteen multaan kasvun alussa ja nuorennetaan typistämällä oksia reilusti. Marjat saattavat säilyä läpi talven, mikäli kasvupaikka on viileä.
Soveltuvuus:
Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita. Ei sovi lapsiperheisiin, sillä herkullisen näköiset, kauniit marjat sisältävät myrkyllistä solaniinia.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
toukokuu
kesäkuu
heinäkuu
Kukinnon väri:
valkoinen

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Kyllä

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
Valontarve:
aurinko
puolivarjo

Huomautus: Valoisa ja lämmin paikka.

Lisääminen:
Pistokkaista. Kypsistä marjoista voi ottaa siemet talteen. Siemenet kylvetää helmi-maaliskuussa. Taimet latvotaan kertaalleen. Keväisten oksien kärkiä voi juurruttaa pistokkaiksi. Niukalla kastelulla kesäkuussa ja heinäkuun alussa taimet pakotetaan kukkimaan ja marjomaan.
Kasvualusta
Lähilajit ja lajikkeet
huonekoiso Solanum diflorum, köynnöskoiso Solanum jasminoides, isoköynnöskoiso Solanum seaforthianum

1225_3985.jpg
1225_5644.jpg

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton