• Etusivu
  • Kasvikortisto

Kultaköynnös

Epipremnum pinnatum
ruotsinkielinen: gullranka
Huonekasvit
Monivuotinen
395_6273.jpg
Kuvaus:
Kultaköynnöksen uurteiset varret ovat kellanvihreät ja herttakantaiset lehdet melko harvassa. Lehtien vihreää väriä koristavat epäsäännölliset, keltaiset juovat ja pilkut. Joskus lehtien kärkiin muodostuu nestepisara, kun kasvi imee vettä nopeammin kuin mitä se haihduttaa. Lehtihangoista työntyy ilmajuuria (kiipimäjuuria).Kultaköynnös on upeimmillaan, kun se ohjataan kasvamaan korkealle seinälle. Vanhana ja liuskaisena kultaköynnös saattaa yllättää kukkimalla kallamaisin kukin.
Hoito-ohjeet:
Huoneenlämpö riittää. Kärsii märästä mullasta. Sadevesi on parasta kasteluun. Talvella on otettava huomioon, että mitä viileämmässä kasvi on, sitä vähemmän sitä on silloin kasteltava. Pitää suihkuttelusta, sillä kärsii kuivasta huoneilmasta. Mieto seoslannoite viikottain kasvukaudella. Vuotuinen mullanvaihto ei ole välttämätön, mutta jos juuret ovat suuret, kannattaa ruukku vaihtaa isompaan. Viihtyy normaalissa kukkamullassa.
Soveltuvuus:
Kuivassa huoneilmassa punkit ja villakirvat ovat kasvin kiusana. Kosteassa kasvihuoneessa sitä kiusaavat etanat ja siirat.Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
Kukinnon väri:

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Kyllä


Kasvuympäristö:
Valontarve:
puolivarjo

Huomautus: Runsas hajavalo. Kasvi ei kestä suoraa auringonpaahdetta. Mitä vähemmän lehdissä on vihreää väriä, sitä enemmän se tarvitsee valoa.

Lisääminen:
Kauneimmat latvat otetaan ikkunalle juurtumaan. Kun ne ovat juurtuneet, ne pannaan ruukkuun turpeeseen kasvamaan. Kaunein tulos saavutetaan silloin, kun pistokkaat ovat eri kokoisia. Muovipussissa latvat juurtuvat jo muutamassa viikossa.
Kasvualusta

Amppeli: Kyllä

Lähilajit ja lajikkeet
'Golden Queen' lehdet ja versot ovat keltaiset. 'Marble Queen' kermankeltainen ja osittain vihreä. 'Erich Gedalius' valkovihreä.

395_6330.jpg
395_4557.jpg
395_4564.jpg
395_4670.jpg
395_4836.jpg
395_3690.jpg
395_3781.jpg
395_5127.jpg
395_5134.jpg
395_956.jpg
395_1029.jpg
395_1681.jpg

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton