Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatKoristepuutKoristepuut lajit S - Ö : Tuijien talvivauriot ( 29 kpl)

Sivut:
[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Poistettu nimimerkki (id: 410) torstai, 23. toukokuuta 2002 - klo 21. 30 (yli 15 vuotta sitten)
Voitteko kuvitella järkyttävämpää näkyä: kymmeniä kokonaan tai osittain pystyyn kuivaneita tuijia!

Tuijien talvivauriot

Jyväskylä, 23.5.2002
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHuuhkaja (2192 kpl) torstai, 23. toukokuuta 2002 - klo 22. 02 (yli 15 vuotta sitten)
Vähän samannäköistä kuin ulkomailla pystyyn kuolleet palmut =)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleCartman (237 kpl) perjantai, 24. toukokuuta 2002 - klo 8. 44 (yli 15 vuotta sitten)
Eivät varmaan ole omimmassa ympäristössään aukealla asfaltilla.. Luonnonmukainen yhteiselo kasvien keske = a&o :)
Poistettu nimimerkki (id: 294) perjantai, 24. toukokuuta 2002 - klo 11. 05 (yli 15 vuotta sitten)
Panu, mä muutama viikko sitten kauhistelin samaa riviä, kun ohimennessä huomasin. :/
Poistettu nimimerkki (id: 3513) sunnuntai, 2. helmikuuta 2003 - klo 20. 45 (yli 14 vuotta sitten)
Välttääkseni tälläistä näkyä mitä pitäisi nyt tuijilleni tehdä? Minulla on n. 15kpl n.120cm ja 4kpl n.200cm brabanttia (tai miten kirjoitetaankin...) Viime syksynä ne istutin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 2. helmikuuta 2003 - klo 20. 51 (yli 14 vuotta sitten)
Lämminvesikastelu keväällä, roudan nostaman maan tallaaminen. Varjostus auringon puolelta.

Hui en ollut tuollaista istutuskuvaa ennen nähnytkään, mikä tuossa ylempänä on. Siinä on taas tietoa kasvien kasvuedellytyksistä kovasti tutkittu!

Pelastuiskohan nuo tuijat, jos maa katettaisiin maanpeitekasveilla ja pensailla? Kastellakin voisi edes istutuksen jälkeen. Mitähän lie multa.
Poistettu nimimerkki (id: 410) sunnuntai, 2. helmikuuta 2003 - klo 22. 06 (yli 14 vuotta sitten)
Kuivuneet osat oli leikatu pois myöhemmin kesällä. Kasvit olivat kyllä aika omituisen näköisiä sen jälkeen. Maanpeitekasvina on jotakin varpumaista keltakukkaista hernekasvia. Ensi keväänä on varmaankin nähtävissä lisää talvivaurioita. Täytyy olla silloin taas kameran kanssa paikalla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 2. helmikuuta 2003 - klo 22. 50 (yli 14 vuotta sitten)
Eikö tuon kasvialtaan hoitajaa saisi selville kukaan? Jos jollekin raukalle on lyöty rahat kouraan ja sanottu, että hae tuolla rahalla tuohon jotakin.
Poistettu nimimerkki (id: 410) sunnuntai, 2. helmikuuta 2003 - klo 23. 40 (yli 14 vuotta sitten)
Oletan, että kasvien hoito on tuon kuvassa näkyvän liikkeen (Gigantin) vastuulla, koska on kyseessä sen parkkialue.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 2. helmikuuta 2003 - klo 23. 45 (yli 14 vuotta sitten)
Mutta kuukkiihan siinä tuo yksi Voikukka sentään...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 2. helmikuuta 2003 - klo 23. 46 (yli 14 vuotta sitten)
Olisi muuten kiva saada julkisista kohteista ja yksityisiltä niitä ennen ja jälkeen kuvia, niistä oppisi varmaan jotain.
Poistettu nimimerkki (id: 410) maanantai, 3. helmikuuta 2003 - klo 0. 11 (yli 14 vuotta sitten)
On aika ihmeellistä, että liiketilan sisustukseen riittää kyllä rahaa ja asiantuntemusta, mutta ulkoalueiden hoito on usein aivan rempallaan. Edullinen, helppohoitoinen ja tyylikäs vaihtoehto noille tuijille syntyisi esim. mongolianvaahteroista, sinikuusamista, taikinamarjoista tai erilaisista pensasangervoista.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 3. helmikuuta 2003 - klo 0. 31 (yli 14 vuotta sitten)
Tasan tarkkaan samaa mieltä! Tai vaihtoehtoisesti maatiaisperennoista niin, että koko ajan jossain kohdassa kukkisi jotain.

Todella huima esimerkki omasta kunnastani: täällä puutarhakerho vapaaehtoisvoimin istutti isot ja komeat perennamaat kunnanviraston etupihalle ja myös hoitaa sen. Penkeistä on tullut monen puutarhaihmisen iltalenkin kohde, siinä on hienosti onnistuttu saamaan sekä värisävyt, korkeudet että lehtien muodot ja kestävyys yhteen nippuun. Sen jälkeen kuntakin jo rakensi kasteluletkulle liitoksen ulos.

Niissäkin penkeissä oli ennen aina yksivuotiset samettikukat tarkoissa riveissä.
Poistettu nimimerkki (id: 410) maanantai, 3. helmikuuta 2003 - klo 0. 54 (yli 14 vuotta sitten)
Perennojen tapauksessa ongelmana voisi olla kuvan esittämässä kohdassa tallaus, minkä vuoksi istutusalue saattaisi näyttää paikoitellen rähjäiseltä. Ihmisvirta kulkee kuitenkin pääsääntöisesti tuon istutusalueen suuntaisesti, mutta varmaan tuosta välistä oikaistaan, kun auto onkin parkkeerattu toiselle puolelle. Perennat myös vaatinevat kastelua kuivina kausina sekä kitkemistä ainakin pari kertaa vuodessa, mikä voi olla ylivoimainen tehtävä monelle liikeyritykselle.

Kuntalaisten vapaaehtoinen osallistuminen yleisten alueiden hoitoon on kyllä hieno idea!


Poistettu nimimerkki (id: 3513) maanantai, 3. helmikuuta 2003 - klo 11. 19 (yli 14 vuotta sitten)
Nyt sitten kysyisin teiltä viisaammilta hyviä varjostusvinkkejä. Aurinko pääsee tänne aakeeseen laakeeseen pihaan paistaan koko lähes koko päivän.

Mikä muuten olisi nopeakasvuinen puu tai pensas joita voisi tänne pirkanmaalle peltotontille istutella, että piha ei näyttäisi vanhalta pellolta... Aurinkoa siis riittää ja sitä olisi kiva joskus päästä vähän piiloon...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 3. helmikuuta 2003 - klo 11. 38 (yli 14 vuotta sitten)
Hanki, aloittelija, kaupasta tai kirjastosta esim. Pentti Alangon kirja Luonnonkasvit puutarhassa. Siinä kerrotaan nopeasti kasvavista puista monenlaista. Muistaakseni siinä suositeltiin esim. leppää. Leppä kasvaa nopeasti, se parantaa maan laatua, sen lehdet ovat erinomaista kate- tai kompostiainesta. Toinen nopea kasvaja on haapa, jonka pelätyt juurivesat on helppo vetäistä nurmenleikkuun yhteydessä matalaksi. Alanko suositteli varmaan muitakin puita, mutta nämä jäivät mieleen. Näitä suositeltiin myös suojaistutuksiksi aremmille havupuille.

Itse olen etelärajalle istuttanut metsävaahteroita antamaan auringon- ja näkösuojaa, mutta aukealla alueella saattavat kovat tuulet olla suurilehtisille vaahteroille pahoja. Saattavat siis, en tiedä.

Miten olisi terijoen salava? Se on kaunis ja nopeasti kasvava puu, jota ainakin pohjanmaan peltoaukeilla käytetään paljon tuulensuojaistutuksissa.

