Pensaspioni

Paeonia Suffruticosa-ryhmä

ruotsinkielinen: buskpion

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Pensaat, Perennat
Korkeus:
80 - 100 cm
Leveys:
1,20 m
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Tukevavartinen pensas. Koristeelliset lehdet ovat harmahtavan vihreät. Kukat ovat suuria, 15-25 cm, tavallisesti ruusunpunaisia ja usein puolikerrottuja. Terälehtien tyvellä on tumma laikku. Kukinta on runsasta, mutta siihen vaikuttaa edellisen kesän sääolot. Lämpimän kesän jälkeen kukinta on runsasta. Kukkii vasta 3-4 vuoden kuluttua istutuksesta. Viljellään Suomessa harvoin. Talvenkestävä vain eteläisillä rannikkoalueilla, suotuisilla kasvupaikoilla.

tuoksuvamyrkyllinen
Kukinnon väri:
erivärisiä, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
kesäkuu

Soveltuvuus

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
Mahdollisimman lämmin ja suojaisa kasvupaikka. Viihtyy hyvin syvämultaisessa ja humuspitoisessa maassa.

Ravinteet: ++
Kalkkipitoisuus: +

Hoito

Istutetaan keväällä, mieluiten juuripaakkuineen. Kastelusta tulee huolehtia, mutta vesi ei saa jäädä seisomaan. Keväällä lannoitetaan, kun nuppuja on alkanut ilmaantua. Kasvia ei saa siirtää kasvupaikaltaan. Nuoret taimet ja juurialue suojataan hyvin talveksi, havupeitteellä tai puukehikolla, jonka päälle tuodaan lehtiä. Maanpinta peitetään turve- tai kompostikatteella. Leikkausta ei tarvita. Kuivuneet oksat poistetaan keväällä.

Lisääminen

Lisätään varttamalla.

Lähilajit ja lajikkeet

'Feng Dan Bai', 'Godaishu', 'Hanadaigin', 'Luo Yang Hong', 'Wu Long Peng Shen', 'Zhu Sha Lei', vuoripioni Paeonia officinalis, kiinanpioni Paeonia lactiflora, jalopioni Paeonia Lactiflora-ryhmä, tillipioni Paeonia tenuifolia, kaukasianpioni Paeonia mlokosewitschii, ruusupioni Paeonia veitchii, silkkipioni Paeonia wittmanniana, kartanopioni
Paeonia x hybrida