Kultanauhalilja

Lilium auratum

ruotsinkielinen: gullbandslilja

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Perennat
Korkeus:
75 - 150 cm
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Suuri sipuli. Tummanvihreät, 15 cm pitkät lehdet ovat pitkin tanakkaa vartta. Samassa kukkavarressa on useita kukkia, mikä tekee kasvista näyttävän. Hiukan nuokkuvat kukat ovat väriltään valkoisia ja terälehdissä kulkee kullanvärinen juova. Taaksepäin kääntyneissä terälehdissä voi olla vaihteleva määrä violetteja pilkkuja. Jopa 30 cm kukat tuoksuvat voimakkaasti. Kultanauhalilja on vaativa kasvi ja se menestyy vain parhaimmilla kasvupaikoilla. Talvenarka.

tuoksuvaleikko
Kukinnon väri:
keltainen, kirjavia, valkoinen
Kukinta-aika:
elokuu - syyskuu

Soveltuvuus

Voi menestyä huonekasvinakin.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
Paras kasvupaikka on rinteessä, jossa vesi ei seiso. Voimakas, kosteuden säilyttävä maa. Paras maaseos syntyy sekoittamalla ruohoturvemultaa, hyvin maatunutta lehtimultaa ja hiekkaa.

Kalkkipitoisuus: -

Hoito

Keväällä vedentarve on runsaampaa, syksyllä kasvi viihtyy mieluummin kuivassa. Maan ojitus on siksi tarpeellista. Säästeliäs lannoitus. Kuohkeuta maata usein, varsinkin sateen ja kastelun jälkeen. Talvisuojaus havuilla tai kuivilla lehdillä.

Lisääminen

Sivusipulista.

Lähilajit ja lajikkeet

valkolilja Lilium longiflorum, pantterililja Lilium pardalinum, orkidealilja Lilium speciosum, isabellanlilja Lilium x testaceum