Ahkeraliisa

Impatiens walleriana

puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Kesäkukat, Huonekasvit
Korkeus:
20 - 40 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Pensastava kasvutapa, haarautuu hyvin. Paksut, mehevät varret. Suurikukkainen ja matalakasvuinen. Lehdet ovat hammaslaitaiset, väriltään vaaleat tai punertavat. Kukat ovat kerrannaisia tai yksinkertaisia. Niiden väritys vaihtelee kirkkaan- ja purppuranpunaisesta liilaan ja vaaleanpunaiseen sekä valkoiseen. Kukat voivat olla yksiväriset, raidalliset tai mosaiikkikuvioidut. Kukkii ahkerasti. 

Kotoisin trooppisesta Afrikasta, josta se löydettiin vuonna 1880. Risteytetty toisten kauniskukkaisten lajien kanssa.

Kukinnon väri:
erivärisiä, valkoinen, punainen
Kasvuympäristö:
Kevyt varjo, ei suoraa auringonpaistetta. Syksyllä ja keväällä puolivarjo. Lämmin paikka.

tuore

Ravinteet: ++

Hoito

Mitä lämpimämpi ja valoisampi paikka, sitä runsaampi kastelu ja sumutus. Suora suihkutus vahingoittaa kukkia. Ei tarvitse nyppiä. Punkkien ja kirvojen häätäminen vesi- ja mäntysuopaliuossumutuksella, lehtien alapinnoilta.

Lisääminen

Pistokkaista tai siemenistä. Kylvö helmi-maaliskuussa. Idätys valossa 14-20 vrk, 20-25 asteessa. Kun taimet ovat kunnolla juurtuneet, ne latvotaan. Viljely 12-18 asteessa, 16-20 viikkoa.

soveltuvuus

Kestävä kesäkukka, sietää hyvin tuulta ja sadetta. Hallanarka. Soveltuu parvekeistutuksiin, ruukkuihin ja amppeleihin sekä avomaalle.

kaytto

Tarvitsee vettä ja ravinteita säännöllisesti.

Lähilajit ja lajikkeet

Accent-, Deco-, Candy-, Carousel-, Expo-, Fanciful-, Florette Star-, Infinity-, Mosaic-, Rosette-, Silhouette-, Super Elfin-, Tempo-lajikkeet


Lisää kasvikortistosta
Kodin Terra - Tuusula