Verenpisara

Fuchsia

ruotsinkielinen: fuchsia

puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Kesäkukat
Korkeus:
30 - 50 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kasvi on kasvutavaltaan matala ja haaroittuva. Kasvin soikeat, nirhalaitaiset lehdet ovat kiiltävät ja mehevät, 5-6 cm pitkät ja 2 cm leveät. Nuokkuvat, torvimaiset kukat ovat usein kaksiväriset. Ne kasvavat terttuina versojen kärjissä. Kukkien muoto, koko ja väri vaihtelevat.

Fuchsia-sukuun kuuluu yli sata lajiketta. Se on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikan vuoristoista. Suku on saanut nimensä vuonna 1501-1566 eläneen saksalaisen lääkäri-botanistin Leonhard Fuchsin mukaan.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
erivärisiä, lila/violetti, kirjavia, oranssi, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
toukokuu - syyskuu

Soveltuvuus

Kesäkukiksi amppeliin tai parvekkeelle. Liian kuumassa kasvi varistaa lehtensä ja tuholaisia tulee helposti. Koska verenpisarat ovat lyhyenpäivän kasveja, ne kukkivat kauneimmin vasta syksyllä. Kuistilla ja eteisen ikkunalla ne saattavat kukkia pitkään syksyyn. Ansarijauhiainen on verenpisaran yleisin tuholainen. Myös kirvoja pesii mm. nuppujen ja talvehtivien kasvien latvoissa.

Valontarve:
puolivarjo, varjo
Ei suoraan aurinkoon keskikesällä.

Kasvuympäristö:
tuore
Lehtimullan, kasvuturpeen, saven, hiekan ja sarvilastujen seos.
Kasvualusta:
hiekka +
humus +
savi +
turve +
Ravinteet: +++

Hoito

Kasvien vuosikasvu on yllättävän rotevaa ja nuorentaminen kuuluu kasvien keväthoitoon. Lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti kasvun ja kukinnan aikana. Jos kasvi pääsee kuivumaan, se saattaa aiheuttaa lehtien ja nuppujen varisemisen. Ei liian suureen ruukkuun. Ei kestä tuulta. Talvehtiminen viileässä ja valossa.

Lisääminen

Uusia versoja voidaan ottaa pistokkaista, jotka kukkivat vasta sydänkesän mentyä. Elokuussa voidaan myös ottaa pistokkaita, ja kun niiden annetaan talvehtia, saadaan nopeasti kukkivia nuoria taimia. Kasvia voi lisätä myös siemenistä. Omista kasveista kootaan punamustia marjoja, jotka kylvetään keväällä. Ne tuottavat jo samana kasvukautena uusia, kukkivia kasveja.

Lähilajit ja lajikkeet

Siro, tummanviolettinen ja runsakukkainen 'Beacon' on yleinen parvekkeilla,ikkunoilla sekä hautausmailla.
Amppeliin sopiva 'Caramia' on suurikukkainen, punaverhiöinen ja isolehtinen, tukemista tarvitseva. Kukat ovat syvänpunaiset ja valkoverhiöiset. Kyynelverenpisara `Koralle´on pysty ja rehevä, kukat ovat painavina ryhminä oksien kärjissä.