Rohtokalmojuuri

Acorus calamus

ruotsinkielinen: kalmus

auringossa
Kasvilaji:
Perennat
Korkeus:
7 - 1 m
Vyöhykkeet:
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Varret ovat pystyt ja poikkileikkaukseltaan kolmionmuotoiset. Lehdet ovat jäykät ja miekkamaiset. Kukinto muodostaa 6-10 cm pitkän tähkän, joka näyttää sijaitsevan varren puolivälissä. Kukat ovat pienet ja kellertävän vihreät. Pitkä ja suikertava juurakko tuoksuu mausteiselta/mandariinilta.

Kuivattua juurakkoa on käytetty lääkkeenä ruokahaluttomuuteen ja vatsavaivoihin sekä ulkoisesti kylpynä vaikeasti paraneviin haavoihin, sekä oluen ja viinan mausteena, lisäksi sekä juurakkoa että lehtiä on käytetty maidon ja kerman maustamiseen. Sen käyttö elintarvikkeena on kuitenkin nykyisin kielletty monissa maissa, koska sen on uskottu aiheuttavan syöpää.

Suomessa se ei tee itäviä siemeniä, vaan leviää kasvullisesti. Luonnonkanta katsotaan Suomessa uhanalaiseksi, ja puutarhaan se tulisi siksi hankkia taimistosta.

Alunperin Intiasta kotoisin oleva kosteikkojen kasvi, jota tavataan mm. ojista ja vesistöjen rannoilta. Se on vanha rohdoskasvi, joka on jo varhain levinnyt laajoille alueille Eurooppaan, Aasiaan ja Amerikkaan. Eurooppaan sen toivat 1200-luvulla tataarit, jotka käyttivät sitä juomaveden puhdistamiseen. Suomeen se on tuotu jo 1600-luvulla. Kasin suomenkielinen nimi ei viittaa kalmoon (ruumiiseen), vaan tulee kreikan sanasta kalmus, ruoko.

tuoksuva
Kukinnon väri:
vihreä
Kukinta-aika:
kesäkuu - heinäkuu

Soveltuvuus

Valoisaan paikkaan lammikkoon tai järven rannalle.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
märkä

Hoito

Lisääminen

Juurakosta jakamalla.

Lähilajit ja lajikkeet

'Variegatum'