Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatKärhötKärhöt hakusanat K : Kärhön pistiäiset ( 26 kpl)

Sivut:
[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleomiT (93 kpl) perjantai, 29. marraskuuta 2002 - klo 13. 00 (yli 15 vuotta sitten)
Pienikukkaisista kärhöistä lehdet popsivia pistiäistoukkia löytyi viime kesänä Suomesta jo ainakin Tampereelta ja Pietarsaaresta. Olen seuraavaan kärhökerhon lehteen kirjoittanut aiheesta sen, mitä siitä irti olen saanut. Nyt kaipaisin vielä lisää tietoja esiintymispaikkakunnista.

Hyönteinen talvetii kotelona. Keväällä kuoriutuva aikuinen pistiäinen on vajaan sentin mittainen, muuten musta, mutta takakroppa oranssinkeltainen. Se laskee munansa mm. alppi-, kiinan- ja pensaskärhön vuosiversojen varsiin ja lehtiruoteihin, joihin muodostuu pieniä nystyröitä. Niistä toukat kuoriutuvat alkukesällä. Aluksi lehdille tulee pieniä reikiä, mutta toukkien kasvaessa jäljelle jää vain lehtiruoteja ja isompia suonia.

Ruotsissa tätä pistiäistä on tavattu jo n. 20 vuoden ajan. Oheinen linkki vie sivulle, jolla hyönteisen eri kehitysvaiheista on kuvia: Klematisbladstekel.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleomiT (93 kpl) perjantai, 29. marraskuuta 2002 - klo 13. 03 (yli 15 vuotta sitten)
LILLYE, liikutko vielä näillä palstoilla (tai ehkä joku hänen tuttunsa, joka voisi välittää kontaktin). Kirjoitit kesällä 2002 aiheesta otsikolla "Vihreitä toukkia saksankärhössä". Toivon tarkempia tietoja mm. paikkakunnasta, jonka sanoit olevan etelä-Suomessa. Ottaisitko yhteyttä!
timo.lofgren@pp.inet.fi
Poistettu nimimerkki (id: 809) keskiviikko, 8. tammikuuta 2003 - klo 17. 52 (yli 15 vuotta sitten)
Ostin viime keväänä Pirkkalasta äidilleni Jämsään Kiinankärhön. Se kasvoi hyvin, mutta siinä oli paljon näitä vihreitä toukkia jotka söivät lehtiä ja pieniä nuppuja!
Samannäköisiä toukkia kuin töyhtöangervoissani Pirkkalassa mutta pienempiä.

En muista kärhön kasvatus- ym. tietoja.

Poistettu nimimerkki (id: 809) perjantai, 10. tammikuuta 2003 - klo 17. 10 (yli 15 vuotta sitten)
Vielä tarkennusta tuohon edelliseen.

Tuo kärhö on Tangutica.

Omalle pihalleni istutin lisäksi Polish Spiritin johon ilmestyi varsiin joitakin tuollaisia möykkyjä kuten linkin kuvassa.

Siinä ei kuitenkaan ollut toukkia (ei kai vaan tule ensi kesänä... toivottavasti pakkanen puree).
Sellaisia n. 6 millin pituisia ja 3 milliä leveitä harmaanruskeita lituskaisia otuksia kyllä oli muutamia. Ajattelin että olisiko ne möykyt olleet niiden aikaansaannoksia.
Etsin muistaakseni pikaisesti netistä ja kirjoista jotain vinkkiä mitä nuo olisi olleet mutta en löytänyt.
Kärhö kukki kuitenkin ja oli ihan hyvin voiva joten en huolestunut.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleomiT (93 kpl) tiistai, 21. syyskuuta 2004 - klo 16. 22 (yli 13 vuotta sitten)
Taas on aika heittää pistiäiskysymys: onko niitä ollut kärhöissänne menneenä kesänä, ja jos on, millä nurkalla Suomenmaata?

Omalla pihallamme tilanne ei päässyt pahaksi, vaikka ötököillä totisesti olisi purtavaa piisannut. Alkukesästä onnistuin saamaan tontille runsaasti kekomuurahaisia, ja myös tiaisia on riittänyt niin, että jättivät minun listittäväkseni ainostaan yhden aikuisen pistiäisen ja yhden toukan.

Tiaisista on hyödyn lisäksi ollut mukavaa seuraa pitkin kesää, mutta nyt syksyllä lähipöntön poikaset heittäytyvät jo liiankin tuttavallisiksi:

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) tiistai, 21. syyskuuta 2004 - klo 18. 47 (yli 13 vuotta sitten)
Kiva tinttikuva omiTilta ;)

Minulla aukesi tänään keskikesällä istutetun jackmanniini ensimmäinen kukka, johon nuppuvaiheessa ilmestyi reikä. Kukka aukenikin sitten vaan puolikkaana, mutta on se puolikaskin nätin sininen :) Nuppuja on monta, saa nähdä ehtivätkö vielä nekin avautua?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleusva (2184 kpl) tiistai, 21. syyskuuta 2004 - klo 21. 01 (yli 13 vuotta sitten)
iiihhh.... tsöpö tintti!=)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälletuohi (53 kpl) tiistai, 21. syyskuuta 2004 - klo 21. 04 (yli 13 vuotta sitten)
Potaninii:ssa oli tänäkin kesänä muutama kuvan kaltainen toukka (mutta vain muutama, kun taas vuosi sitten tekivät enemmän tuhoa), aikuiseen en ole törmännyt. Muut kärhöt ei ole onneksi kelvanneet. Paikka on pääkaupunkiseutu.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleVanda (1955 kpl) sunnuntai, 26. syyskuuta 2004 - klo 21. 23 (yli 13 vuotta sitten)
Kävin kaikki kärhöni läpi Keski-Suomessa: ei löytynyt yhtään.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKevätlinnunsilmä (1882 kpl) maanantai, 24. heinäkuuta 2006 - klo 0. 05 (yli 11 vuotta sitten)
Joku syö pienikukkaisten klematisten lehdet täällä. Myös recta kelpaa, isokukkaisten kärhöjen lehdet ovat saaneet olla rauhassa.

Pienikukkaisille kärhöille on täällä tämä vuosi ollut vaikea. Talvella jänikset jyrsivät melkein kaikki paksut rangat poikki, vain yksi alpina vältti niiden silmät. Ei hätää, nehän kasvattavat uudet versot.

Uusia versoja kasvaakin vauhdilla, mutta nyt joku syö niiden lehdet kokonaan. Uudet varret ovat ikäänkuin syyläisiä, ja sitten siellä on pieniä valkoisia lyttääntyneitä kasoja.

Ketjun ensimmäisessä viestissä on linkki, jossa kuvataan klematispistiäisen kehitysvaiheita. Pieniä vihreitä toukkia en ole nähnyt, mutta versojen syylät muistuttavat siellä kuvattuja kehittyviä munia. Olisiko niin, että yksi sukupolvi on syönyt lehdet, ja nyt uusi sukupolvi on kehittymässä versojen syylissä? - Valkoisia kasoja ei siinä ole kuvattu, mutta ehkä voisivat liittyä jotenkin ensimmäiseen sukupolveen.

Onkohan tämä nyt se kärhöpistiäinen? Onko muilla tästä kokemusta? Aikaisempina vuosina koskaan ei tällaista ole täällä ollut.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKevätlinnunsilmä (1882 kpl) maanantai, 24. heinäkuuta 2006 - klo 0. 07 (yli 11 vuotta sitten)
Lähikuva muutoksista: lehdet syöty, syyliä pitkin kärhön vartta, valkoisia kasoja.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRaakki (9030 kpl) maanantai, 24. heinäkuuta 2006 - klo 0. 15 (yli 11 vuotta sitten)
Minä huomasin myös päivällä kuvauskierroksella, että alppikärhön alimpia lehtiä oli joku syönyt. En sen enempää asiaa pohtinut, vaan oletin jonkin perhosen toukan olleen asialla. Täytyypä huomenna tutkia jälkiä tarkemmin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMagdalena (2290 kpl) maanantai, 24. heinäkuuta 2006 - klo 0. 43 (yli 11 vuotta sitten)
Huh. En ole minäkään kiinnittänyt huomiota, pitääpä tehdä täälläkin tarkastuskierros huomenna. Toisesa aihekeskustelussa tänä kesänä on käsitelty akileijojen syötyjä lehtiä. Täällä ei ainakaan yhdestäkään akileijasta ole syöty lehteä.Toivottavasti ei alppikärhöistäkään.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleraakile (787 kpl) maanantai, 24. heinäkuuta 2006 - klo 1. 19 (yli 11 vuotta sitten)
Hämeenlinnassa jo ainakin kahtena kesänä samanlaista jälkeä alppikärhöissä kuin Kevätlinnunsilmällä. Minkähänlainen on aikuinen kärhöpistiäinen? Minun kärhöissäni on ollut mielestäni vihreitä toukkia ja tuollaisia äkämiä varressa. Pitäisikö varret katkaista ja hävittää?


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleLinneaH (910 kpl) maanantai, 24. heinäkuuta 2006 - klo 9. 39 (yli 11 vuotta sitten)
Kevätlinnunsilmä, hyvä kun kiinnittyi sinun aloitteestasi huomio tähän asiaan.

Minäkin näin alkukesästä Siperiankärhössäni pari n.kaksisenttistä mintunvihreää toukkaa.Olivat niin korkealla etten ilman koroketta niihin yltänyt.
Annoin niiden olla kun luulin niiden olevan jonkin perhosen toukkia.
Ajattelin, että muutaman lehden menetys ei haittaa.

Vähän myöhemmin huomasin, että joku syö keväällä vaihdossa tulleen Clematis rectan taimen lehtiä.
Ne vihreät toukat minä listin.

Nyt kävin oikein katsomassa miltä kasvit näyttävät nyt.
Rectassa eikä Siperiankärhössä ei onneksi näy toukkia eikä noita nystyröitäkään.

Tuolla aivan palstan alussa on omiTin viestin lopussa tuo ruotsinkielinen linkki Klematsibladstekel.
Se toimii vieläkin.
Raakile, siellä on kuva aikuisesta pistiäisestä ja toukista.
On kuva myös noista nystyröistä kärhöjen varsissa.
Tekstin mukaan juuri niissä munat kehittyvät toukiksi.
Nuo versot olisi kuulemma paras hävittää.Mielummin polttamalla.

Kevätlinnunsilmän kasveissa olevista nystyröistä ei nyt tiedä onko ne alkukesän sukupoven jälkiä vai olisiko sieltä vielä lisää tulossa öttiäisiä.Kun tuossa linkissäkään ei puhuttu mahdollisesta toisesta sukupolvesta.
Kannattaa varmaan varmuuden vuoksi poistaa ne versot, joihin pääsee helposti käsiksi.(jotka ei kasva monen metrin korkeudella :)

Tuossa linkissä kirjoittaja kertoo läiskivänsä aikuiset pistiäiset kärpäslätkällä tai käsien väliin "aplodeeraamalla"