Panu: yrityksiin palkataan usein kesällä koululaisia erilaisiin hommiin, miksei esim. puutarha-alan opiskelijoita pitämään yllä yrityksen julkisuuskuvaa...
Poistettu nimimerkki (id: 410) maanantai, 3. helmikuuta 2003 - klo 21. 19 (yli 14 vuotta sitten)
Alottelia, suosittelen vaikkapa näitä lehtipuita:
suuria: kynäjalava, vuorijalava, metsälehmus, metsävaahtera, rauduskoivu, hieskoivu
keskikoisia: pihlaja, ruotsinpihlaja, mustamarjaorapihlaja, tervaleppä, pilvikirsikka
matalia: omenapuu, päärynäpuu, luumupuu, aitaorapihlaja, hapankirsikka

Kannattaa huomioida, että kasvi mahtuu sille varattuun tilaan myös täysikokoisena, eikä toisaalta varjosta liikaa. Valitse sellaisia kasveja, joista pidät.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 3. helmikuuta 2003 - klo 22. 22 (yli 14 vuotta sitten)
Panun lista on hyvä. Niinkin kyllä voi istuttaa, että aluksi tieten tahtoen istuttaa vähän tiuhempaan, kunhan vain sitten ajoissa myöhemmin huomaa harventaa puita.

Myös monilajinen aidanne voisi tulla kysymykseen. Mieti olisiko mieltä suunnitella alue vähän laajemmaksi ja ottaa siihen myös pensasryhmiä, puutkin voisi istuttaa luonnollisemmilta vaikuttaviin ryhmiin kriittisiin, enemmän suojaa kaipaaviin kohtiin ja lisäksi maankatteeksi monivuotisia perennoja. Näin saattaisi syntyä mielenkiintoinen alku tonttia reunustaville istutusvyöhykkeille ja muu piha-alue jäisi avarammaksi.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälletiitl (137 kpl) sunnuntai, 13. heinäkuuta 2003 - klo 23. 11 (yli 14 vuotta sitten)
Meidän chamaecyparis tekee kuolemaa :(

Poistettu nimimerkki (id: 410) maanantai, 14. heinäkuuta 2003 - klo 1. 59 (yli 14 vuotta sitten)
Mitä lajia valesypressisi (Chamaecyparis) on? Se on näköjään istutettu aika jyrkkään rinteeseen.. tai sitten kuva on vain sivuttain. :)
Poistettu nimimerkki (id: 5414) lauantai, 26. heinäkuuta 2003 - klo 10. 52 (yli 14 vuotta sitten)
Hei!
Olen ensikertalinen tällä palstalla ja tuijista kiinnostunut.
Minulla on ollut tuija noin 2 vuotta ja se on korkeudeltaan vajaa 2m
Viime kesä,syksy, ja talvi olivat sille kuitenkin liikaa, ja nyt se puolestavälistä ylöspäin aivan kuollut.

Siispä kyselenkin onko sille vielä jotain tehtävissä,vai onko se lopullisesti menetetty.
Kestääkö tuija runsasta leikkausta, ja miten ja milloin leikata.

Harmittaa kun ostin silloin ison ( ja kalliin ) taimen kun halusin se nopeasti näyttävän näköiseksi, ja nyt se onkin yläosastaan ruskea.

Kiitos neuvoista jo etukäteen


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) lauantai, 26. heinäkuuta 2003 - klo 13. 58 (yli 14 vuotta sitten)
Oikeat puuasiantuntijat saattavat olla eri mieltä, mutta sinuna minä ainakin leikkaisin tuijat ronskisti poikki terveeseen kohtaan saakka. Toinen vaihtoehto on tutkailla niiden istutuspaikkaa uudelleen ja miettiä, ovatko ne sopivalla kasvupaikalla?
Poistettu nimimerkki (id: 7059) lauantai, 6. syyskuuta 2003 - klo 22. 12 (yli 14 vuotta sitten)
Samaa ongelmaa minullakin. Viime keväänä hankimamme paritalon mukana tuli 5 kappaletta 3 m korkeita tuijia. Kaksi niistä alkoi rusehtaa heti keväästä, loput 3 heinäkuussa. Ovat aukealla länteen päin joten saivat hyvin aurinkoa. Eikä tullut mieleen kolmimetrisiä puita alkaa peittämään, kastella kyllä yritin. Nyt ovat 90% ruskeita, ja ne kaksi ekaa ovat jo aika lailla ilman neulasia.

