Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatPihakasvien terveydenhuolto : Etanat ( 201 kpl)

Sivut: 50 | 100 | 150 | 200 | 250 | Seuraavat 50 kpl->>

[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällePrimula (577 kpl) torstai, 29. elokuuta 2002 - klo 14. 22 (yli 15 vuotta sitten)
Minulla etanat ovat todellinen riesa. Niistä ei näytä pääsevän eroon kuivanakaan kesänä. Viime viikolla poimin palloesikkoryhmästäni kolmen vuorokauden aikana yli sata etanaa! Kyseessä on siis tavallinen peltoetana tai valepeltoetana. Muuallakin kukkapenkeissä olen tappanut niitä muutama sata. Kuitenkin jos vertaan viime vuoteen niin nitä on tänä vuonna vähän. Viime vuonna Vaaleajouluruusu olisi kukkinut joulukuussa muutta etanat söivät suuret nuput jo loka-marraskuussa.

Niiden suosikkikasveja näyttää olevan mm palloesikko, lupiini, kuunliljat, sarviorvokit ja kaukasianpitkäpalko. Niitä löytyy kuitenkin melkein kaikista kasveista ja nurmikosta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleOsku (1593 kpl) torstai, 29. elokuuta 2002 - klo 16. 42 (yli 15 vuotta sitten)
Meillä viihtyy lehtokotilot. Niitä oli alkukesästä aivan tolkuttomat määrät. Nyt olen ahkeralla keräyksellä saanut kannan hiukan pienenemään, mutta eivät ne varmaan keräämällä ikinä lopu. Tarttis olla joku tymäkämpi myrkky, Mesurolista ne eivät ole moksiskaan. Toki siihen aina jokunen kuolee, mutta kun pian tulee 100 tilalle niin ei meikäpojan puutarhabudjetti kestä kylvää kallista myrkkyä joka viikko pihaa täyteen.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHarrastelija (1019 kpl) torstai, 29. elokuuta 2002 - klo 22. 05 (yli 15 vuotta sitten)
Oma kokemus puuttuu, mutta kokeilkaapa kahvin (2% kofeiinin) ruiskuttamista kyseisille alueille. Viittaan parin viikon takaiseen lyhyeen tekstiini yhdestä tutkimuksesta. Löytyy hakemalla esim sana "snail". Olisi kiva kuulla onko tehoa.
Poistettu nimimerkki (id: 1256) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 12. 29 (yli 15 vuotta sitten)
Huh, hurjalta kuulostaa. Itse on päässyt ainakin toistaiseksi helpolla kun juhannuksen sateiden jälkeen, ja etanoiden, alkoi aurinkoiset ilmat. Enää ei ole etanoista tietoakaan. Ja maa on niin kuiva, että toivottavasti niiden munimat munatkin on kuivunut...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemanu (37 kpl) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 12. 31 (yli 15 vuotta sitten)
Onko kenelläkään kuvaa tästä espanjalaisesta tappaja etanasta ? Hyvä kuvauskin kelpaa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 13. 49 (yli 15 vuotta sitten)
Iso ja punaruskea.
Poistettu nimimerkki (id: 1450) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 14. 02 (yli 15 vuotta sitten)
Se on todella iso, sellainen yritti pihatiellämme karkuun ja venytti itsensä lähes 20 cm pitkäksi.

Ruskeaa siinä oli mutta muistikuvani on että selkä oli tumma..lähes musta ja alaosassa oli joku vaalea raita. Kotiloa sillä ei ole.

Onneksi tämä kuivuus on ehkä rajoittanut etanoiden leviämistä. Toisaalta taas pihassa ja kasvimaalla on todella runsaasti sammakoita kuivasta kesästä huolimatta..olisiko etanat joutuneet parempiin suihin.

