Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatPuutarhan kalusteet ja rakenteet : Puuaidoista ( 38 kpl)

Sivut:
[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Poistettu nimimerkki (id: 3513) lauantai, 8. helmikuuta 2003 - klo 12. 53 (yli 14 vuotta sitten)
Suunnitelmissa olisi siis tehdä korkeahko 150-200cm korkea puuaita tonttimme ja tien väliin. 160cm saa ilmeisesti tehdä ilman rakennuslupaa. Nyt vaan on malli aivan hakusessa. Sen pitäisi olla hyvän näköinen, mutta silti suht helppo tehdä. Olen yrittänyt netistä kuvia löytää aikas huonolla menestyksellä. Sitten pitäisi vielä saada tieto minkälaiset perustukset aidalle pitäisi tehdä. Suunnitelmissa on myös istuttaa kuusiaita kasvamaan aidan tälle puolelle, että siinä vaiheessa kun aita alkaa oleen vainaa kuusiaita hoitaa näkösuojan. Onko ihan tuhoon tuomittu juttu?

Toinen suunnitelma koskee terassia jonka keskelle olen ajatellut pientä kukkapenkki-suihkulähde kokonaisuutta. Onko kenelläkään kuvia terasseista kukin tai ilman.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) lauantai, 8. helmikuuta 2003 - klo 16. 13 (yli 14 vuotta sitten)
Ihana kysymys, odotan myös innolla kuvia ja kertomuksia ihmisten aidoista, porteista ja terasseista. Nimimerkki: ikuinen optimisti aidan saannin suhteen pitkällä kokemuksella
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 9. helmikuuta 2003 - klo 19. 59 (yli 14 vuotta sitten)
Huhuu, kuvia?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 10. helmikuuta 2003 - klo 23. 55 (yli 14 vuotta sitten)
Koska kerran ei näy olevan näillä hienojen kuvien haltijoilla kuvia, joita ryhdyimme odottelemaan, niin kerronpa, että huomasin Riikosen ja Asikaisen kirjassa Suomalainen puutarhakäsikirja (suunnittele ja rakenna toiveittesi pihapiiri) monta sivua ja paljon kuvia varsinkin aidoista ja porteista.
Poistettu nimimerkki (id: 3513) keskiviikko, 12. helmikuuta 2003 - klo 1. 23 (yli 14 vuotta sitten)
Aikani kuluksi surffailin ja löysin aikas kivoja pergolan yms malleja...

http://www.trellisstructures.com
http://www.tammistonpuu.com/Pihakuvat_e.htm

Kesää odotellessa...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) lauantai, 12. huhtikuuta 2003 - klo 20. 11 (yli 14 vuotta sitten)
Niin ja aitoja ei ihmisillä ole vai?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekurjenpolvi (4166 kpl) lauantai, 12. huhtikuuta 2003 - klo 20. 20 (yli 14 vuotta sitten)
Täältä löytyy ihan kivoja aitoja http://www.kruunuaita.fi/

Tarvinneeko aita muuta perustusta, kuin maahan laitettavat metalliset jalat? Tiiliaita tietysti tarttee kunnon perustukset.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 13. huhtikuuta 2003 - klo 1. 08 (yli 14 vuotta sitten)
Kurjenpolvi, kiitos linkistäsi. Ihan kauheita ne hinnat! Mutta hyviä mallikuvia ja piirroksia. Kyllä varmaan pitää toteuttaa salainen haave ja rakentaa sellainen hevosaitaus, jossa on korkeat tolpat ja kaksi juoksua alekkain - noilla hinnoilla. Ellei sitten lankea niiden kierrätysmuoviaitojen loveen...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) sunnuntai, 13. huhtikuuta 2003 - klo 16. 10 (yli 14 vuotta sitten)
Meilläkin on aita puusta...Lupaan, että kyllästyn lähettämään näitä kuvia...

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällevalopää (733 kpl) sunnuntai, 13. huhtikuuta 2003 - klo 16. 50 (yli 14 vuotta sitten)
tässä yksi englanninkielinen linkki, jossa on vähän kaikkea remontti- ja puutarhakamaa (home and garden television). näppärät sivut, on jopa erilaisia rakennusohjevideoita. osoite: http://www.hgtv.com

esim. aidat löytyvät http://www.hgtv.com/hgtv/rm_outdoors_fences_gates/
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 13. huhtikuuta 2003 - klo 17. 44 (yli 14 vuotta sitten)
Inkivääri, älä yhtään kyllästy lähettämään kuvia! Osaatko sanoa, onko aitasi sidottu jollain, kun kuvasta vähän näyttää siltä, että nuo viistolaudat olisi kiinnitetty jotenkin muuten kuin naulaamalla.

Valopään linkki on valtavan monipuolinen, siinä on paljon katsottavaa!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) sunnuntai, 13. huhtikuuta 2003 - klo 22. 45 (yli 14 vuotta sitten)
Aivan oikein näit, ne on sidottu kuusivitsaksella. Etsittiin ohjeita pintooaidan, kuten täällä isännän kotiseudulla riukuaitaa nimitetään, tekoon ja hyväksi havaitsimma sen jossa sanottiin, että aita tehdään tilan ja tarpeiden mukaan, ainoa mikä ei ole sallittua on metrinmitan ja vatupassin käyttö. Että sellainen aita kuin ohjekin...Mutta ei tämä olekaan kaava-aluetta ja lähin naapurikin on sukulainen...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 13. huhtikuuta 2003 - klo 22. 59 (yli 14 vuotta sitten)
Tähän kun tulin oikein miettimään tuota teidän aitaanne, tuumasin, että ovat ne ihmiset ennen ottaneet paremmin huomioon monet asiat. Kun poikkipuut ovat vinossa, ei niihin jää vesi seisomaan niinkuin nykyajan aidoissa, joissa kaikki katsotaan vatupassin kanssa vaakaan ja pystyyn...ja tuollaisen aidan korjaaminen on nopeaa puuhaa, vanha rikkoontunut riuku pois ja toinen tilalle, eikä tarvitse käydä ensin rautakaupassa. Tuollainen aita sulautuu maisemaankin ihan toisin kuin maalattu.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 9. 54 (yli 14 vuotta sitten)
Meillä tehtiin aita viime keväänä, joten selviteltiin aihetta. Otettiin malli Museoviraston Korjauskortit-sarjasta. Aidan tolpat kannattaa perustaa hyvin, betonivalu ei ole vaikea eikä kallis. Kestopuuta ei kannata käyttää, se sälöytyy aurongon valossa samassa ajassa kuin myrkytön puu lahoaisi. Kuusi on kestävin, mieluiten hienosahattu. Tolppien alaosat, jotka joutuvat maahan, kannattaa hiiltää nuotiossa;Ilmainen, myrkytön lahosuoja. Kaikki pinnat viistoja, myös alaosat, jos tekee rima-aitaa. Itse teimme halkaistusta laudasta.

Tehokkain tuulensuoja saavutetaan, kun aidan peittävyys on noin 50 %. Useimmat kaupalliset aidat ovat liian tiheitä, ja vielä tehty kestopuusta...no, asiakas halutaan rahastaa. Tiheä aita aiheuttaa pyörteitä ja siis kylmentää tonttia. Saman tekee hyvin tiheä, leikattu kuusiaita.

Aidan pitäisi antaa levätä täysi vuosi ennen maalaamista, jotta puun terpeenit pääsevät haihtumaan. Paras maali on joko punamulta keittomaali tai petroliöljymaali, näissä riittää kertasively. Ohjeet löytyvät Kalevi Järvisen kirjasta Puurakennusten ulkomaalaus. Jos ympäristön luonne sallii, myös maalaamatta jättäminen eli sinistyminen eli harmaantuminen on kaunis, kestävä ja hyvä ratkaisu. Parempi kuin rautakaupan muovimaalit. Ja "lahosuojat" on viisasta unohtaa.

Tuo kuvan perinneaita on ihana ratkaisu, siellä minne se istuu.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 10. 01 (yli 14 vuotta sitten)
Hyvä, Mirka, että palautit mieleeni tuon korjauskortiston! Pitääkin katsella niistä jotain malleja. Kun omistaisi metsää ja saisi puut omasta takaa, ei aidalle tulisi niin hirveää hintaa. Tuurilla voisi polttopuuksi saatavista siivousjätteistä löytää myös riukutarpeita tai sitten nuoria puita, joista voisi koota sellaisen ihan yksinkertaisen aidan pelkästään kuorimalla puut.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 10. 08 (yli 14 vuotta sitten)
Muistaakseni Järvinen sanookin, että hyvä puu kestää oman aikansa, hyvinkin kauan ilman mitään pintakäsittelyä. Muistattehan vanhat kauniisti harmaantuneet tuvat tienvarsilla. Pintakäsittely on pelkkää estetiikkaa, joka kylläkin minun mielestäni hyvä peruste maalaamiselle.

Siis maalaamalla ei jatketa puun elinikää, mutta huonolla maalaamisella/maalilla puun käyttöikä kyllä voi lyhentyä!

Me teimme rantasaunan vanhasta riihestä ja lahovikaisia puita oli vain maakosteuden kanssa tekemisiin joutuneissa hirsissä. Olikohan se "lämpökäsiteltyä", kun oli musta sisältä? Tietojemme mukaan riihi on ainakin 60 v. vanha.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 10. 17 (yli 14 vuotta sitten)
Kerran näin sattumalta telkkarista niiden vanhojen keittomaalien teosta ohjelmaa ja myös pellavaöljyyn muistaakseni siinä sekoitettiin tervaa, tai jotain sellaista, niin, että saatiin kuulemma hyvin kestävä maali. Väripigmenttejähän voi lisätä myös näihin keittomaaleihin. Olisikin hienoa, jos osaisi tehdä sellaista maalia, että puu näyttäisi harmaantuneelta :) kestää aika kauan, ennenkuin puun väri muuttuu siedettäväksi uudesta puusta. Siinä saisi olla koko ajan tuttaville selittämässä, että ei tarvitse tulla talkootöihin aitaa maalaamaan...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHannele (3818 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 10. 38 (yli 14 vuotta sitten)
Järvisen ohje tämäkin: "Harmaan värin saa myös yksinkertaisella rautasulfaatti-sivelyllä, joka samalla tappaa seinässä mahdollisesti olevat bakteerit ja homeitiöt. Tämän käsittelyn etuna on myös edullisuus: kohtalaisen kokoisen hirsimökin saa käsiteltyä pari kymppiä maksavalla aineella." Sopii varmaan myös aidan käsittelyyn.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 11. 47 (yli 14 vuotta sitten)
Hei, se kasvihuoneen taustalla oleva ulkorakennus on maalattu Järvisen ohjeen mukaisella maalilla. Siinä on pellavaöljyä, punamultaa ja jäteöljyä! Eikä ole keitetty ja pitäisi kuulemma kestämän ainakin yhtä kauan kuin kauppojen maalit. Minun mielestäni väri on kaunis, se on tietysti makuasia. Jos peittävämpää haluaa, lisätään vaan väriainetta ja sivelykertoja.

Lähistöllä käsiteltiin uusi pyöröhirsimökki tuolla rautasulfaatilla ja siitä tuli hieno! Ihan kuin luonnostaan harmaantunut, mutta tuli keralla tasainen. Luonnolllinenhan tapahtuu pikkuhiljaa ja eripuolilla eri tahtiin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 11. 52 (yli 14 vuotta sitten)
Saakohan tuota rautasulfaattia mistä ostettua? Rautakaupasta vai apteekista? Olisi ihanaa ruveta vanhentamaan kukkalaatikoita ja kompostin näkyviä osia. Käytön opettelu olisi kivaa tehdä pienemmillä pinnoilla. Onko rautasulfaatti myrkyllistä :(
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 12. 23 (yli 14 vuotta sitten)
Rautavihtrilliä se aine itseasiassa oli, jota siihen mökkiin laitettiin, ellen ihan väärin muista. Kemian tietoni ovat kehnot, saattaa olla sama aine kuin rautasulfaatti:) Samaa kuitenkin laitetaan punamultakeittomaaliin juuri homeenestoon. Luulisin, että rautakaupastakin saa, ainakin jos on sellainen, joka myy keittomaalitarpeita. Apteekki on toinen, samoja aineitahan käytetään esim. kasveilla värjättäessä puretusaineena. Ja myrkkyä se varmaan on, onkos täällä kemistejä linjoilla? Meinaan kun kerran estää homeiden kasvua.

