Piparjuuri
Armoracia rusticana
Ruotsiksi: pepparrot
Monivuotinen
Korkeus: 50 - 80 cm
Valo:
aurinko
puolivarjo
varjo
Hoito-ohjeet
Keskitaso
Pari kertaa kesässä kohotetaan juuria kastelun tai sateen jälkeen niin että sivujuuret voidaan poistaa. Tarvitsee myös harausta, mutta on varottava vahingoittamasta pinnalla kasvavia juuria. Juurta saattaa vahingoittaa myös kaalikärpasen tuokat ja vähentää myös satoa.

Kuvaus
Lehtiruusuke, jossa suuret banaanimaiset lehdet, kukat valkeana, vaaatimattomana huiskilona. Armoracia tarkoittaa villiä retiisiä. Se voi vuosikymmeniä säilyä kasvupaikallaan, koska on todella elinvoimainen kasvi. Voi tulla helposti rikkaruohoksi! Piparjuuri sisältää runsaasti C-vitamiinia. Juuria kaivetaan tarpeen mukaan; myöhään syksyllä lehtien lakastuttua tai keväällä ennen versomista, jolloin ne ovat parhaimmillaan.Piparjuuri on aineenvaihduntaa vilkastuttava ja sitä käytetään myös keuhkoputkentulehduksiin haudutettuna teenä, raasteen muodossa sitä käytetään poskiontelon tulehduksiin.
Soveltuvuus
Piparjuuresta voi hauduttaa teetä, mutta sitä ei pitäisi koskaan keittää vaan sekoittaa sellaisenaan ruokiin. Se on polttavan makuista. Piparjuuren nuoria lehtiä voi käyttää salaateissa ja muhennoksissa. Se estää homehtumista säilykkeissä.
Kasvin ominaisuudet
Tuoksu: Ei
Myrkyllisyys: Ei
Allergisoiva: Ei
Piikikäs: Ei
Leikkokukka: Ei
Amppeli: Ei
Kasvuympäristö
kostea
Valontarve
aurinko
puolivarjo
varjo
Elinympäristön vaatimukset
lämmin ja syvämultainen
Lisääminen
Piparjuuri ei tee siementä. Lisääminen tapahtuu juurenpaloista, ohut pää istutetaan syvemmälle, paksu pää peitetään juuri ja juuri pinnan alle.
Käyttö
Kosteikko
Lähilajit ja lajikkeet
-
Lisäkuvat

585_3627.jpg

585_1209.jpg

585_3628.jpg
Vuosikierto
Kevät
Uuden kasvun aika
Kesä
Kasvukausi
Syksy
Kasvukauden loppuValmistelu talveen
Talvi
Lepokausi