Varmasti tunnistat espanjansiruetanan jos tapaat.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKurpitsa (10688 kpl) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 14. 02 (yli 15 vuotta sitten)
Meillä on kotilot siirtyneet päivänliljan, maa-artisokan, piparjuurten ja marjapensaiden lehtiin ja niitä on reilusti vieläkin. Pitäisi joku päivä järjestelmällisesti kerätä ne pois, ettei pääsisi talvehtimaan.
Poistettu nimimerkki (id: 1450) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 14. 40 (yli 15 vuotta sitten)
En halua Kurpitsa peloitella mutta minulla on se käsitys että etanat munivat sen kun kerkiävät....ja joko munat talvehtivat tai sitten niistä tänä syksynä tulevat etananalut....ja näitä on varmasti mahdoton erottaa ja kerätä pois.

Etanat kannattaa hävittää heti kun näkee etteivät ne pääse lisääntymään.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKurpitsa (10688 kpl) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 15. 40 (yli 15 vuotta sitten)
No ei kai sitä enää osaisikaan olla ilman niitä ja mukavan kuuloista rousketta kun kävelee puutarhassa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKurpitsa (10688 kpl) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 16. 05 (yli 15 vuotta sitten)
Äskeisestä kuitenkin pelästyneenä kävin piparjuuren lehdet läpi ja nyt on 300 kotiloa vähemmän.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTyräkki (961 kpl) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 19. 52 (yli 15 vuotta sitten)
Mesurol kyllä auttaa kunhan kylvää kylliksi ja tarpeeksi usein. Itse ostan kolmen kilon pussin kerran tai pari kesässä. Tehokkainta myrkytys tuntuu olevan varhain keväällä kun lehtokotilot ovat joukolla nousseet etsimään ruokaa jota on vielä varsin niukasti. Tähän saumaan kun sirottaa parin viikon aikana kilon tai pari, niin jopahan saa olla kesän huomattavasti pienemmällä kotilon-noukkimisella kuin ilman tätä tehoiskua. Ikäväähän se tietysti on levittää myrkkyä pihaansa, mutta ainoa todella tehoava keino se tuntuu olevan. Täällä itäisellä uudellamaalla kun noita peijakkaita esiintyy parhailla paikoilla ajoittain jopa satoja/neliömetri. Olut ansatkin muuten kokeilin ja totesin niiden olevan ilmeisesti vain panimoteollisuuden uusin juoni. Känniset etanat tekivät vain entistä enemmän tuhoa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleOsku (1593 kpl) perjantai, 30. elokuuta 2002 - klo 21. 25 (yli 15 vuotta sitten)
Totta puhut, Tyräkki, oluet on viisainta kietaista parempiin suihin, turha niitä on etanoille juottaa. Mutta tuo Mesurolin kylväminen kilokaupalla kun pieni purkkikin maksaa jo maltaita. Ei meikäläisen perse kestä. Saatko ainetta jostain tukkuhintaan?
Poistettu nimimerkki (id: 1658) lauantai, 31. elokuuta 2002 - klo 9. 58 (yli 15 vuotta sitten)
Etanoille ja kotiloille kyytiä:
Snigeleffekt tai Snigelfritt rautafosfaattivalmiste,myytävänä Ruotsin puolella.Luonnonmukainen torjunta-aine,ei myrkky niin kuin Mesurol.Hinta noin 190 Sek.1kg:n paketti.Tullee joskus myyntiin Suomesskin ,kunhan Berner saa myytyä Mesurolit pois?Mesurolin myynti loppuu ensi vuonna joka tapauksessa --saastuttaa pohjavesiä.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTyräkki (961 kpl) lauantai, 31. elokuuta 2002 - klo 13. 41 (yli 15 vuotta sitten)
Kolmen kilon pussi maksaa minulle jotain 70 euroa. Tuttu kauppias antaa ne omalla sisäänostohinnallaan, siinä selitys. Tuo kolmen tai viiden kilon pussi on kuitenkin reilusti pikkupaketteja halvempi vaikka ostaisi "normaalihinnallakin". Kalliiksihan tuo joka tapauksessa tulee tämmöiselle tulottomalle vapaaherrallekin, mutta kun mikään muu ei auta. Valinta on selkeä; joko mesurol ja puutarhaharrastus´, tai sitten kotilot ja ei puutarhaharrastusta. Kotoloiden määrästä pahimmillaan saa jonkinlaisen käsityksen seuraavasta.

Muutama vuosi sitten kun ostimme nykyisen talomme, niin kuvittelimme vielä pärjäävämme kotiloiden kanssa keräämällä ne pois. Eniten niitä hyväkkäitä oli vanhassa n. aarin perunamaassa, joka oli saanut vapaasti kesannoitua ainakin 10 vuotta. Niitin heinät ja poltimme ne pellon keskellä haistellen sankkaa lihankatkua joka roviosta nousi. Melkoista "possahtelua" kuului myös kun kotilot räjähtelivät tulessa. Seuraavana päivänä keräsimme porukalla tuosta aarin alalta arviolta n. 40L tulelta säästyneitä kotiloita. Vajaan viikon päästä kerättiin jälleen lähes sama määrä. Sitten määrät vakiintuivat noin ämpärilliseen viikossa, eikä se siitä ilman myrkkyä sitten juuri vähentynytkään, pikemminkin päin vastoin sillä kerääjät alkoivat totaalisesti kyllästyä ko. savottaan. Syksyllä sitten möyhin maan muutaman kerran ympäri.

Seuraavana keväänä kulotin ja möyhin koko alan ja pitkään näyttikin aika hyvältä. Syyskesällä niitä sontiaisia oli kuitenkin taas jo niin paljon, että pilasivat lähes kaiken siellä kasvimaalla kasvavan. Nykyään kun möyhin ja myrkytän syksyllä ja kulotan, myrkytän ja möyhin keväällä, niin homma pysyy jokseenkin hanskassa. (myrkyn laitan aina renkaaksi kasvimaan ympärille) Muualla puutarhassa laitan tarpeen mukaan (varsinkin sateen jälkeen) myrkkyä sopiviin varjoisiin paikkoihin. Sitä ei tarvitse sirotella ympäri pihaa, sillä mesurol näyttää kelpaavan niin hyvin, että hakeutuvat melko suureltakin alalta "kesteihin" aina kun "namia" on tarjolla.

Itse en ollut kovinkaan innokas käyttämään mitään myrkkyjä pihassani, mutta noiden kotiloiden takia olen joutunut tuon periaatteeni nielemään. Olen jopa joutunut turvautumaan rikkaruohomyrkkyyn estääkseni joutomaita tyystin viidakoitumasta kotiloiden lisääntymisparatiiseiksi. Näillä järeillä konsteilla olenkin saanut kotilot melko hyvin kuriin, joskin myrkytysten jälkeinen raatojen kokoon haravoiminen ja hävittäminen ei mailman hauskinta hommaa olekkaan. Suurin ongelma tällä hetkellä onkin eräs puutarhanhoitoa harrastamaton naapuri täysin umpeenkasvaneine piha-alueineen. Sieltäpä sitä aina matelee vereksiä täydennysjoukkoja minun nitistämieni tilalle vasmistaen näin, että sota jatkuu alati.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKatariina (10040 kpl) lauantai, 31. elokuuta 2002 - klo 14. 06 (yli 15 vuotta sitten)
Kauheaa luettavaa! Huhhuh. Onko tuo totta ollenkaan? Minun kasvimaani on ilmeisesti just tullanen etana hautomo, kun en viljele siellä muuta kuin marjapensaita enää. Ruoho rehottaa pitkänä ja tänä kesänä näin ensimmäisen sellasen sentin korkean kierukan, jossa oli elukka sisällä enkä tainnut sitäkään tappaa.

Pitänee mennä edes niittämään se heinä matalaksi, jos se yhtään auttaa asiaa. Alkavat pian lisääntyä sielläkin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleOsku (1593 kpl) lauantai, 31. elokuuta 2002 - klo 14. 43 (yli 15 vuotta sitten)
Tyräkki, samansuuntaiset on kokemukset. Meilläkin on hoitamaton tontti vieressä, varsinainen etanasiittola. No nyt on onneksi niin kuivaa, että sielläkin etanatuotanto on tyrehtymään päin. Tuota rautafosfaattia kyselin paikallisesta apteekista ja rautakaupoista, mutta oli vielä täällä täysin tuntematon tuote. Pitäis mennä Ruotsin puolelle ostamaan tai tilata. No kalliiks tulee sekin torjuntakeino. Kahvistakin torjunta-aineena luin muutamista lehdistä, mutta epäilen vahvasti. Kahvi pitäis saada suihkuteltua lehtien alle ja pöheiköihin missä etanat viihtyvät ja mikähän sen kestovaikutus mahtaa olla? veikkaan n. puoli tuntia, eli siihen asti kun se kahvinplörö kuivuu...Ja sitähän menis kymmensiä litroja, ei ihan halpaa lystiä sekään.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHarrastelija (1019 kpl) sunnuntai, 1. syyskuuta 2002 - klo 0. 14 (yli 15 vuotta sitten)
Kofeiinin teho ei mahdollisesti ole aivan puppua. Julkaistu alkuperäisartikkeli (Hollingsworth RG, Armstrong JW, Campbell E. Related Articles. Caffeine as a repellent for slugs and snails.
Nature. 2002 Jun 27;417(6892):915-6.) oli tieteen huippulehdessä, tosin osastossa brief communications. Lisäksi tutkimusryhmä oli ilmeisesti hyvästä tutkimuslaitoksesta. Jo 0.01%:lla liuoksella käsiteltyjen kasvien lehtien houkuttelevuus etanoille heikkeni. Artikkelissa mainittiin myös testi, jossa verrattiin 0.195% metaldehydia (kaupallinen standardi puutarhakotiloiden häätöön). 30 vrk:n aikana 5 kotiloa löytyi 2%:lla kofeiinilla käsitellyltä alueelta verrattuna 43 vedellä käsiteltyyn (kontrolli) ja 35 kotiloon metaldehydillä käsiteltyyn. Tutkijat arvelivat, että maatalousympäristössä etanat ja kotilot ovat herkkiä kofeiinille sen vesiliukoisuuden vuoksi. Vesi taas on tärkeä osa limaa, jota kotiloiden liikkuma-"jalat" tuottavat. Suomesta en ole kuullut kokemuksista, mutta tehohan olisi helppo testata, koska väitetty 95%:n teho olisi helposti nähtävissä verrattuna 10% kuolleisuuten käsittelemättömässä maassa tutkimuksen mukaan. Tutkimusmateriaalia eli etanoita kuuluu valitettavasti olevan runsaasti eikä pienen alueen testiin kahvia kuluisi valtavia määriä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) sunnuntai, 1. syyskuuta 2002 - klo 7. 06 (yli 15 vuotta sitten)
Täytyy ehdottomasti kokeilla! Hoitamaton tontti tuntuu olevan avaintekijä, meillä oli koko korttelin pihat eri syistä hoitamatta (pari taloa ollut tyhjillään, yhdessä massiivinen remontti josta ei jäänyt aikaa pihalle, ja yksi omituinen setä) ja etanamäärät viime kesänä hirveät. Tänä kesänä kaikkia pihoja on pidetty lyhyempänä, kun taloissa asutaan ja jopa omituinen setä osti siimaleikkurin ja ruohonleikkurin, ja kotilomäärä on selvästi alkanut vähentyä.
Poistettu nimimerkki (id: 1670) sunnuntai, 1. syyskuuta 2002 - klo 14. 39 (yli 15 vuotta sitten)
Minäpä olin helpottunut tänään, kun löysin kaksi peltoetanaa (tai valepeltoetanaa, en sen kummemmin niitä tunnista) hernepenkistäni. Eipä ole nilviäisiä löytynyt varmaan kahteen kuukauteen. Huojennukseni etaloiden löytymisen johdosta selittyykin sillä, että viime yönä satoi. Ei paljon, mutta edes sen verran, että etanat heräsivät horroksestaan!

Meilläpäin ei ole noita lehto(lehti?)kotiloita jotka aiheuttavat tuon totaalituhon, eivät tänne korpeen kai ole löytäneet tietä...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSaara (1715 kpl) maanantai, 2. syyskuuta 2002 - klo 20. 11 (yli 15 vuotta sitten)
Tässä meidän etanaloukut, tehokkaita ovat :-) Aku, Musta-Pekka & Hulda

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTyräkki (961 kpl) maanantai, 2. syyskuuta 2002 - klo 21. 12 (yli 15 vuotta sitten)
Hei saara, kovasti kiinnostaa josko loksunokat saavat nieltyä myös nämä caravaanarit, eli lehtokotilot ja muut "kopilliset" nilviäiset? itsekin pihin aikanaan saaressa asuessani ankkoja, ja olisi oikeastaan mukavaa ottaa niitä taas. Eipä taida vain olla luvallista kaava-alueella, vai onko?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSaara (1715 kpl) tiistai, 3. syyskuuta 2002 - klo 13. 41 (yli 15 vuotta sitten)
Jaa jaa en tiedä mitä kaikkea ankat tarkalleen otaen pystyvät nielemään. Kerran pikkusammakko pomppasi piilostaan kiviröykkiöstä ja ankka nappasi sen suuhunsa, samakon jalat vaan näkyivät. 3 ankkaa alkoi ottaa erää siitä että kuka sen loppujen lopuksi saa ja vaikka kuinka koitin saada sammaria pois niiltä niin johonkin se hävisi joten kai joku sen sitten nieli. Kaava-alueella ei ehkä saa pitää ankkoja, en tiedä varmaksi näistä asioista. Itse asumme maaseudulla (ei kaava-aluetta) tosin vain 4 km keskustasta mutta ihan täysin maalla on tää meidän kaupunki nimittäin sen verran pikkuinen :-)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMali (32 kpl) keskiviikko, 4. syyskuuta 2002 - klo 10. 43 (yli 15 vuotta sitten)
Nimimerkki asia, mistä sait sellaista tietoa että mesurol menee pohjaveteen? Minun tietojeni mukaan se myyntiä ei ainakaan vielä lopeteta.
Poistettu nimimerkki (id: 1658) sunnuntai, 8. syyskuuta 2002 - klo 21. 43 (yli 15 vuotta sitten)
Ihan luotettavalta taholta ammattilaisten tapahtumassa.En paljasta enempää,aikanaan varmaankin asia tulee julkisuuteen.Luulen,että Mtt:ssä osataan kertoa tarkempaa tietoa,kotilotutkimusta tehdään siellä tietoni mukaan koko ajan.Monestihan kielloille saa jatkoajan,jos on hyvät perusteet.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleFellow (1838 kpl) maanantai, 19. toukokuuta 2003 - klo 11. 10 (yli 14 vuotta sitten)
Raivasin lauantaina vanhan kukkapenkin ja kaivoin ylös sellaisen kauniiksi puolipalloksi kasvaneen maksaruohon. Ennen kuin laitoin veteen likoamaan niin huomasin että lehtien alla ja välissä oli hirvittävä määrä pieniä, läpikuultavia munia! Kooltaan oli hieman kirjolohen mätiä pienempää mutta selvästi silmillä nähtävää "mätiä", läpikuultavan vaaleita palleroita. Onko tämä nyt sitä mitä pelkään eli kotiloiden munia?!? Putsasin munat mahdollisimman tarkkaan pois ja tarjosin kanoille jotka niitä hyvällä halulla söivät. Samalla yritin selvittää heille että kaikki kotilot pitää syödä pois jos/kun niitä vapaana pihalla ollessa vastaan tulee. Kovasti tarkkaan kuuntelivat mutta tiedä sitten kuinka tosissaan mun juttuni ottivat kun toisaalta olen yrittänyt selittää että "tämä on vadelmapenkki, tässä ei saa kuopia mutta kakilla saa käydä".

Maksaruohotupsu likosi vedessä yön yli, laitoin vasta eilen takaisin maahan. Tarkastuksessa en enää löytänyt munia eikä niitä löytynyt muistakaan kasveista. YÖK!
Poistettu nimimerkki (id: 6013) keskiviikko, 18. kesäkuuta 2003 - klo 14. 11 (yli 14 vuotta sitten)
Moikka! Kaikkea tuntuu jo kokeillun kotiloita vastaan... ainoa mitä en ole huomannut käytetyn on kasvimaan tai sen osan aitaaminen. Kaivautuuko kotilo aidan ali? Siis mikäli sen yli ei tosiaankaan pääse koppi selässä kiipeämään? Mitenkähän on :-?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleToini (1319 kpl) lauantai, 26. heinäkuuta 2003 - klo 14. 19 (yli 14 vuotta sitten)
Olen ymmälläni, etanat ovat hyljänneet puutarhani. Outoa. Joka kesä olen järjestänyt niille hilpeitä olutjuhlia vaan ei enää kelpaa.
Olen tottunut että kuunliljani ovat kakkupaperia tähän aikaan kesästä mutta nyt ei näy ensimmäistäkään reikää.
No, kesää on vielä jäljellä....
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) lauantai, 26. heinäkuuta 2003 - klo 14. 45 (yli 14 vuotta sitten)
Kateissa ovat täälläkin.
Luulisinpa, että kova pakkanen teki kovasti tuhojaan etanoiden munien joukossa. Ne luultavasti talvehtivat munina, vai tietääkö joku paremmin.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleviherpeukalo (2409 kpl) lauantai, 26. heinäkuuta 2003 - klo 16. 10 (yli 14 vuotta sitten)
Paleltuneet ovat ja hyvä niin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekugeldistel (143 kpl) sunnuntai, 27. heinäkuuta 2003 - klo 11. 11 (yli 14 vuotta sitten)
Kevätsiivous pihallani paljasti valtavan etanayhdyskunnan lehtikasan alta. Korjasin kertalaakista n. 40 etanaa roskiin ja odotin kauhulla, että valtaavatko ne pihan ihan kokonaan. Sen koommin en ole nähnyt ainoatakaan etanaa, joten se jengi taisi olla ainoa pakkasista selvinnyt. JEE! Viime kesänä yritin metsästää niitä olutansalla, sillä seurauksella, että koirani tuli pensaikosta huuliaan lipoen, olut oli kadonnut, ja astiaan oli jäänyt vain yksi hukkunut etana! Kännikoira!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) sunnuntai, 25. huhtikuuta 2004 - klo 16. 31 (yli 13 vuotta sitten)
joko tämä on ylittänyt ylen tai mtv:n uutiskynnyksen?

