• Etusivu
  • Kasvikortisto

Morsiuskello - huonekasvi

Campanula isophylla
Ruotsiksi: rivieraklocka
Huonekasvit
Vuosittainen

Valo:

aurinko
puolivarjo
Hoito-ohjeet
Keskitaso
Kastellaan ja lannoitetaan kukinnan aikana säännöllisesti, multa ei saa kuivua. Lakastuneet kukat nypitään pois, jotta siemenkotia ei kasva. Toukokuun lopulla voi siirtää tuulensuojaiseen paikkaan ulos. Arka pakkaselle, joten otettava takaisin sisälle ennen yöhalloja.
234_6081.jpg
Kuvaus
Morsiuskello on koko kasvukauden kukkiva, hieno, sinikukkainen, mätästävä kasvi. Kasvi vaikuttaa tiheän karvapeitteensä vuoksi harmaanvihreältä tai jopa valkealta. Pitkäruotiset lehdet ovat miltei pyöreät, isohampaiset ja vaaleanvihreät. Kukat voivat olla neljän sentin kokoisa. Morsiuskello kukkii todella runsaasti, jolloin puolimetrinen latvus peittyy valkoisiin tai sinisiin kukkiin. Hauraista oksista vuotaa myrkytöntä, valkeaa maitiasnestettä, mikäli ne vioittuvat. Keväällä ostettu kasvi kerkeää kukkia puolen vuoden ajan, kunnes se on pakko hävittää, sillä morsiuskello ei talvehdi keskuslämmityshuoneessa.
Soveltuvuus
Mikäli vanhaa kasvia halutaan yrittää elättää kevääseen, talvilämmön on oltava mieluiten 5 astetta. Kukinnan päätyttyä versot leikataan lyhyiksi tyngiksi. Keväällä kasvi istutetaan taimiruukkua suurempaan astiaan komposti- ja lehtimultaan, jossa on hieman kasvuturvetta ja runsaasti hiekkaa sekä kalkkikivirouhetta.

Kukinnon väri
valkoinen
sininen
Kasvin ominaisuudet
Tuoksu: Ei
Myrkyllisyys: Ei
Allergisoiva: Ei
Piikikäs: Ei
Leikkokukka: Ei
Amppeli: Kyllä

Valontarve
aurinko
puolivarjo
Huomautus

Vaikka kasvi ei välttämättä kaipaa auringonpaistetta, se on eduksi ainakin muutaman aamutunnin ajan.

Lisääminen
Keväällä leikataan 5-6 cm pituiset latvapistokkaat, joissa on 3-4 lehtiparia, kun typistetyistä oksantyngistä alkaa kasvaa uusia versoja. Haavapintoihin pyyhkäistään juurrutushormonia ja pistokkaat istutetaan n. sentin syvyyteen. Ruukku katetaan lasilla.
Käyttö

Amppeli

Lähilajit ja lajikkeet
hääkello Campanula isophylla 'Alba', neidonkello Campanula fragilis, enkelinkello Campanula x haylodgensis, kaunokello campanula longistyla, ritarinkello Campanula pyramidalis

Vuosikierto
Kevät

Istutus ja kylvö

Kesä

Kasvukausi

Syksy

Kasvukauden loppu

Talvi

Ei kasvukautta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton