Valamonruusu

Rosa 'Splendens'

ruotsinkielinen: valamoros

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Pensaat
Korkeus:
100 - 200 cm
Vyöhykkeet:
I - V 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Tummanvihreiden, leveiden ja soikeiden lehtien laidat ovat toissahaiset. Kirkkaanpunaiset kukat, joiden keskiosa valkoinen. Yksinkertaiset tai puolikerrannaiset ja tuoksuvat kukat ovat joko yksittäin tai tertussa. Kukinta parhaimmillaan heinäkuussa. Pitkät ja kapeat, punaiset kiulukat. Versoissa harvat piikit. Runsaasti juurivesoja. Hyvä talvenkestävyys. Nopeakasvuinen.

piikikäs
Kukinta-aika:
kesäkuu - elokuu

Soveltuvuus

Käytetään koristepensaan tavoin. Sopii niin yksittäiskasviksi kuin suojapensasryhmiinkin.

Kirvat hyökkäävät etenkin nuoriin versoihin. Jos kirvoja on paljon, niiden peittämä oksa kannattaa leikata kokonaan pois.

Sienitautien ennakkotorjuntana liian tiheiden kasvustojen välttäminen. Härmä torjutaan mansikan tai mustaherukan härmän torjuntaan tarkoitetuilla aineilla.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
kuiva, tuore
Syvämultainen ja ravinteikas kasvualusta.
Kasvualusta:
humus +
Ravinteet: ++

Hoito

Istutus hyvin peruslannoitettuun maahan. Lannoitetaan varhaiskeväällä ja keskikesän tienoilla. Kalium- ja fosforipitoiset syys-kesän lannoitteet parantavat talvenkestävyyttä. Reilu kastelu poutasäällä. Jalostuskohdan alapuolelle kasvavat villiversot leikataan heti pois. Kuihtuvien kukkien leikkaus lisää kasvin elinvoimaa. Juurivesojen säännöllinen harvennus ja vanhimpien oksien poistaminen parin vuoden välein. Talveksi tyvi suojataan esim. mullalla, versosto havuilla tai pakkaspeitteellä.

Lisääminen

Pistokkaista, juurivesoista.

Lähilajit ja lajikkeet