• Etusivu
  • Kasvikortisto

Pensaspapu

Phaseolus vulgaris var. nanus
ruotsinkielinen: buskböna
Vihannekset ja juurekset
Vuosittainen
739_1478.jpg
Korkeus (cm): null - null
Leveys (cm): null - null
Kuvaus:
Kasvutapa pensasmainen. Suuren valkuaisainpitoisuuden vuoksi sisältävät paljon rautaa ja B-vitamiinia. Pensaspapuja ovat taitepapu, vahapapu, leikkopapu ja keittopapu. Vihreä taitepapu on pyöreäpalkoinen, leikkopapu litteäpalkoinen. Keltaisen vahapavun palko on litteä tai pyöreä.Satoa korjataan sitä mukaa kun 12-15 cm pitkiä palkoja ilmaantuu.Papuja on keitettävä vähintään 10 minuuttia kokonaisina tai paloiteltuna ennen käyttöä. Paloissa olevat säikeet on poistettava ennen käyttöä. Pavut paloitellaan ennen pakastamista tai ryöppäystä. Käytetään lisäkkeenä, salaattiin, keittoihin ja pataruokiin.Palkokasvit ovat kuuluneet maailmalla tärkeimpiin viljelykasveihin aivan siitä lähtien kun ne on opittu tuntemaan.
Hoito-ohjeet:
Taimet on suojattava harsolla hallaöiden uhatessa. Kasvin jätteet voi laittaa maahan maanparannukseksi. Maanpinta olisi hyvä peittää esimerkiksi nurmikonniittosilpulla, jotta papukasvusto pysyisi terveenä. Rikkaruohot nypitään. Harataan kastelun jälkeen. Taimet olisi hyvä mullata ennen kuin lehdet ovat täyttäneet rivivälit.
Soveltuvuus:
Harmaahome ja pahkahome vaivaavat kasvia kylmällä ja kostealla säällä.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
Kukinnon väri:

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
Valontarve:
aurinko
puolivarjo
Elinympäristön vaatimukset:
Lämmin ja multava, hyvin ojitettu kasvupaikka.
Lisääminen:
Kesäkuun puolivälin aikaan kylvetään jolloin maa on tarpeeksi lämmin., Taimivali: 3-5 cm syvät kylvövaot, riviväli 40-45 cm. Siemenet kylvetään parittain 15 cm välein. Jos kylvetään yksitellen, niin 7-8 cm päähän toisistaan. Pensaspapu vaatii menestyäkseen lämpimän paikan. Taimet harvennetaan 15 cm päähän toisistaan.
Kasvualusta
Lähilajit ja lajikkeet
keittopapu 'Bonita', 'Stella', leikkopapu 'Admires', 'Nassau', taitepapu 'Prelude, 'Primel', 'Purple Queen', 'Purple Teepee', 'Saxonia', vahapapu 'Golden Teepee', 'Goldfinger', 'Kiva', 'Purple King', 'Rocdor', 'Valdor'

739_1479.jpg
739_676.jpg

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton