Persiankeltaruusu

Rosa foetida 'Persiana' ('Persian Yellow')

ruotsinkielinen: persisk gulros

auringossa
Kasvilaji:
Pensaat
Korkeus:
100 - 170 cm
Leveys:
100 cm
Vyöhykkeet:
I - II 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Voimakkaan keltainen kerrottu kukka, tuoksu tympeä. Runsaat sateet voivat haitata kukintaa, sillä nuput ruskeutuvat ja varisevat. Leveät, soikeat ja nystyhampaiset lehdet ovat tummanvihreät. Hierottaessa lehdet tuoksuvat hyvälle. Yleensä kiulukoita ei kehity. Jonkin verran juurivesoja. Talvehtii epävarmasti. Hidaskasvuinen.

Englnimi: Persian Yellow

tuoksuvapiikikäs
Kukinnon väri:
keltainen
Kukinta-aika:
kesäkuu - heinäkuu

Soveltuvuus

Käytetään koristepensaan tavoin. Sopii pihan tärkeimmille paikoille.

Kirvat hyökkäävät etenkin nuoriin versoihin. Jos kirvoja on paljon,niiden peittämä oksa kannattaa leikata kokonaan pois.

Sienitautien ennakkotorjuntana liian tiheiden kasvustojen välttäminen. Härmää torjutaan mansikan tai mustaherukan härmän torjuntaan tarkoitetuilla aineilla.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
kuiva, tuore
Lämmin ja suojainen kasvupaikka, syvämultaiset ja ravinnepitoiset maat.

Ravinteet: ++
Kalkkipitoisuus: +

Hoito

Istutus varhain keväällä peruslannoitettuun maahan, ennen istutusta taimet upotetaan pariksi tunniksi veteen. Lannoitetaan varhaiskeväällä ja keskikesän tienoilla. Kalium- ja fosforipitoiset syys-kesän lannoitteet parantavat talvenkestävyyttä. Runsas kastelu poutasäällä. Villiversot ja kuihtuneet kukat leikataan heti pois. Keväisin poistetaan vanhoja ja talvella vaurioituneita oksia terveeseen versoon asti. Talveksi tyvi suojataan esim. mullalla, versosto havuilla tai pakkaspeitteellä.

Lisääminen

Pistokkaista, juurivesoista.

Lähilajit ja lajikkeet

persianruusu Rosa foetida, kapusiiniruusu Rosa foetida 'Bicolor'