Rosmariini
Rosmarinus officinalis
Ruotsiksi: rosmarin
Vuosittainen
Korkeus: 50 - 100 cm
Valo:
aurinko
Kukinta:
kesäkuu
heinäkuu
Hoito-ohjeet
Helppohoitoinen
Keväällä ennen kuin kasvi siirretään ulos, siitä leikataan puolet pois. Säilyy talven yli vain sisätiloissa esimerkiksi ruukussa huonekasvina (viileä paikka, 10 - 12 astetta).

Kuvaus
Puutuvat versot, puolipensas. Kapeat ja neulasmaiset, pitkät lehdet, jäänsiniset kukat (kukkii harvoin Suomessa). Yksivuotinen, alkuperäisessä kasvupaikassaan monivuotinen, mutta ei menesty meillä yli talven. Sisältää eteerisiä öljyjä, hartseja, parkkiaineita, flavonoideja, karvasaineita, rosmariinihappoa. Hidaskasvuinen.Lehdet käytetään tuoreina niin kauan kuin mahdollista. Ne poimitaan juuri ennen kukintaa kuivattavaksi. Kuivaa lehdet kokonaisina ja hienonna vasta juuri ennen käyttöä.Sisäisesti teenä: verenkierron edistämiseen, sydämen vahvistamiseen, alhaiseen verenpaineeseen; vanhoilla ihmisillä unentulon edistämiseen, ja sen on uskottu edistävän muistia. Tee myös parantaa aineenvaihduntaa, maksan ja sapen toimintaa, hermo- ja päänsärkyyn, reumaan, masennukseen. Yleisesti elvyttävä vaikutus; voi lisätä kuukautisvuotoa. Ohje: 2 tl rohdosta kupilliseen (2-3 dl) vettä kuumennetaan hitaasti kiehumispisteeseen. Käyttö kylpyvedessä auttaa reumaan, kihtiin, kaljupäisyyteen, peräpukamiin. Tuoreet lehdet: hyönteisten pistoihin. Rosmariiniöljy ainoastaan ulkoisesti: reumaan, mustelmiin ja hyönteisten karkottamiseen.Historia: Rosmariini on Välimeren maiden hienoarominen puolipensas. "Neljän varkaan etikka" (etikka, johon uutetaan rosmariinia ja salviaa) tuli keskiajalla kuuluisaksi desinfioivana voiteena, joka suojeli ruumiinryöstäjiä paiseruton tartunnalta.Rosmarinus on latinaa ja tarkoittaa "meren kaste".
Soveltuvuus
Lehtiä voidaan käyttää tuoreena mausteeksi ruokiin tai sitten kuivattaa. Sopii useimpiin liharuokiin, uuniperunoiden mausteeksi ja valkosipulin seuraksi. Rosmariini on jumalten mauste.
Kukinta-aika
kesäkuu
heinäkuu
Kukinnon väri
vaaleansininen
Kasvin ominaisuudet
Tuoksu: Kyllä
Myrkyllisyys: Ei
Allergisoiva: Ei
Piikikäs: Ei
Leikkokukka: Ei
Amppeli: Ei
Kukinta-ajat
T
H
M
H
T
K
H
E
S
L
M
J
Kasvuympäristö
kuiva
tuore
kostea
Valontarve
aurinko
Elinympäristön vaatimukset
Ulkona lämmin paikka, hiekansekainen ja kalkkipitoinen multa.
Lisääminen
Siemenistä, pistokkaista. Taimet kasvatetaan ensin asuinhuoneessa, ja kun ne ovat tarpeeksi isoja, istutetaan ulos.
Kasvualusta
Humus: +
Kalkkipitoisuus: +
Käyttö
Tuoksuva
Kosteikko
Lähilajit ja lajikkeet
-
Lisäkuvat



Vuosikierto
Kevät
Istutus ja kylvö
Kesä
Kukinta-aika
Syksy
Kasvukauden loppu
Talvi
Ei kasvukautta