Liuskakompassikukka

Silphium laciniatum

ruotsinkielinen: kompassört

auringossa
Kasvilaji:
Perennat
Korkeus:
1,50 - 3 m
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Nelikulmaisissa varsissa on karheita, suuria lehtiä, jotka etenkin paahteisilla paikoilla asettuvat etelä-pohjoissuuntaan. Viljellyissä kasveissa ilmiö ei ole yhtä selkeä kuin kotiseuduilla Pohjois-Amerikan preerioilla. Kukkavarret yltävät hyvässä kasvupaikassa jopa kolmeen metriin. Auringonkukkaa muistuttavat keltaiset kukat ovat 9-12 cm leveitä. Näyttävät kukinnot puhkeavat myöhään loppukesästä ja syksyllä. Liuskakompassikukka on viimeisiä kukkijoita ennen ensipakkasia, joskaan ei ihan yhtä runsaaskukkainen kuin moni muu samaan aikaan kukkiva asterikasvi. Kestävä, leviää hitaasti.

Asterikasveihin (Asteraceae) kuuluvat kompassikukat ovat kotoisin itäisestä pohjois-Amerikasta ja ne ovat keltakukkaisia, paitsi valkokukkainen Silphium albiflorum.

leikko
Kukinnon väri:
keltainen
Kukinta-aika:
elokuu - lokakuu

Soveltuvuus

Perennapenkin taustalle, upea yksittäiskasvi tuulensuojaiseen paikkaan. Kukinta alkaa vasta elo-syyskuussa ja jatkuu kunnes ensimmäiset pakkaset nitistävät kukinnot.

Upeita kasveja, vaan vaikeasti saatavilla.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
kostea
Kasvualusta:
humus +
Ravinteet: ++

Hoito

Kosteina kesinä kannattaa poistaa alimpia lehtiä ilmanvaihdon parantamiseksi, sillä kasvilla taipumusta saada härmätautia. Alalehtien poistaminen ei haittaa kukintaa.

Lisääminen

Jakamalla, kun kasvusto riittävän iso. Saattaa siementääkin lähettyville.

Lähilajit ja lajikkeet

leveäkompassikukka Silphium perfoliatum, Silphium integrifolium, valkoinen Silphium albiflorum