Olenko oikeilla jäljillä jos ensi keväänä koetan annan lannoitetta (hevosenlantaa) ja jotain hapatetta (maitoa?). Ja sitten leikkaan reippaasti, ainakin kuivuneet osat?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekurjenpolvi (4166 kpl) lauantai, 6. syyskuuta 2003 - klo 22. 31 (yli 14 vuotta sitten)
Mun keväällä kärynnyt tuija on toipunut hyvin, kun alkukesästä leikkasin kaikki kuivaneet pois. Nyt on muutaman viikon aikana suorastaan pörhistynyt. Jouduin leikkaamaan toisen rungon pois ja oli aivan muotopuoli, nyt näyttää jo hyvältä :). Toinen pallotuija kärähti myös ja siitä leikkasin loput kuivat vasta tänään, saas nähdä mitä siitä tulee.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleakileija (1259 kpl) lauantai, 6. syyskuuta 2003 - klo 22. 48 (yli 14 vuotta sitten)
Täytyy sanoa että oma tuijani tuuhentui huomattavasti kun kärähti keväällä - pitkin kesää olen sitä leikannut ja nyt se on tuuheampi kuin ostaessa. Paljon paremman näköinen, sellainen pallero se nyt on. :) Aionkin pitää sen pienenä ja tuuheana, mutta käräyttää en enää viitsi

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepapula (4410 kpl) lauantai, 6. syyskuuta 2003 - klo 23. 03 (yli 14 vuotta sitten)
Tuijat viihtyvät paremmin puolivarjossa ja tuoreessa maassa. Itsekin olen höynähtänyt istuttamaan liian kuivaan ja aurinkoiseen paikkaan - surullisin lopputuloksin. Myös keltavihreät alesta ostamani pallotuijat olivat keväällä henkihieverissä. Siirsin ne kosteammille kasvupaikoille, ja nyt on suurin osa kaunistunut ja kasvattanut uuden lehvästön poisleikellyn tilalle.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) lauantai, 6. syyskuuta 2003 - klo 23. 15 (yli 14 vuotta sitten)
Minun teki aivan kauheasti tänään mieli siirtää kaksi noin 2,5 metristä tuijaa uuden mokapenkkini taakse, koska siinä on aika varjoista, en sitten uskaltanutkaan (vielä?) Ne ovat jotenkin niin hölmösti sellaisen soikiopenkin päässä, että penkki näyttää aivan haudalta, vaikka siinä on omenapuukin keskellä. Sommitelma sotii myös tasapainovaatimuksen kanssa...tutkailenpa huomenna vielä aihetta lisää pihalla. Miten veikkaatte käyvän, jos pätkäisen tuijat samalla töpöiksi?
Poistettu nimimerkki (id: 7059) perjantai, 12. syyskuuta 2003 - klo 16. 05 (yli 14 vuotta sitten)
Ahaa, siis leikkauslinjalle. Uskallankohan ottaa sakset käteen, kun koko puu on ruskassa kolmen metrin matkalta...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleakileija (1259 kpl) perjantai, 12. syyskuuta 2003 - klo 22. 39 (yli 14 vuotta sitten)
Sand, sinuna siirtäisin tuijat vasta keväällä ja leikkauspuuhia odotuttaisin sen aikaa kun tuijat ovat juurtuneet paikalleen muuten noin isoille tuijille voi tulla pupu pöksyyn.

Huomenna käyn hakemassa kolme timanttituijaa ja niille on jo tehty petikin valmiiksi. Ne saisivat tulla isoiksi etteivät näytä typerältä. Etualalla on lumimarjaa.


Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.