Karoliinanruusu

Rosa carolina

ruotsinkielinen: carolinaros

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Pensaat
Korkeus:
100 - 150 cm
Leveys:
1,30 m
Vyöhykkeet:
I - III 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Kukka on vaaleanpunainen ja yksinkertainen, kukinta runsasta. Himmeät tai heikosti kiiltävät lehdet ovat suippokärkisiä ja sahalaitaisia. Versojen harvat piikit ovat teräviä ja repiviä. Muodostaa punaisia kiulukoita. Nopeakasvuinen.

piikikäs
Kukinnon väri:
punainen
Kukinta-aika:
heinäkuu - elokuu

Soveltuvuus

Käytetään koristepensaan tavoin. Sopii rinneistutuksiin, aidanteeksi ja seinustan verhoamiseen.

Kirvat hyökkäävät etenkin nuoriin versoihin. Jos kirvoja on paljon, niiden peittämä oksa kannattaa leikata kokonaan pois. Jos kirvoja on vain muutama, kannattaa kokeilla torjunta-aineruiskutuksia.

Sienitautien ennakkotorjuntana liian tiheiden kasvustojen välttäminen. Ruusun yleinen vaiva on härmä, jota torjutaan mansikan tai mustaherukan härmän torjuntaan tarkoitetuilla aineilla.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
kuiva, tuore

Ravinteet: ++

Hoito

Istutus varhain keväällä peruslannoitettuun maahan. Ennen istutusta taimet upotetaan pariksi tunniksi veteen. Runsas kastelu poutasäällä. Lannoitetaan varhaiskeväällä ja keskikesällä. Jalostuskohdan alapuolelle kasvavat villiversot leikataan heti pois. Kuihtuvat kukat poistetaan. Kestää voimakkaan leikkauksen. Talveksi tyvi suojataan mullalla, versosto havuilla tai pakkaspeitteellä. Kalium-ja fosforipitoiset syys-kesän lannoitteet parantavat talvenkestävyyttä.

Lisääminen

Siemenet, puutumattomat pistokkaat.

Lähilajit ja lajikkeet