Lehtokotilot aikaisin liikkeellä (IS 25.4. 03:19) Puutarhojen kiusaksi yleistyneet lehtokotilot ovat tänä keväänä liikkeellä aikaisin.Tutkija Bengt Lindqvist Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta kehottaa vilkuilemaan puutarhaa ja viljelyksiä lähiaikoina. Hän itse on jo tavannut pihasta styroxpalojen ja lautojen alta joka sortin kotiloita ja etanoita, kun samaan aikaan viime vuonna niitä ei ollut juuri lainkaan.- Kotilot näyttävät talvehtineen huomattavasti paremmin kuin vuosi sitten, toteaa Lindqvist.Lehtokotilot ovat levittäytyneet koko Suomeen, vaikkakin runsaimmin Porvoo-Vaasa-linjan länsipuolelle. Esimerkiksi Helsingissä ne ovat viime vuosina yleistyneet huomattavasti. (STT)
Poistettu nimimerkki (id: 681) sunnuntai, 25. huhtikuuta 2004 - klo 23. 45 (yli 13 vuotta sitten)
Yääk joko se sota taas alkaa:(((((((((((
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 25. huhtikuuta 2004 - klo 23. 55 (yli 13 vuotta sitten)
Hiippailin tänään etsimässä marjaluteita pihaltani, mutta vielä en ainuttakaan löytänyt. Huoh. Viime kesä oli niiden takia aika kauhea. Järsivät vaikka mitä ja majoittuivat sitten kulleron kukkien sisälle!!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKurpitsa (10688 kpl) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 10. 01 (yli 13 vuotta sitten)
Kolme tavallista etanaa olen kasvihuoneesta litistänyt. Aamulla kun aikaisin menee, löytää ne ruokailemasta (tänään oli jo neljännen samettikukan ääressä) Chilin taimien syöjää en ole vielä tavoittanut.
Poistettu nimimerkki (id: 4655) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 15. 56 (yli 13 vuotta sitten)
Kurkistelin eilen lantakompostin pressun alle, tuntui jo selvästi lämpimältä. Kurkistin samalla lantakasan alla olevan pressun alle. Siellä oli valkoisia voikukanvarsia ja nukkuvia etanoita vaikka kuinka paljon....kiva, kiva. Oikea etanareservaatti.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 16. 04 (yli 13 vuotta sitten)
Eivätköhän etanat heitä veivinsä, kun lantakasa oikein lämpiää.
Poistettu nimimerkki (id: 4655) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 16. 25 (yli 13 vuotta sitten)
Ne vaan saattaa lähteä liikkeelle jo ennen....ajattelin kerätä tänään pois ne mitä löydän ja ripottelen kivijauhoa sinne. Pitäisi nimittäin saada lantakasa piakkoin jo käännettyä. Ei minulla muuten kyllä ole mitään etanoita vastaan, mutta ovat väli-isäntiä lampaiden loisille.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 16. 44 (yli 13 vuotta sitten)
Olen kärsinyt muutamana kosteana kesänä todella kovasti tavallisesta etanasta. Kerran ne söivät savipellossa kasvaneen perunan mukulat ontoiksi. Toisella kertaa menivät kaikki vihreät kasvitarhapläntistä. Erityisen suosittua oli tilli.
Epäilen, että molemmissa tapauksissa syynä oli vieressä ollut huonosti hoidettu komposti, jossa etanat lisääntyivät tavattomasti. Kun sitten pistin hämmentelemällä kompostin oikein roihuamaan, etanat nousivat kanteen jäähylle. Niitä saattoi olla yön jälkeen siinä kymmeniä.
Tämän kerron sen takia, ettei niitä tavallisiakaan etanoita kovin paljon kannata suosia, vaikka ei olisi lampaitakaan kasvatettavana.
Poistettu nimimerkki (id: 4655) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 18. 40 (yli 13 vuotta sitten)
Pitäisikö anttipa sinunkin siirtyä kateviljelyyn : ) Savimaa paranisi aika sukkelaan.

Minulla on nyt kyllä kymmenen pisteen kysymys. Aioin ensin ripotella kivijauhoa lantakompostin ympärille, mutta eihän niin arvokasta tavaraa raaski siihen. Sitten muistin, että kalkki voisi ajaa saman asian. Mutta minulla on vain rakeista puutarhakalkkia. Kunnes muistin, että maalasin toissavuonna kalkkivellillä lampolan seiniä. Jäljellä on melko suuri määrä rakennuskalkkia, sammutettua (?) Heittäydyn taas ihan mielelläni blondiksi ja kysynkin, että voisikohan sitä käyttää ? Mitä eroa on puutarhakalkilla ja rakennuskalkilla ?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 18. 45 (yli 13 vuotta sitten)
Kalkkia ei kannata laittaa kompostin ympärille, jos on vaara, että se sekaantuu kompostiin. Kalkki hidastaa pahasti kompostoitumista jostain syystä, jota en tiedä noin niinkuin kemiallisesti. Kaikissa kompostointiohjeissa kuitenkin kielletään laittamasta kalkkia ja tuhkaa kompostiin.

Jos kuitenkaan ei sekaantumisesta ole vaaraa, luulisi sitä voitavan käyttää. Samoin tietysti voit silloin viedä sinne tuhkatkin pesästä...
Poistettu nimimerkki (id: 4655) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 18. 59 (yli 13 vuotta sitten)
Inkivääri; etanoiden takiahan minä,
etanoiden....En halua, että ne lähtevät sieltä vaeltamaan. Minulla on siis viimesyksyisen lantakompostiläjän alla pressu, jonka alla on etanoita.
Poistettu nimimerkki (id: 7825) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 19. 03 (yli 13 vuotta sitten)
jospa kaivat pienen vallihaudan kompostin ympärille,täytät oluella ja katselet kun etanat ovat päissään...

Taidan olla hieman vitsikkäällä päällä tänään ...

