• Etusivu
  • Kasvikortisto

Tarharaparperi

Rheum x hybridum
ruotsinkielinen: rabarber
Vihannekset ja juurekset
Monivuotinen
133_2513.jpg
Kuvaus:
Entisiä, ei voimassa olevia tieteellisiä nimiä: Rheum rhabarbarum /Rheum x cultorum. Kestävä ja helppohoitoinen kasvi. Hyvät lehtiruodit ovat kiinteitä, meheviä ja hienosyisiä, väri vaihtelee punaisesta vihreään. Voidaan kasvattaa koko Suomessa. Sisältää paljon oksaalihappoa, joka vie kalkkia kehosta.Ensimmäiset raparperit ovat herkullisimpia. Keskikesällä pidetään sadonkorjuussa taukoa, mutta kukkavarret poistetaan, mikäli syksyllä halutaan uusi sato.Käytetään leivontaan, kiisseleihin ja keittoihin. Raparperiruokia on suositeltavaa nauttia maitotuotteiden kanssa; kalsium sitoo raparperin sisältämän oksalihapon.Kotoisin Kiinasta ja Tiibetistä. Käytetty siellä lääkekasvina (3000 eKr).
Hoito-ohjeet:
Rikkaruohot nypitään pois ja raparperia ympäröivä alue pidetään siistinä. Kukkavarret poistetaan, koska ne vähentävät satoa. Syksyllä maahan lisätään karjanlantaa, joka sekoitetaan pinnalla olevaan multaan. Kasvi tekee hyvää satoa yleensä noin viisi vuotta.
Soveltuvuus:
Ei suositella annettavaksi ihan pienille lapsille. Liiallinen raparperin käyttö kuluttaa kehon kalkkivaroja ja voi aiheuttaa munuaiskiviä.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
Kukinnon väri:

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
Valontarve:
aurinko
Elinympäristön vaatimukset:
Viihtyy parhaiten runsasravinteisessa, ojitetussa ja muokatussa maassa.
Lisääminen:
Lisätään jakamalla ja istuttamisen olisi hyvä tapahtua varhain keväällä tai sitten elokuussa. Istuta taimet niin syvälle, että silmut jäävät mullan peittoon.
Kasvualusta
Lähilajit ja lajikkeet
'Elmblitz', 'Elmsfeuer', 'Mangold Rainbow', 'Victoria'

133_4612.jpg
133_3587.jpg
133_117.jpg
133_3586.jpg
133_2514.jpg

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton