Valkosipuli
Allium sativum
Ruotsiksi: vitlök
Monivuotinen
Korkeus: 30 - 60 cm
Valo:
aurinko
Hoito-ohjeet
Helppohoitoinen
Rikkaruohot pidetään kurissa. Kastellaan kuivina alkukesän kausina.

Kuvaus
Valkosipulia on hyvin arvostettu. Valkosipuli lehdet ovat pitkät ja varsi on jäykkä. Sen kukinto on harvakukkainen sarjakukinto. Valkosipuli sisältää rikkipitoisia eteerisiä öljyjä, allisiinia, C-vitamiinia, fytonsideja. Valkosipulissa ei yleensä ole tuholaisia.Elo-syyskuussa tulee uusi sato. Sipulit palmikoidaan ja ne ripustetaan kuivumaan kuivaan ja ilmavaan paikkaan.Valkosipulia käytettiin jo muinaisessa Egyptissä terveyden ylläpitämiseen. Kheopsin pyramidin rakentajille annettiin valkosipulia, jotta raskaan työn raatajat pysyisivät terveinä. Valkosipulia on viljelty Suomessa jo 1500-luvun lopulta lähtien.
Soveltuvuus
Valkosipulia käytetään monella eri tavalla mausteena. Valkosipuli lievittää ilmavaivoja ja edistää sapen eritystä, tappaa taudinaiheuttajia sekä parantaa verenkiertoa. Auttaa ruoansulatukseen, sisäisiin tulehduksiin, verisuonten kalkkiutumiseen ja verenpaineeseen.Ulkoisesti sillä voi hoitaa haavoja ja sienitauteja, auttaa myös nuhaan. Katkaise kynsi ja purista siitä mehua. Ulkoisesti käytettynä voi ärsyttää herkkää ihoa.
Kasvin ominaisuudet
Tuoksu: Kyllä
Myrkyllisyys: Ei
Allergisoiva: Ei
Piikikäs: Ei
Leikkokukka: Ei
Amppeli: Ei
Valontarve
aurinko
Elinympäristön vaatimukset
Erittäin ravinteikas, multava savimaa.
Lisääminen
Valkosipulia lisätään kynsistä. Kynsissä olisi hyvä olla vihreät kärjet. Sipuli jaetaan kynsiksi ja istutetaan maahan terävä kärki ylöspäin. Kynsien väli 8-10 cm, rivien väli noin 20 cm. Syksyllä istutetut kynnet juurtuvat jo syksyllä.
Käyttö
Tuoksuva
Lähilajit ja lajikkeet
ruokasipuli Allium cepa Cepa-ryhmä, hillosipuli Allium cepa Hillosipuli-ryhmä, sipuli Állium cepa, punasipuli Allium cepa Punasipuli-ryhmä, pillisipuli Allium fistulosum
Vuosikierto
Kevät
Uuden kasvun aika
Kesä
Kasvukausi
Syksy
Kasvukauden loppuValmistelu talveen
Talvi
Lepokausi