Kiinanruusu
Hibiscus rosa-sinensis
Ruotsiksi: kinaros
Monivuotinen
Valo:
aurinko
Kukinta:
helmikuu
maaliskuu
huhtikuu
+5
Allergisoiva
Hoito-ohjeet
Helppohoitoinen
Kasvukaudella lannoitetaan ja kastellaan runsaasti. Keväällä kasvi istutetaan uuteen, voimakkaaseen multaan hieman aikaisempaa isompaan ruukkuun. Samalla latvus leikataan niin, että jokaiseen oksaan jää pari lehtevää nivelväliä. Runsaan kastelun ja viikottaisen lannoituksen ansiosta nuppuja tulee jokaiseen lehtihankaan. Jos juuripaakku kuivuu, nuput varisevat. Talvehtiminen onnistuu parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa, niukka kastelu.

Kuvaus
Kiinanruusun runko on tukeva ja monioksainen, lehdet isohampaisia tai jopa liuskoittuneet, tummanvihreät ja kiiltävät. Kestävä ja ainavihanta pensas tai pieni puu. Kukat ovat kookkaat, kerrannaiset tai yksinkertaisia ja kestävät vain päivän. Punakukkainen on meillä suosituin ja yleisin. Myös keltaisia, valkoisia ja oransseja. Oikeassa hoidossa kukkii kauan. Kasvia ei välttämättä kannata pitää kovin vanhaksi, sillä se kukkii parhaiten 2-3 vuotiaana.Tunnetaan myös nimellä Iibisruusu.
Soveltuvuus
Kiinanruusun voi viedä ulos kesäksi lämpimään ja suojaiseen paikkaan. Viileinä ja sateisina kesinä se ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Villakilpikirvan ja kehrääjäpunkkien tuholaistorjunta on tarpeen varsinkin kuivassa tai vetoisessa paikassa. Punkkien valtaamaa kasvia on vaikea saada puhdistetuksi.
Kukinta-aika
helmikuu
maaliskuu
huhtikuu
toukokuu
kesäkuu
heinäkuu
syyskuu
lokakuu
Kukinnon väri
valkoinen
punainen
vaaleansininen
keltainen
oranssi
Kasvin ominaisuudet
Tuoksu: Ei
Myrkyllisyys: Ei
Allergisoiva: Kyllä
Piikikäs: Ei
Leikkokukka: Ei
Amppeli: Ei
Kukinta-ajat
T
H
M
H
T
K
H
E
S
L
M
J
Valontarve
aurinko
Huomautus
Kiinanruusu pitää niin runsaasta valosta, että lehdet melkein palavat. Sietää hajavaloa.
Lisääminen
Pistokkaat otetaan nuputtomista latvoista. Vajaan vuoden ikäinen pistokastaimi typistetään mullanvaihdon yhteydessä n. 10 cm pituiseksi, jotta se haaroisi.
Käyttö
Lähilajit ja lajikkeet
'Cooperi'. verihibiskus Hibiscus acetosella, ruusuhibiskus Hibiscus lasiocarpus, teehibiskus Hibiscus sabdariffa, sulkahibiskus Hibiscus schizopetalus, ajannäyttäjä(hibiskus) Hibiscus trionum
Huomioitavaa
- Allergisoiva: Voi aiheuttaa allergisia reaktioita
Lisäkuvat












Vuosikierto
Kevät
Uuden kasvun aikaKukinta alkaa
Kesä
Kukinta-aika
Syksy
Kasvukauden loppuValmistelu talveen
Talvi
Lepokausi