Rautanokkonen

Urtica urens

ruotsinkielinen: etternässla

Korkeus:
10 - 50 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

polttaa äkäisesti. Usein haarova. Isohampaiset, lyhytkärkiset lehdet soikeita, tyoäkähkötyvisiä ja kiiltävän heleän tai tummahkonvihreitä.Yksikotinen. Sisältää mm. vitamiineja kivennäis- ja hivenaineita asetyylikoliinia, histamiinia, muurahaishappoa, runsaasti hyvin imeytyvää rautaa.

Kasvaa luonnovaraisena viljely- ja joutomailla, pihoilla, jokseenkin harvinainen.

Sadonkorjuu: Nuoria lehtiä ja versoja voi kerätä lähes milloin vain ei kuitenkaan typpipitoisista paikoista kuten huussin tai navetan vierestä, sillä nokkonen kerää helposti liikaa nitraatteja.

Nokkosta voidaan käyttää ruanlaitossa pinaatin tapaan; nokkosen mausteiksi sopivat erinomaisesti esim. muskottipähkinä, viherpippuri piparjuuri ja yrtit.

Lääkintä: Sisäisesti: virtsatietulehduksiin, vesipöhöön, munuaiskiviin, edistää suolen toimintaa, poistaa anemiaa, lisää vastustuskykyä, tyrehdyttää sisäisiä verenvuotoja, vertapuhditava vaikutus esim. ihottumissa. Nokkosteen ohje: kourallinen tuoreita tai ruokalusikallinen kuivattuja lehtiä keitetään 2-3 dl:ssa vettä n. 5 min. Ulkoisesti tuoreen nokkosen mehua hyönteistenpistoksiin rauhoittaa kutinan, sisältää luonnon antihistamiinia. Nokkostee sitkeisiin ihottumiin ja hiustenkasvua ja kiiltoa lisääväksi hiustenhoitoaineeksi, nokkosenlehtiä kylpyveteen reumassa ja kolotuksissa.

allergisoiva
Kukinta-aika:
heinäkuu - syyskuu

Soveltuvuus

Voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Hoito

Lisääminen

Lähilajit ja lajikkeet

(iso)nokkonen Urtica dioica, pohjannokkonen (lapinnokkonen) Urtica dioica subsp. sondenii