Niittymesiangervo
Filipendula ulmaria
ruotsinkielinen: älggräs, älgört
Korkeus (cm): 50 - 150
Leveys (cm): 50 - 50
Kuvaus:
Mesiangervon varsi on tanakka. Liuskaiset, toissahaiset ja parilehdykkäiset, vihreät lehdet. Huiskilokukinto on tiheä, kermanvalkoinen ja tuoksuva. Sisältää salisyylihappoyhdisteitä, flavonoideja, eteerisiä öljyjä, parkkiaineita. Historia: Kasvin vanha tieteellinen nimi Spirea on kantana aspiriinissa. Lääke on kehitetty spireoista. Voimakkaan tuoksun takia on käytetty myös juhlasalien lattioilla, sen murskautuvat kukat levittävät tuoksuaan juhlasaliin tanssijoiden jaloissa.
Soveltuvuus:
Mesiangervolla maustetaan juomia, kuten simaa, olutta ja viineja.Sisäisesti päänsärkyyn, kuumeeseen, reumaan, rakko- munuais- ja vatsavaivoihin; virtsan ja hien erityksen lisäämiseen. Ohje: 3-5 rkl kukkia ja lehtiä vajaaseen litraan vettä, annetaan hautua yön yli; ei saa keittää. 3 kupillista päivässä ennen ateriaa. Turvotuksiin ja vesipöhöön käytettäessä koivunlehdet tehostavat vaikutusta. Voi makeuttaa hunajalla. Rohtona saa käyttää vain tilapäisesti.
Kasvuvyöhykkeet:
Kukinta-aika:
kesäkuu
heinäkuu
elokuu
Kukinnon väri:
valkoinen
Tuoksu: Kyllä
Myrkyllisyys: Ei
Allergisoiva: Ei
Kasvuympäristö:
tuore
Valontarve:
aurinko
puolivarjo
varjo
Lisääminen:
Jakamalla, pistokkaista.
Kasvualusta
Humus: +
Leikkokukka: Kyllä
Lähilajit ja lajikkeet
'Plena', 'Variegata', jättimesiangervo Filipendula kamtschatica, idänmesiangervo Filipendula palmata, ketomesiangervo Filipendula purpurea, preeria-mesiangervo Filipendula rubra, sikoangervo Filipendula vulgaris, kaunoangervo Filipendula vulgaris 'Plena'