Kurtturuusu

Rosa rugosa

ruotsinkielinen: vresros

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Pensaat
Korkeus:
100 - 200 cm
Leveys:
1,50 m
Vyöhykkeet:
I - VIII 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Suuret ja yksinkertaiset kukat, väriltään roosat. Tummanvihreät, soikeat, sahalaitaiset ja kiiltävät lehdet ovat kurttuiset. Tummanpunaiset kiulukat. Kukinta alkaa etelässä jo juhannuksena. Kukinta kestää noin kolme viikkoa. Erittäin kestävä. Nopeakasvuinen.

HUOM! Kurtturuusu on EU:n vieraslajiasetuksen mukaan haitallinen. Näiden haitallisten vieraslajien maahantuonti EU: alueelle tai sen sisällä on kielletty. Niitä ei myöskään saa kasvattaa, myydä eikä päästää luontoon. Jo joidenkin näiden vieraslajien hallussapito tai eteenpäin antaminen on kielletty. Suomenkin tulisi EU:n jäsenvaltiona pyrkiä hävittämään alueella jo esiintyvät haitalliset vieraslajit, sekä estämään niiden leviämisen. Maa- ja metsätalousministeriön hallintasuunnitelma 2 haitallisten vieraslajien torjumiseksi: Hyväksyttiin toukokuussa 2019.

syysväri kullankeltainenpiikikäs
Kukinnon väri:
punainen
Kukinta-aika:
kesä

Soveltuvuus

Käytetään rinneistutuksiin, pensasryhmiin ja aidanteisiin.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
kuiva, tuore
Erittäin vähän vaatimuksia kasvupaikan suhteen.
Kasvualusta:
hiekka +
Ravinteet: ++

Hoito

Jos omalla pihalla, mökillä, tai sen ympäristössä esiintyy haitallista vieraslajia, tulee ryhtyä torjuntatoimiin. Näiden lajien kasvattaminen ja luontoon päästäminen on kielletty, ja niiden tontilla esiintyminen katsotaan kasvattamiseksi siitä huolimatta, johtuuko lajin esiintyminen aktiivisesta ylläpidosta, vai sen passiivisesta kasvuun päästämisestä.

Lisääminen

Siemenistä, pistokkaista.

Lähilajit ja lajikkeet

'Dulce', 'Fru Dagmar Hastrup', Martta', 'Moje Hammarberg', valkokurtturuusu Rosa rugosa f. alba