Ja siinä meidän ulkorakennuksen seinämaalissa on lisäksi tervaa, se tuoksui tosi hyvälle.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 15. 52 (yli 14 vuotta sitten)
Sama aine. Ei ole järin myrkyllistä. Missä se kuva on?

Meillä on jäteöljyä kerättynä 40 litraa aidan maalaamiseen, Järvinen lupaili, että tulisi itse sekoittamaan. Lupasi maalin (ja aidan) kestävän vähintään 40 vuotta...

Joo, Rooslagin mahonki on vanha veneenkäsittelyaine, vernissaa, tervaa ja pineenitärpättiä 1/3 kutakin. Tärpätti ei ole pakollinen.

Aidan tolpista vielä, jos maaperä ei ole vaikea, pelkät aitakengät saattavat hyvin riittää. Portti joutuu kovemmalle rasitukselle, siinä on valu paikallaan.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleterhi.k. (1371 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 17. 13 (yli 14 vuotta sitten)
Mirka ja Sand, mitä ne museoviraston Korjauskortit ovat? Missä sellaisia voi katsoa? Pitäisi meilekin löytää aitamalli, mieluiten joku vanha. Itse yritämme sitten sen toteuttaa...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 20. 02 (yli 14 vuotta sitten)
Mirka, jos tarkoitit meidän ulkorakennusta, niin tuossa kasvihuonekeskustelussa. Resepti oli varmaan juuri tuo, onko sillä niin hieno nimi? Ai niin, meillä oli myös sitä punamultaa, onhan noita Järvisellä ohjeita. Teilläkö on suhde, meinaan Järvisen kanssa?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 14. huhtikuuta 2003 - klo 21. 02 (yli 14 vuotta sitten)
Rakennusten korjauskortistoja on kirjastoissa.

Minulla myös kemiaan keskittyminen on jäänyt vähemmälle :) olisi kiva, jos tähän keskusteluun eksyisi joku kemiatietoinen henkilö!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) tiistai, 15. huhtikuuta 2003 - klo 8. 53 (yli 14 vuotta sitten)
Korjauskortisto on oikeastaan aika mittava vihkosarja, jota myy Kansallismuseo. Hyödyllinen vanhojen talojen pitäjille.

Kalevi Järvinen kävi viime kesänä tekemässä meille talon maalaussunnitelmaa. Melkoinen persoona! Vastannut mm. Kerimäen kirkon, Helsingin Vanhan ja Johanneksen kirkon, Presidentin linnan maalaustöistä.
Poistettu nimimerkki (id: 193) keskiviikko, 16. huhtikuuta 2003 - klo 17. 05 (yli 14 vuotta sitten)
Hei, lisäänpä vielä tähän keskusteluun (vaikka vähän myöhäisenä) seuraavan: meilläkin ollaan suunnittelemassa tontin ympärille kuusiaidan kaveriksi riukuaitaa - siis niihin kohtiin, missä kuusiaitaa ei ole. Tilasin kirjasen "Riukuaita ja pärekatto - opas perinteisestä rakentamisesta". Siinä on aika tarkkoja ohjeita aitojen (ja muidenkin perinteisten rakennelmien) pykäämistä varten. Jos kiinnostaa, tässä linkki esittely- ja tilaussivulle.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) keskiviikko, 16. huhtikuuta 2003 - klo 17. 09 (yli 14 vuotta sitten)
Kiitos, Juulia, tuo näyttää mielenkiintoiselta oppaalta. Etkä sinä myöhässä ole, ei aitaa päivässä rakenneta - tuskin meillä vuodessakaan.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) torstai, 17. huhtikuuta 2003 - klo 9. 46 (yli 14 vuotta sitten)
Hauskaa!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 20. huhtikuuta 2003 - klo 8. 44 (yli 14 vuotta sitten)
Aidan tervaamisesta: onko kukaan koskaan missään tervannut aitaa? Millainen sellaisesta aidasta tulee ja kestääkö tervattu pinta kuivalla maalla miten kauan? Tekisi niin hirveästi mieleni kokeilla puuhamaan ympärille rakennettavan aidan pintaan tervaa. (Kun venetervaa on jossain purkissa valmiiksi...)
Poistettu nimimerkki (id: 193) perjantai, 25. huhtikuuta 2003 - klo 15. 04 (yli 14 vuotta sitten)
Minulla ei ole tervaamisesta kokemuksia - muuta kuin kenties se, että ulkorakennuksemme jyhkeä vanha ovi on tervattu, ja tuntuu sietävän säitä hienosti. Ehkä sitäkin lähivuosina tulee sitten uudistettua ja tervaamisen salaisuuksiin perehdyttyä.
Mutta aidoista laittaisin vielä yhden linkin, nimittäin länsisuomalaisen Puuvelho-yrityksen sivut, joilla on aidoista muutakin tietoa ja ohjeita kuin vain mainosta ja tilausohjeita. Käykää vilkaisemassa, jos innostutte aitaa laittamaan!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) tiistai, 11. tammikuuta 2005 - klo 21. 51 (yli 13 vuotta sitten)
Riukuaitakeskustelua on käyty täälläkin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällePaulastiina (5510 kpl) tiistai, 11. tammikuuta 2005 - klo 22. 06 (yli 13 vuotta sitten)
Terva (hautaterva) on helpompaa sivellä kun laittaa sekaan vaikka pellavaöljyä. Meillä on grillikatoksen katto käsitelty tuolla tavalla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRhodoisti (3953 kpl) tiistai, 11. tammikuuta 2005 - klo 22. 30 (yli 13 vuotta sitten)
Olen tervannut pitkospuita, grillikatoksen hirsiä ja jopa puutarhakalusteita. Tervauksen ns. asiantuntijat lapista varoittivat minua laittamasta tervan joukkoon pellavaöljyä. Saattaa homehtua kuulemma jo muutaman vuoden kuluttua. Puutärpätti on paras aine tervaan lisättäväksi. Tervan sively sujuu ihan kevyesti, kun joukkoon laittaa reilusti puutärpättiä. Missään tapauksessa ei saa käyttää halpoja mineraalitärpättejä. Ne eivät sekoitu kunnolla tervan kanssa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällebelgi (2663 kpl) torstai, 13. tammikuuta 2005 - klo 19. 48 (yli 13 vuotta sitten)
Tein viime kesänä matalan aidan kasvimaan ja nurmikon väliin. Kulkuaukon molemmin puolin laitoin heinäseipäät köynnöksiä varten. aita on kevyt, mutta rajaa sopivasti kasvimaan erilleen.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) torstai, 13. tammikuuta 2005 - klo 20. 50 (yli 13 vuotta sitten)
Minullakin oli ennen vanhaan, kun pojat olivat pikkupyöräiässä, kasvimaan ympärillä aita. Siitä oli monet kerrat hyötyä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällebelgi (2663 kpl) torstai, 13. tammikuuta 2005 - klo 21. 02 (yli 13 vuotta sitten)
Aita on muuten vanhaa valkoista keittiön jalkalistaa, uusiokäyttöä siis :). Mitäs laitan heinäseipäisiin kiipeämään?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) torstai, 13. tammikuuta 2005 - klo 21. 42 (yli 13 vuotta sitten)
Heh, meillä oli se aita pitkää, pyöreää, nahkanroikotuspuuta tehtaalta :D


Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.