• Etusivu
  • Kasvikortisto

Viherminttu

Mentha spicata
ruotsinkielinen: grönmynta
Mausteet ja yrtit
Luonnonvaraiset
Vuosittainen
300_1476.jpg
Korkeus (cm): 40 - 50
Leveys (cm): 30 - 30
Kuvaus:
Engl.nimi: SpearmintVihermintun lehdet ovat heleänvihreät ja kukat vaaleanvioletit. Kestävä yrtti, joka menestyy sisäkasvinakin. Minttu sisältää eteerisiä öljyjä, mentolia, parkkiaineita, flavonoideja.Lehdet poimitaan ennen kukintaa. Ensimmäisenä vuotena satoa korjataan vain vähän. Minttujen leviämisen saa estettyä nostamalla taimet maasta joka kolmas vuosi ja istuttamalla uudestaan. Minttulajeissa on valinnanvaraa, niitä tunnetaan yli 600.Hyötäminen talvikäyttöön: marraskuussa maasta nostetaan juurakoita, jotka laitetaan 2 cm:n välein laatikkoon. Peitetään mullalla. Laatikko viedään sisälle ja pidetään kosteana, jolloin juurakat alkavat työntää versoja. Versot ovat valmiita korjattaviksi 3-4 viikon kuluttua. Juurten varastoiminen on mahdollista, jolloin hyötämistä voidaan jatkaa koko talven.Minttu on kotoisin Välimeren alueelta. Minttua on käytetty yleisesti antiikin ajoista lähtien. Sitä on käytetty lääkekasvina, jonka aromaattiset öljyt ovat auttaneet ilmavaivoissa, parantaneet haavoja ja rauhoittaneet hermoja. Juutalaiset peittivät mintulla synagoogien lattiat ja samaa tapaa on noudatettu Italian kirkoissa. Suomessa minttua on viljelty kartanopuutarhoissa 1800-luvulle saakka, mutta se katosi mausteiden tuonnin myötä ja karkasi luontoon. Käyttö jälleen vahvasti yleistynyt. Käytetään myös kosmetiikassa tuoksuaineena ja rohdoksena.
Hoito-ohjeet:
Mintut voi esikasvattaa ikkunalaudalla maalis-huhtikuussa. Taimi istutetaan suureen ruukkuun tai muovipussiin ja upotetaan maahan 30 cm välein. Ruukku estää juurten liian leviämisen. Kukkavarret poistetaan, jotta eri lajit eivät ristipölytä. Syksyllä varret leikataan tyvestä poikki ja kasvit peitetään mullan ja lannan seoksella. Kestää varsin hyvin talvehtimisen avomaalla.
Soveltuvuus:
Yrttikimpuissa koristeena, ruusujen lähellä karkottaa kirvoja. Puutarhassa koristeellinen reunakasvina. Minttua käytetään mausteena lampaanlihassa ja perunoissa. Raikas ja viileä maku. Viherminttua voidaan säilöä öljyyn ja viinietikkaan tai kuivaamalla ja pakastamalla. Sisäisesti hengityselinten ja ruoansulatuksen vaivoihin, parantaa tulehduksia, lisää sapen eritystä. Teetä haudutetaan 10 min.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
elokuu
syyskuu
Kukinnon väri:
vaaleanpunainen

Tuoksu: Kyllä

Myrkyllisyys: Ei

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
tuore
Valontarve:
aurinko
puolivarjo

Huomautus: Mieluiten puolivarjoinen.

Elinympäristön vaatimukset:
Paras kasvupohja on kalkittu, kosteutta pitävä maa.
Lisääminen:
Siemenestä tai pistokkaasta jakamalla. Keväällä tai syksyllä joko leikkaa juuri- tai varsipistokkaita tai jaa kasvi.
Kasvualusta
Humus: +
Lähilajit ja lajikkeet
piparminttu Mentha x piperita, vesiminttu Mentha aquatica, rantaminettu Mentha arvensis, karjalanminttu Mentha x dalmatica, jalominttu Mentha x gracilis, omenaminttu Mentha x rotundifolia

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton