Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatPerennatPerennat A - C : Aitoukonhattu vai ei ( 21 kpl)

Sivut:
[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMyra (1512 kpl) perjantai, 21. helmikuuta 2003 - klo 20. 46 (yli 14 vuotta sitten)
Olen etsiskellyt netistä ja ährännyt.
Ja pannuun ottaa, kun en ottanut kuvaa ukonhatuista viime kesänä.

Yritän selvittää, että mikä olisi oleellinen ero:
Onko kyseessä Aitoukonhattu vai pohjanukonhattu tai ties muu hattu. Välillä nettikuvien perusteella näyttää aitoukonhatulta ja sitten ei.

Niiden ukonhattujen kanta on kaiketi jostain 1800-luvun alulta. Näin äiti mietiskeli, kun olivat olleet siellä jo ennen taattoa.

Leviävät hirveästi, äitini eläkeläinen riehuu välillä viitakkeen kanssa ja aikoo tuhota kaikki.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) perjantai, 21. helmikuuta 2003 - klo 20. 58 (yli 14 vuotta sitten)
Oli ukonhattu mikä hyvänsä, pelasta hyvä ihminen niitä keväällä talteen. Ei mikään ole niin hienostunut ja varma ja korkea perenna. On kuulemma vaarallisen myrkyllinen kasvi, mutta ei meillä ainakaan ole kukaan sitä syönytkään. Senverran on vielä perunaa ja leipää piisannut.

Särkän perennataimistolla on tekstikuvaukset eri ukonhatuista, katso löytyisikö sieltä selityksiä:

http://www.sarkanperennataimisto.fi/a1txt.htm
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMyra (1512 kpl) perjantai, 21. helmikuuta 2003 - klo 21. 24 (yli 14 vuotta sitten)
Juu pelastan. Kieltämättä olen itsekin niittänyt niitä, etteivät vie kaikkea tilaa punaisilta karviaisilta. Niistäkin pitäisi ottaa enemmän selkoa.

Sen tiesin jostain selkärangasta, että ovat myrkyllisiä. Myöhemmin sitten mietin, että mistä.
Jostain kumman syystä maalla kasvaneena sitä on oppinut, mitä voi syödä ja mitä ei. Kaiketi meidän vanhemmat ovat osanneet sanoa, että tuota kasvia ei sitten maistella ja sillä siisti. Eikä sitä sitten ole tarvinnut sen jälkeen miettiä. Olen kyllä siitä onnellinen, että maalla kasvoin.

Maalla pitäisi kaikkien kasvaa ja sitten lähteä vasta "suureen maailmaan".

Eräs tuttavani kasvoi maalla ja oli sitten kaupungissa aikuisikänsä. Lapset saatuaan muutti takaisin maalle.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleterhi.k. (1371 kpl) sunnuntai, 23. helmikuuta 2003 - klo 17. 11 (yli 14 vuotta sitten)
myra, jos saat selville miten tarha- ja aitoukonhatun erottaa, se kiinnostaa minuakin...

(Luulen tosin, että Aitoukonhattu on jotenkin tanakampi ja rotevampi, mutta kun olen nähnyt vain näitä meidän tunnistamattomia ukonhattuja)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleakileija (1259 kpl) sunnuntai, 8. kesäkuuta 2003 - klo 0. 10 (yli 14 vuotta sitten)
Molemmat ovat sinikukkaisia, sekä tarha- että aitoukonhattu, mutta aitoukonhatun kukinto on lähempänä vartta ja kypärää muistuttavassa kukassa on karvoja kun taas tarhaukonhatun kukinto haarautuu selvästi ja kukat ovat karvattomia ja sileitä. Sinivalkokukkainen on kirjoukonhattu. Kiteen seudulla kasvaa harvinaisena luonnonvarainen rauhoitettu lehtoukonhattu.

Ostin valkoista aitoukonhattua, kuvan perusteella ainakin. Saa nähdä millaiseksi se kehittyy.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleFiia (831 kpl) perjantai, 3. lokakuuta 2003 - klo 18. 40 (yli 14 vuotta sitten)
Latvasta rento ukonhattu kasvaa penkissäni. Mikähän laji/lajike se nyt sitten on? kukat ovat tummansiniset, aluksi puska on tanakka, mutta jossakin vaiheessa latva alkaa hapuilla jotakin. Pitäsiköhän sille laittaa tukikeppi, jos se alkaisi vaikka kiertyä siihen? Onko tuttua? Toiset sortit ovat hyvin pystykasvuisia ja tukevia.

Ostin Särkältä valkoisen lehtoukonhatun. Onko kenelläkään kokemuksia sen talvenkestävyydestä, ulkonäöstä jne?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKukkivaLeppärinne (304 kpl) perjantai, 3. lokakuuta 2003 - klo 19. 23 (yli 14 vuotta sitten)
Minulla kasvaa myös tällaista "latvastaan vähän rietasta" ukonhattua. Kyseessä lie joku vanha maatiaislaji. Kasvi kasvoi pihamaalla jo ennen sitä, kun aloin levittämään puutarhaa. Ihan terve, rehevä ja kaikin puolin aito ukonhattu. Tummansininen kukinto. Alussa terhakka ja myöhemmin hapuileva ja rönsyilevä kasvutapa. Kaatuu ensimmäisestä tuulesta. Korkeus noin 140 cm.
Poistettu nimimerkki (id: 7196) perjantai, 3. lokakuuta 2003 - klo 19. 30 (yli 14 vuotta sitten)
Tarhaukonhattu eroaa aitoukonhatusta myös siten, ettei Tarhaukonhattu tee siemeniä. Siemenkota jää niillä kehittymättä.Mulla noi ukonhatut on kaikki tanakoita, eikä ne tartte keppejä. Sitten on olemassa näitä köynnöstäviä ukonhattuja mm. Aconitum arctuatum ja A.hemsleyanum, jotka tarvivat tukea jostakin. Mulla kasvaa A.hemsleyanum omenapuunrunkoa pitkin ylös. kukat on semmoiset 4-5cm pitkät viinin-purppuranpunaiset ja erittäin merkillisen näköiset. Kyllä noi ukonhatut ovat olleet talvenkestäviä, eli eivät tarvi mitään erityistä suojausta, ellet sitten asu siperiassa. :)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKukkivaLeppärinne (304 kpl) perjantai, 3. lokakuuta 2003 - klo 19. 33 (yli 14 vuotta sitten)
Eli Fiia, olemme askelta lähempänä totuutta ... eli ei ole enää kuin ajan kysymys, koska selviää mitä latvastaan rentokasvuisia ukonhattuja penkeissämme kasvaa. Ihan nättiä, mutta kaatuminen ei ole kiva juttu.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleFiia (831 kpl) sunnuntai, 5. lokakuuta 2003 - klo 11. 16 (yli 14 vuotta sitten)
Aika pitkään tuo sortti kuitenkin pysyy pystyssä. Ensi kesänä laitan sille vanhoja heinäseipäitä tueksi. Noihin olemattomiin siemeniin en ole kiinnittänyt huomiota ollenkaan. Sitten löytyy ukonhattuja, joilla on hyvin kiiltävät lehdet. En nyt ole varma, onko se justiinsa tuo köynnöhtelevä parseli. Tornionlaaksosta hankin kerran hiukan vaaleamman sinistä, tanakkaa hattua, joka myytiin vuorenruhtinaan ukonhattuna.

Niin tunsiko kukaan tuota valkoista lehtoukonhattua? Jännityksellä odotan ensi kesää, nouseeko se lumen alta ollenkaan. Toisinaan syksyllä ostetuissa astiataimissa ei ole yhtään maanpäällisiä versoja. Särkällä myyjä otti kasvin purkista näyttääkseen, miten hyvä juuristo sieltä paljastui. Täytyy vain luottaa kasvun ihmeeseen. Sama oli tilanne, kun hankin jättiläiskarhunputkia, niitä tummanpunakukkaisia?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHannele (3818 kpl) sunnuntai, 5. lokakuuta 2003 - klo 11. 22 (yli 14 vuotta sitten)
Fiia, oliko se valkoinen lehtoukonhattu nimeltänsä 'Ivorine'? Hyvin kestävä se on minulla ollut, tosin tänä kesänä kukki huonosti, johtuikohan siitä, että viime kesänä jouduin sen siirtämään. Siementaimia tulee ihan hirveästi jos ei leikkaa varsia pois.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleFiia (831 kpl) sunnuntai, 5. lokakuuta 2003 - klo 11. 55 (yli 14 vuotta sitten)
Hannele, en tiedä siitä sen enempää, Särkältä sen ostin. Ai jaa, eiväthän ukonhatut yleensä ainakaan täällä kutosella tee siementaimia. Ehkäpä nuo siemenet eivät ehdi kypsyä.

Kerron sitten keväällä, miten noille hatuille kävi talven aikana.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHannele (3818 kpl) sunnuntai, 5. lokakuuta 2003 - klo 12. 10 (yli 14 vuotta sitten)
'Ivorine' kukkii paljon aikaisemmin kuin muut ukonhatut ja ehtii luultavasti siementämään myös kuutosella. Tämä (valitettavan kehnolaatuinen) kuva on otettu 24.6.2000.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHannele (3818 kpl) sunnuntai, 5. lokakuuta 2003 - klo 12. 32 (yli 14 vuotta sitten)
Tämä menee nyt hieman ohi otsikon, sillä aitoukonhatusta ei missään nimessä ole kysymys, mutta ukonhatusta kumminkin. Penkin reunaan ilmestyi jostain outo kasvi, joka kasvoi ja kasvoi ja kasvoi ja myös kukki. Aconitum on, mutta valtavan suuri. A. vulparia siitä tulee mieleen, mutta sen kooksi ilmoitetaan yleensä korkeintaan 150 cm. Oheisessa pikku kuvassa kasvin takana seisoo mittatikkuna tytär (162 cm) käsi pystyssä.Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHannele (3818 kpl) sunnuntai, 5. lokakuuta 2003 - klo 12. 35 (yli 14 vuotta sitten)
Kasvi haaroo voimakkaasti, ja kukkii runsaasti ja pitkään. Kimalaiset ryöstävät meden tekemällä kypärään reiän. Siemeniä ei muodostu.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHannele (3818 kpl) sunnuntai, 5. lokakuuta 2003 - klo 12. 35 (yli 14 vuotta sitten)
Ja vielä kukka vähän lähempää:

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleFiia (831 kpl) sunnuntai, 5. lokakuuta 2003 - klo 21. 07 (yli 14 vuotta sitten)
Hannele, noihan ovat hienoja. Tarkoititko A.vulgare, kun tuo vulpare kuulostaa niin oudolta? Pitääpä käydä Särkän sivuilla, jospa sieltä löytyisi kasvini täydellinen nimi.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleFiia (831 kpl) sunnuntai, 5. lokakuuta 2003 - klo 21. 35 (yli 14 vuotta sitten)
Ukonhattuni on näköjään Aitoukonhattu eli A.napellus var album, 100 cm, K ja IK-ikävä kyllä hollantilaista alkuperää.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälletalventähti (98 kpl) keskiviikko, 12. lokakuuta 2005 - klo 22. 29 (yli 12 vuotta sitten)
Fiia ukonhattusi on luultavasti tämän näköinen, kukkii heinäkuussa, tekee siemeniä ,ehtii varmaan kutosellakin. Talvehtii hyvin joten kyllä varmaan ukonhattusi nousee keväällä olkoonpa vaikka hollannista.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHannele (3818 kpl) tiistai, 1. elokuuta 2006 - klo 10. 09 (yli 11 vuotta sitten)
Löytyipä hyvä otsikko. Kuvasin vanhan ukonhattuni, kun en koskaan pihalla muista että miten ne tuntomerkit menivät. Mitenhän karvainen se Aitoukonhattu lienee, riittääkö tämmöinen karvoitus tuntomerkiksi?

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHannele (3818 kpl) tiistai, 1. elokuuta 2006 - klo 10. 12 (yli 11 vuotta sitten)
Tässä vähän kauempaa. Nämä pysyvät hyvin pystyssä, tämä yksilö vain on jostain syystä taipunut. Felix66 tuolla kertoi, ettei Tarhaukonhattu tee siementä, tämä totta vie tekee. Eikä tämä pahemmin haaroitu, joten ilmeisesti tämä sitten on aitoukonhattu?Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.