Niittymesiangervo
Filipendula ulmaria
Ruotsiksi: älggräs, älgört
Monivuotinen
Korkeus: 50 - 150 cm
Leveys: 50 - 50 cm
Valo:
aurinko
puolivarjo
varjo
Kukinta:
kesäkuu
heinäkuu
elokuu

Kuvaus
Mesiangervon varsi on tanakka. Liuskaiset, toissahaiset ja parilehdykkäiset, vihreät lehdet. Huiskilokukinto on tiheä, kermanvalkoinen ja tuoksuva. Sisältää salisyylihappoyhdisteitä, flavonoideja, eteerisiä öljyjä, parkkiaineita. Historia: Kasvin vanha tieteellinen nimi Spirea on kantana aspiriinissa. Lääke on kehitetty spireoista. Voimakkaan tuoksun takia on käytetty myös juhlasalien lattioilla, sen murskautuvat kukat levittävät tuoksuaan juhlasaliin tanssijoiden jaloissa.
Soveltuvuus
Mesiangervolla maustetaan juomia, kuten simaa, olutta ja viineja.Sisäisesti päänsärkyyn, kuumeeseen, reumaan, rakko- munuais- ja vatsavaivoihin; virtsan ja hien erityksen lisäämiseen. Ohje: 3-5 rkl kukkia ja lehtiä vajaaseen litraan vettä, annetaan hautua yön yli; ei saa keittää. 3 kupillista päivässä ennen ateriaa. Turvotuksiin ja vesipöhöön käytettäessä koivunlehdet tehostavat vaikutusta. Voi makeuttaa hunajalla. Rohtona saa käyttää vain tilapäisesti.
Kukinta-aika
kesäkuu
heinäkuu
elokuu
Kukinnon väri
valkoinen
Kasvin ominaisuudet
Tuoksu: Kyllä
Myrkyllisyys: Ei
Allergisoiva: Ei
Piikikäs: Ei
Leikkokukka: Kyllä
Amppeli: Ei
Kukinta-ajat
T
H
M
H
T
K
H
E
S
L
M
J
Kasvuympäristö
tuore
Valontarve
aurinko
puolivarjo
varjo
Lisääminen
Jakamalla, pistokkaista.
Kasvualusta
Humus: +
Käyttö
Leikkokukka
Tuoksuva
Lähilajit ja lajikkeet
'Plena', 'Variegata', jättimesiangervo Filipendula kamtschatica, idänmesiangervo Filipendula palmata, ketomesiangervo Filipendula purpurea, preeria-mesiangervo Filipendula rubra, sikoangervo Filipendula vulgaris, kaunoangervo Filipendula vulgaris 'Plena'
Lisäkuvat

590_2927.jpg

590_1001.jpg

590_1002.jpg

590_2928.jpg
Vuosikierto
Kevät
Uuden kasvun aika
Kesä
Kukinta-aikaLeikkokukkien keruu
Syksy
Kasvukauden loppuValmistelu talveen
Talvi
Lepokausi