Persianjättiputki

Heracleum persicum

ruotsinkielinen: kryddloka

auringossa     puoli-pilvinen     varjossa
Korkeus:
2 - 4 m
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Suuret, liuskaiset lehdet muodostavat ison ruusukkeen. Kukat, jotka ovat leveissä, kerrannallisissa sarjoissa, ovat kooltaan pieniä ja väriltään valkoisia. Voi kasvaa jopa nelimetriseksi. Leviää helposti luontoon, vaikea hävittää.

Kasvin erittämä neste voi auringon uv-säteilyn vaikutuksesta aiheuttaa iholle palohaavan kaltaisia rakkuloita ja jopa pysyviä jälkiä.

Tunnetaan nimillä jättiputki, tromssanpalmu, jättiläisukonputki ja ukonputki.


HUOM! Persianjättiputki on EU:n vieraslajiasetuksen mukaan haitallinen. Näiden haitallisten vieraslajien maahantuonti EU: alueelle tai sen sisällä on kielletty. Niitä ei myöskään saa kasvattaa, myydä eikä päästää luontoon. Jo joidenkin näiden vieraslajien hallussapito tai eteenpäin antaminen on kielletty. Suomenkin tulisi EU:n jäsenvaltiona pyrkiä hävittämään alueella jo esiintyvät haitalliset vieraslajit, sekä estämään niiden leviämisen. Maa- ja metsätalousministeriön hallintasuunnitelma 1 haitallisten vieraslajien torjumiseksi: Hyväksyttiin maaliskuussa 2018.

allergisoivamyrkyllinen
Kukinnon väri:
valkoinen
Kukinta-aika:
heinäkuu

Soveltuvuus

Myrkyllinen. Aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita. Ei suositella puutarhakasviksi.

Suositellaan hävitettäväksi, koska uhkaa luonnon alkuperästä kasvistoa ja monimuotoisuutta.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo, varjo

Kasvuympäristö:
tuore
Syvämultainen maa. Suojaisa paikka ja paljon tilaa.
Kasvualusta:
humus +
Ravinteet: +

Hoito

Jos omalla pihalla, mökillä, tai sen ympäristössä esiintyy haitallista vieraslajia, tulee ryhtyä torjuntatoimiin. Näiden lajien kasvattaminen ja luontoon päästäminen on kielletty, ja niiden tontilla esiintyminen katsotaan kasvattamiseksi siitä huolimatta, johtuuko lajin esiintyminen aktiivisesta ylläpidosta, vai sen passiivisesta kasvuun päästämisestä.

Lisääminen

Siemenistä ja kasvullinen lisäys.

Lähilajit ja lajikkeet

tromsanjättiputki Heracleum laciniatum, kaukasianjättiputki Heracleum mantegazzianum, steveninjättiputki Heracleum stevenii