Täytyypä minunkin listiä tuommoiset oranssiperäiset, alle sentin mittaiset "kärpäset" jos niitä näkyy ettei kanta pääse kasvamaan.
Tuo öttiäinen kun talvehtii maassa ja tulee sieltä taas keväällä munimaan pienikukallisiin kärhöihin :(
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleusva (2184 kpl) maanantai, 24. heinäkuuta 2006 - klo 23. 49 (yli 11 vuotta sitten)
no voe sun pirulaenen, joko alakaa lykätä tuonkii takia uutta jahtia. vielä ei oo näkynnä moista mutta kiitos kun ilimotitta jotta ossoo olla nohevana tuon suhteen.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleusva (2184 kpl) keskiviikko, 26. heinäkuuta 2006 - klo 7. 28 (yli 11 vuotta sitten)
mikäs myrkky voisi tepsiä noihin hiisin örkkeihin? vaikuttaa meilläkin olevan tuota tuholaista! :((( ei tahtoisi millään hävittää kasvia! onko Omit sulla käsitystä täsmäaseesta?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleusva (2184 kpl) keskiviikko, 26. heinäkuuta 2006 - klo 7. 29 (yli 11 vuotta sitten)
omitT: kasvi asustaa Kuopiossa...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKevätlinnunsilmä (1882 kpl) keskiviikko, 26. heinäkuuta 2006 - klo 21. 24 (yli 11 vuotta sitten)
Diagnoosi taitaa olla vahvistettu. Tänään löysin kolme vihreää toukkaa kruunukärhöstä. Toukkia ei ole lainkaan helppoa nähdä, ja etsin niitä aika pitkään, mutta useampia en löytänyt. Kuvassa näkyy myös klematiksen varren nystyröitä.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKevätlinnunsilmä (1882 kpl) keskiviikko, 26. heinäkuuta 2006 - klo 21. 27 (yli 11 vuotta sitten)
Vihreä toukka lähikuvassa, popsimassa klematiksen lehteä. Pituudeltaan nämä olivat ehkä n. 1.5 cm.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleusva (2184 kpl) keskiviikko, 26. heinäkuuta 2006 - klo 22. 48 (yli 11 vuotta sitten)
sievännäköinen hirviö!!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRaakki (9030 kpl) torstai, 27. heinäkuuta 2006 - klo 0. 21 (yli 11 vuotta sitten)
Hyviä kuvia! Minäkin yritin päivällä etsiä alppikärhöstä jotain, mutta en löytänyt mitään. Jotenkin näytti siltä, että tuholaiset olisivat jo hävinneet, kun uutta hyvää kasvua oli jo puoli metriä syödyn jälkeen.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKevätlinnunsilmä (1882 kpl) torstai, 27. heinäkuuta 2006 - klo 0. 23 (yli 11 vuotta sitten)
Siitä tulikin pulma, ja se jäi sinne klematikseen jatkamaan syömistään. Omassa lajissaan se on täydellinen. Katselin sen silmää ja pieniä jalkoja kameran näytöllä, ja ajattelin, että varmaan niitä on niin monta, ettei minun tarvitse tuota yhtä surmata, ei se vaikuta kokonaistilanteeseen mitään.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKevätlinnunsilmä (1882 kpl) torstai, 27. heinäkuuta 2006 - klo 0. 30 (yli 11 vuotta sitten)
Raakki, onko siellä klematiksesi varsissa noita nystyröitä? Ne ovat käsitykseni mukaan tyypillisiä tälle pistiäiselle. Keväällä naaras munii munansa yksi kerrallaan klematiksen varsiin, ja toukan alkukehitys tapahtuu muodostuvan nystyrän sisällä. Kunkin nystyrän sisällä on yksi kehittyvä toukka. Käsitin, että siinä vaiheessa, kun toukat kiipeilevät lehdistössä, ollen alussa aivan läpikuultavan vaaleita, nystyrät ovat jo tyhjiä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRaakki (9030 kpl) torstai, 27. heinäkuuta 2006 - klo 0. 44 (yli 11 vuotta sitten)
En kyllä huomannut mitään tuollaisia. Toisaalta meillä on nyt tavallaan erilainen tilanne, kun myyrätuhojen jälkeen kasvu alkoi ihan alusta ja oli tietysti silloin myöhässä.

On niin pahan kirkas tuo aurinko päivisin, ettei tahdo mitään kunnolla nähdä, kun häikäistyy. ;(
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepujo (1870 kpl) torstai, 27. heinäkuuta 2006 - klo 21. 39 (yli 11 vuotta sitten)
Ihana tuo Kevätlinnunsilmän toukkakuva!!! Soma ryökäle : )


Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.