Alaskanlupiini

Lupinus nootkatensis

ruotsinkielinen: alaskalupin, sandlupin

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Perennat
Korkeus:
50 - 90 cm
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Pystykasvuinen, lamoaa kukinnan jälkeen. Lehdet liuskaiset, karvaiset ja sirommat kuin komealupiinilla. Kukinto pysty.


HUOM! Kurtturuusu on EU:n vieraslajiasetuksen mukaan haitallinen. Näiden haitallisten vieraslajien maahantuonti EU: alueelle tai sen sisällä on kielletty. Niitä ei myöskään saa kasvattaa, myydä eikä päästää luontoon. Jo joidenkin näiden vieraslajien hallussapito tai eteenpäin antaminen on kielletty. Suomenkin tulisi EU:n jäsenvaltiona pyrkiä hävittämään alueella jo esiintyvät haitalliset vieraslajit, sekä estämään niiden leviämisen. Maa- ja metsätalousministeriön hallintasuunnitelma 2 haitallisten vieraslajien torjumiseksi: Hyväksyttiin toukokuussa 2019.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
kirjavia, sininen, valkoinen
Kukinta-aika:
kesäkuu - heinäkuu

Soveltuvuus

Puistometsät, perennaryhmät, niityt. Sopii pohjoiseen paremmin kuin komealupiini.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
kuiva, tuore

Ravinteet: ++

Hoito

Jos omalla pihalla, mökillä tai sen ympäristössä esiintyy haitallista vieraslajia, tulee ryhtyä torjuntatoimiin. Näiden lajien kasvattaminen ja luontoon päästäminen on kielletty, ja niiden tontilla esiintyminen katsotaan kasvattamiseksi siitä huolimatta, johtuuko lajin esiintyminen aktiivisesta ylläpidosta, vai sen passiivisesta kasvuun päästämisestä.

Lisääminen

Siemenistä.

Lähilajit ja lajikkeet

valkolupiini Lupinus albus, sinilupiini Lupinus angustifolius, tuoksulupiini Lupinus mutabilis, meksikonlupiini Lupinus maxicanus, kääpiölupiini Lupinus nanus, nukkalupiini Lupinus pubescens, teksasinlupiini Lupinus texensis