Hoito-ohjeet
Poutakausina sipulia olisi hyvä kastella. Rikkaruohot kitketään. Syksyllä maata voi lannoittaa karjanlannalla ja kompostimullalla. Syyslannoituksen sijasta voidaan keväällä antaa puutarhan moniravinnelannoitetta kourallisen verran neliömetrille.

Kuvaus
Voimakas maku ja tuoksu. Muoto pyöreä tai litteänpyöreä. Sisältää C- ja B-vitamiinia, karoteenia, antibioottisia aineita. Sipulin rikkipitoinen öljy saa silmät vuotamaan vettä. Naatit sisältävät vitamiineja.Sato on valmis korjattavaksi, kun naatit alkavat kellastua. Sipulit korjataan heti sadon valmistuttua, jotta ne säilyisivät paremmin.Käytetään mausteena liha-, kala- ja kasvisruokiin sekä piirakoihin ja keittoihin. Sipulit kuivataan kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa ennen niiden laittamista säilytyspaikkaansa.Sipuli on aina ollut tärkeä elintarvike ympäri maailmaa. Meillä yleisin viljelty sipuli on keltasipuli.
Soveltuvuus
Tuholaiset ja taudit: sipulikärpäsen toukat, sipulinnaattihome ja harmaahome.
Kasvin ominaisuudet
Tuoksu: Ei
Myrkyllisyys: Ei
Allergisoiva: Ei
Piikikäs: Ei
Leikkokukka: Ei
Amppeli: Ei
Elinympäristön vaatimukset
Multava, runsasravinteinen hiekkamaa.
Lisääminen
Lounais-Suomessa voidaan sipulia kylvää mahdollisimman aikaisin suoraan kasvupaikalle. Myös taimikasvatus on mahdollinen. Yleensä käytetään pikkuistukkaita. Ne kylvetään touko-kesäkuussa. Maahan vedetään vakoja 20-25 cm rivivälein ja siemenet peitetään 2-3 cm syvyyteen.
Käyttö
Lähilajit ja lajikkeet
'Hyfort', 'hysam', 'Jagro', 'Jumbo', 'Robusta', 'Setton', 'Sturon', 'Summit'
Lisäkuvat

257_4983.jpg
Vuosikierto
Kevät
Istutus ja kylvö
Kesä
Kasvukausi
Syksy
Kasvukauden loppu
Talvi
Ei kasvukautta