• Etusivu
  • Kasvikortisto

Alaskanlupiini

Lupinus nootkatensis
ruotsinkielinen: alaskalupin, sandlupin
Perennat
Monivuotinen
1379_4428.jpg
Korkeus (cm): 50 - 90
Kuvaus:
Pystykasvuinen, lamoaa kukinnan jälkeen. Lehdet liuskaiset, karvaiset ja sirommat kuin komealupiinilla. Kukinto pysty. HUOM! Kurtturuusu on EU:n vieraslajiasetuksen mukaan haitallinen. Näiden haitallisten vieraslajien maahantuonti EU: alueelle tai sen sisällä on kielletty. Niitä ei myöskään saa kasvattaa, myydä eikä päästää luontoon. Jo joidenkin näiden vieraslajien hallussapito tai eteenpäin antaminen on kielletty. Suomenkin tulisi EU:n jäsenvaltiona pyrkiä hävittämään alueella jo esiintyvät haitalliset vieraslajit, sekä estämään niiden leviämisen. Maa- ja metsätalousministeriön hallintasuunnitelma 2 haitallisten vieraslajien torjumiseksi: Hyväksyttiin toukokuussa 2019.
Hoito-ohjeet:
Jos omalla pihalla, mökillä tai sen ympäristössä esiintyy haitallista vieraslajia, tulee ryhtyä torjuntatoimiin. Näiden lajien kasvattaminen ja luontoon päästäminen on kielletty, ja niiden tontilla esiintyminen katsotaan kasvattamiseksi siitä huolimatta, johtuuko lajin esiintyminen aktiivisesta ylläpidosta, vai sen passiivisesta kasvuun päästämisestä.
Soveltuvuus:
Puistometsät, perennaryhmät, niityt. Sopii pohjoiseen paremmin kuin komealupiini.Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.
Kasvuvyöhykkeet:

Kukinta-aika:
kesäkuu
heinäkuu
Kukinnon väri:
valkoinen
sininen

Tuoksu: Ei

Myrkyllisyys: Kyllä

Allergisoiva: Ei


Kasvuympäristö:
kuiva
tuore
Valontarve:
aurinko
puolivarjo
Lisääminen:
Siemenistä.
Kasvualusta
Ravinteet: ++
Lähilajit ja lajikkeet
valkolupiini Lupinus albus, sinilupiini Lupinus angustifolius, tuoksulupiini Lupinus mutabilis, meksikonlupiini Lupinus maxicanus, kääpiölupiini Lupinus nanus, nukkalupiini Lupinus pubescens, teksasinlupiini Lupinus texensis

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton