• Etusivu
  • Kasvikortisto

Tyrni

Hippophae rhamnoides
ruotsinkielinen: havtorn
Pensaat
Hedelmät ja marjat
Luonnonvaraiset
Monivuotinen
204_5720.jpg
Korkeus (cm): 200 - 500
Leveys (cm): 200 - 300
Kuvaus:
Kesävihanta, piikkinen pensas. Nuoret oksat ovat väriltään hopeanharmaita, vanhemmat tummanruskeita. Hopeanhohtoiset, pienet ja kapeat lehdet. Hedelmä 8-10 mm kokoinen, keltainen tai keltapunainen. Marjat ovat erittäin C-vitamiinipitoisia. Sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, hedelmähappoja mm. omenahappoa, sokereita, flavonoideja, antosyaaneja. Marjojen sisältämässä öljyssä A- K- ja E-vitamiineja, fytosteroleja, linolihappoja ja tulehduksia torjuvia kumariineja ja oksikumariineja. Kaksikotinen kasvi (emi- ja hede eri yksilöissä). Kasvutapa, korkeus, tiheys ja piikkiyys vaihtelevat paljona lajikkeesta riippuen. Hidaskasvuinen ja lyhytikäinen.Marjat poimitaan syyskuussa puristamalla.Tyrninmehu sisäisesti: yleensä vahvistavaa, vilustumiseen, väsymystiloihin, estää verisuonten kalkkeutumista. Tyrniöljy sisäisesti: maha- ja pohjukkaissuolen haavoihin, sädehoidon vaurioihin; ei kuitenkaan sovi henkilöille, joilla on sappi- tai haimatulehdus tai taipumusta ripuliin. Siperiassa lehtiteetä käytetään reuman ja kihdin lääkkeenä.Luonnonvaraisena viihtyy merenrantakivikoissa, kallioilla, dyyneillä ym.
Hoito-ohjeet:
Istutettaviksi valitaan kaksivuotiaita tasa- ja hyvälaatuisia taimia. Juuret ovat herkkiä tuulen ja auringon kuivaavalle vaikutukselle. Istutuskuopan syvyys on 30-35 cm ja leveys 30-50 cm. Älä istuta liian syvään, sillä silloin juurent ja versot kehittyvät heikosti. Tiivistä multa kevyesti taimen ympäriltä ja kastele hyvin. Poista kuolleet ja vahingoittuneet oksat vuosittain. Poista rikkaruohot. Nuorrennusleikkaus 10 v kasville.
Soveltuvuus:
Arvokas marjakasvi, joka sitoo tehokkaasti eroosioalttiita maita.Marjoja ei saa poimia oksia katkomalla tia musertamalla, oksien myynti on kiellettyä.
Kasvuvyöhykkeet:
I
Ib
II
III
IV
V
VI

Kukinta-aika:
toukokuu
Kukinnon väri:

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei

Piikikäs: Kyllä


Kasvuympäristö:
kuiva
tuore
kostea
Valontarve:
aurinko

Huomautus: Tuulelta suojattu paikka. Ei siedä varjoa.

Elinympäristön vaatimukset:
Laiha kalkittu, ravinteikas hiekkamaa.
Lisääminen:
Juuristosta kehittyy juurivesat. Marjat sisältävät siemeniä, jotka leviävät lintujen välityksellä.
Kasvualusta
Kalkkipitoisuus: +
Ravinteet: ++
Lähilajit ja lajikkeet
'Oliver', 'Piehinki', 'Raisa', 'Rudolf', FinE-lajikkeet: 'Tarmo', 'Terhi', 'Tytti'

204_6306.jpg
204_6307.jpg
204_2649.jpg
204_5717.jpg
204_5718.jpg
204_5719.jpg
204_179.jpg
204_1057.jpg
204_3719.jpg

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton