• Etusivu
  • Kasvikortisto

Korianteri

Coriandrum sativum
ruotsinkielinen: koriander
Mausteet ja yrtit
Vuosittainen
611_556.jpg
Korkeus (cm): 30 - 50
Kuvaus:
Korianteri on koiranputkimainen. Pyöreähköt, parilehdykkäiset ja ehytlaitaiset lehdet. Lehdet tuoksuvat pahalta, luteenhajuisilta, mutta sen pyöreät hedelmät tuoksuvat appelsiinilta. Kukinto on valkoinen tai vaaleanvioletti kerrannaissarja. Siemenissä eteerisiä öljyjä, karvas- ja parkkiaineita. Nuoria lehtiä mausteeksi, siemenet eivät Suomen oloissa aina ehdi kypsyä.Historia: Maailman eniten käytetty mausteyrtti. Kasvatettiin Egyptissä jo 300 vuotta sitten. Hippokrates käytti lehtiä kouristuksiin, arabit pitivät kasvia myrkyllisenä ja hulluksi tekevänä, muinaisessa Iranissa se oli lemmenyrtti.
Hoito-ohjeet:
Siemenet itävät hitaasti, joten rikkakasvien torjunnassa on haraus tärkeää. Kukkia tuhoavaa bakteeritautia (Pseudomonas syringe) esiintyy kosteissa olosuhteissa hyönteisten levittämänä.
Soveltuvuus:
Sopii ikkunalaudalla kasvatettavaksi. Sisäisesti ruoansulatukseen ja ilmavaivoihin, käytetään myös joissain reumalääkkeissä. Ulkoisesti hauteena reumaattisiin särkyihin. Itämaisen keittiön perusmausteita, erityisesti keittoihin, pata- ja wokkiruokiin sekä riisin kera. Korianteri on itämaisen keittiön "idän persilja". Korianteri on rohtoa parasta, kun on mullistusta mahassa. Silloin tuuli, jok´ pempusta puhaltaa, on hiljaista ihan, ei paukkuvaa! (Armas J. Pullan kirjasta Mausteet)
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
heinäkuu
elokuu
Kukinnon väri:
eri värejä
valkoinen
violetti

Tuoksu: Kyllä

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
Valontarve:
aurinko
Elinympäristön vaatimukset:
kevyt, kuohkea, tuore ja ravinteikas maa
Lisääminen:
Kylvetään avomaalle heti maan lämmettyä, uusintakylvöt reilun parin viikon välein. Loppusyksyn kylvöt tuottavat yleensä parhaan sadon, koska syksy sopii korianterille. Korianteri tarvitsee paljon kosteutta itämisen ja kasvamisen alkuvaiheessa. Sen itämisaika on 6 - 12 vrk.
Kasvualusta
Kalkkipitoisuus: +
Lähilajit ja lajikkeet
-

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton