Tulppaani

Tulipa

ruotsinkielinen: tulpan

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Perennat
Korkeus:
10 - 70 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Tulppaanit jaetaan ryhmiin kukinta-ajan, kukan muodon ja koon perusteella. Ominaisuudet vaihtelevat paljon myös varren pituuden, lehtien koon, tuoksun sekä terälehtien määrän, muodon ja ripsureunaisuuden mukaan. Tulppaanien väriskaala on hyvin laaja ja käsittää punaisen, lilan ja keltaisen eri sävyjä. Lisäksi on valkoisia ja kaksi- tai monivärisiä sekä yksinkertaisia että kerrottuja lajikkeita. Yksinkertaiset, aikaiset tulppaanit edustavat vanhimpia lajikkeita.

Suuri vaikuttaja kukinnan onnistumiseen on kasvupaikalla. Tulppaanit kukkivat kauneimmin ensimmäisenä kasvukautena ja joitakin lajeja kannattaakin lisätä joka syksy, jos haluaa säilyttää loistavan ryhmäkukinnan. Poikkeuksena ovat kasvitieteelliset tulppaanit, jotka leviävät kasvupaikoillaan sivusipuleista tai jopa siementämällä. Kukinnan jälkeen kehittyy uusi sipuli vanhan tilalle. Jos uusi sipuli ehtii kehittyä riittävän suureksi, se tuottaa seuraavana keväänä uuden kukan.

tuoksuvaleikkomyrkyllinen
Kukinnon väri:
erivärisiä, keltainen, lila/violetti, kirjavia, oranssi, valkoinen, vihreä, punainen
Kukinta-aika:
huhtikuu - kesäkuu

Soveltuvuus

Istutetaan ryhmiksi kukkapenkkien yhteyteen tai hyödetään kukkaan astiassa. Uusia sipuleita istutetaan penkkiin syksyisin näyttävän kukinnan takaamiseksi. Kestää talvet, mutta vaatii hoitoa.

Sipulin syöminen voi aiheuttaa mahan ärsytysoireita.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo

Kasvuympäristö:
kuiva, tuore

Ravinteet: ++
Kalkkipitoisuus: +

Hoito

Istutus syksyllä 10–20 cm välein, 10–20 cm syvyyteen. Lannoitus istutuksen yhteydessä ja keväällä. Kuihtuneet kukat poistetaan. Isokukkaiset lajit voidaan nostaa kukinnan jälkeen ja vain isoimmat sipulit istutetaan kukkapenkkiin. Ruukkuistutukset viedään pakkasten myötä viileään. Nostetaan lämpimään kevättalvella.

Lisääminen

Sipuleista, siemenistä.

Lähilajit ja lajikkeet

liekki-, ruusu-, kapusiini-, syreeni,- pikku-, italian-, kaukasian-, tuli-, keisarin-, tarha-, ripsureuna-, darwin-, rembradt-, triumf-, vihreäraita-, raita-, riikinkukko-, tähti-, lumme-, tarhalumme-, pamirin-, buharan-, ranskan-, kreikan-, kruunu-, rivieran-, terttu-, kreetan-, kulta-, metsä-, parvi-, kääpiö-, papukaija- ja kurditulppaani, kerrannaiset ja yksinkertaiset aikaiset sekä myöhäiset tulppaanit, liljakukkaiset tulppaanit