Terv: Jykke

ps. no se oli todellakin vitsi Heh Heh
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 19. 07 (yli 13 vuotta sitten)
Rissanen, lukihäiriöitä, nyt vasta luin tarkasti, että alla olevan pressun alla. Taidat saada etananpaistikkaita, kunhan komposti kuumenee, jos ympäröit ne kalkilla... Ei taida olla kilttiä konstia päästä eroon etanoista:(


Poistettu nimimerkki (id: 4655) maanantai, 26. huhtikuuta 2004 - klo 21. 05 (yli 13 vuotta sitten)
Heh, heh, jykke, kyllähän minä vitsin ymmärrän : )
vallihaudan aionkin kaivaa ja täyttää sen rakennuskalkilla : ) Minusta kyllä tuntuu nyt siltä, että kaikki meidän tontin etanat on hakeutuneet sinne lämpimän kompostin ja pressun helmoihin lihomaan.
Koittakaahan pärjätä omienne kanssa : D
Poistettu nimimerkki (id: 7825) tiistai, 27. huhtikuuta 2004 - klo 20. 37 (yli 13 vuotta sitten)
onko kukaan kokeillut mesuron nimistä myrkkyä etanoihin ???

Pitäisi tehota . Itse en ole kokeilut

Taidan viedä salaatin, omille etanoille mökille ja toivoa että jäävät autojen alle . Asetan sen salaatin keskelle tietä.
(idioottivarma lähtökö???)
Sitten vielä olut haudat mutta osan juon itse.

Kesää odotellen Jykke
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKurpitsa (10688 kpl) keskiviikko, 28. huhtikuuta 2004 - klo 9. 01 (yli 13 vuotta sitten)
Toissa kesänä, kun meillä oli kotiloita ihan sikanaan, kokeilin Tyräkin keinoa. Lehti- kompostin päälle reilusti ureaa ja pressu päälle.
Kävi tosi kuumana ja kotilot hävisivät lähes kokonaan (oli kyllä kuivalla kesälläkin vaikutuksensa.)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällesessa (2 kpl) keskiviikko, 28. huhtikuuta 2004 - klo 12. 26 (yli 13 vuotta sitten)
Ainoa tehokas konsti etanoihin on meillä ollut juuri Mesurol etana myrkky. Aikoinani "vanhan puutarha netin" aikaan kyselin konsteja etanoiden hävitykseen ja täältähän se Mesurolin nimi mulle annettiin. Ensin kyllä kokeiltiin olut ansoja ym.. mutta etanoita oli niin hirveästi että jos yön aikana sata nautti hieman liikaa olutta oli toiset kaverit jättäneet tarjoilun väliin ja tuhot jatkuivat. Lehtokotiloihin en tiedä, miten tehoaa, kun luojan kiitos niitä ei vielä meillä ole näkynyt, ihan tarpeeksi ollaan näiden jätti etanoiden kanssa taisteltu. Viime vuosina ollaan kehitetty miehen kanssa oma tekniikka, jolla todetaan etanat heti oitis. Joka kukkapenkkiin ja puskan juurelle on istutettu muutamia samettikukkia, sillä ne syödään aina heti eturuokana. Etanat taitavat todella pitää niistä ja kun aterointi puuhat huomataan, kylvetään Mesurolia. Kaksi viime kesää ovat onneksi olleet niin kuumia ja kuivia, että etanakanta on todella vähäinen. Taisi olla jopa niin että viime kesänä ei myrkkyä tarvittu ollenkaan. Tiedä sitten tulevasta kesästä, mutta samettikukkia hankitaan heti kun taimistolle ilmestyvät.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKurpitsa (10688 kpl) keskiviikko, 28. huhtikuuta 2004 - klo 19. 30 (yli 13 vuotta sitten)
Joo, kasvihuoneessakin samettikukat ovat olleet ensin aterioina ja pari chilin tainta.
Poistettu nimimerkki (id: 4655) keskiviikko, 28. huhtikuuta 2004 - klo 19. 48 (yli 13 vuotta sitten)
Myrkytön konsti olisi sitten varmaan pari riviä
samettikukkaa ja pressunpala viereen ?
Ja tietysti maksettu kerääjä.


Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.