Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatLannoitus ja kompostointi : Ei kuumene komposti ( 171 kpl)

Sivut: 50 | 100 | 150 | 200 | Seuraavat 50 kpl->>

[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKasuariina (5146 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 19. 11 (yli 14 vuotta sitten)
Missä vika, nyt on hyvät neuvot tarpeen !
Puolitoista kuukautta sitten kasasin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan kompostin, laittaien vuorotellen ed.syksyn lehtiä, nurmikkoturpeita, kompostiherätettä ja vettä. Kehikko on puinen rimakehikko. Mittasin juuri lämpöjä kompostin keskeltä ja melkein oli sama kuin ulkolämpötila, siinä 15 astetta. Rakensin näitä kaksi samanlaista toiveena saada vuoden päästä multaa. Siis mitä teen ? Apua.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 19. 27 (yli 14 vuotta sitten)
Joko materiaali on kuivanut (mikä helposti tapahtuu puukehikossa) tai materiaali on painunut liian tiiviiksi.
Pissit kannattaa heittää sekaan, jos vain mahdollísta eikä haittaa vaikka nakkaa pari kourallista PK-lantaakin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKasuariina (5146 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 19. 44 (yli 14 vuotta sitten)
Anttipa kiitos. Kyllähän se pinta vaikutti kuivahkolta. Isäntä juokin tuossa saunaoluita, eiköhän sitä kohta riitä, jos vain suostuu, heh.
Onko muita vinkkejä ? Hitsit, jos tää nyt alkaakin heti tökkiä ! Pitääkö lähteä sinne kalliiseen kompostipurkkikauppaan.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 19. 45 (yli 14 vuotta sitten)
siitä puutuu vihreä räätti. tai vaihtoehtoisesti lanta/pussitettu typpilisä. mihin laitoit syksyn naatit?
saat sinä tuostakin multaa, mutta aikaa siihen vierähtää, vuosikausia kuten kurpitsa toisaalla kertoi pihan perälle unohtuneesta kasastaan. vähän prosessi nopeutuisi, jos jaksat käännellä kasoja ainakin pari kertaa vuodessa.

oma samalla lailla lautakehikkoon rakentamani komposti on näemmä ihan hyvällä mallilla. se on 13.9. valmiiksi saamani "kerroskakku". ensimmäisenä siinä oli syksyllä aina kertyvää naattia ja räättiä (perunan, tomaatin, kurpitsan varsia etc), seuraava kerros on biolan-laatikossa (anttipan jutuissa on kuvia semmoisesta) kesän muhinutta melko tarkoin jo palanuttakin jätettä. kolmas kerros on tavallisesti aikaisemmin kesällä säkkiin keräämääni kuivaa heinäsilppua mutta tänä vuonna sain siihen suorastaan luksuskerroksen, kun talonmies viikolla niitti nurmikot. heinäsilppu oli siis melkein tuoretta. seuraavat kolme kerrosta taas samat materiaalit. ja ne kaksi vanhaa turvesäkillistä puoliksi palanutta ainesta, jotka olin kesällä kerännyt, kun biolan oli kukkuroillaan täynnä eikä sinne enää mahtunut.

lautakehikko on kooltaan 1,25 x 1,25 x 0,75 metriä ja silloin kaksi viikkoa sitten kun sen muovilla peittelin se oli noin 10 sentiä kukkupäällä. tänään sen pinta on parikymmentä senttiä reunojen alapuolella. itseäkin harmittaa, kun en voi mitata sen lämpötilaa; onnistuin kolhimaan maalämpömittarini hajalle noissa kasaamispuuhissa. kasan painumisesta ja muovipinnan lämpöisyydestä osaan kuitenkin päätellä, että komposti toimii juuri niin kuin on tarkoituskin ja taas ensi syksynä saan oivaa maanparannusainesta sekä heti syksyllä kasvimaille että varastoon talven yli säilytettäväksi ja keväällä sitten tarvitsijoille levitettäväksi.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKasuariina (5146 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 19. 52 (yli 14 vuotta sitten)
Ei ole räättejä eikä naatteja, kun olen vasta-alkaja viljelypuuhissa. On vain syksyn lehtiä, turpeita kaivamastani kasvimaan nurmikosta ja reilusti laitoin sitä Biolanin herätettä.
Miten usein sitä sitten voi käännellä, eikös se sitten aina jäähdy, kun pöllytellään ?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 20. 05 (yli 14 vuotta sitten)
anttipa kohta taas tyrmää minut, mutta sanonpa kuitenkin, ettei tuo sinun kasaamasi ole komposti. oikein hyvää multaa siitä kuitenkin ajan kanssa tulee.
ne räätit voi korvata lannalla: luonnollisella kuten minä ehdotin tai keinotekoisella ja luonnollisella niin kuin anttipa sanoi. laita vaan se isäntä asialle, ei sitä saunakaljaa ihan ilman edestä kannata lipitellä. hoituu kastelukin samalla, jos anttipan epäilemä kuivuus vaivaa.

ei tuo maa-aineskeko lämpenekään niin ettei pöyhimisen siksi haittaa. ota talikko käteen aina, kun kunnon paineenpudotuspuuhastelu tuntuu tarpeelliselta. sitä paitsi niin kuin anttipa moneen kertaan on jutuissaan ihan oikein sanonut, komposti tarvitsee ilmaa (ja kosteutta). sitä pöyhittäessä lämpötila saattaa hetkeksi laskea mutta nousee sitten entiselleen entistä nopeammin.
Poistettu nimimerkki (id: 4655) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 20. 22 (yli 14 vuotta sitten)
Pakko pistää taas tähän vinkki tuosta yksivuotisesta raiheinästä. On kovaa kasvamaan ja pienen talouden komposti voisi kovastikin hyötyä siitä.

On sitä paitsi havaintoni mukaan ihan nättikin kasvaessaan isoina tuppaina kasvimaan reunassa. Yksivuotisena ei ole pelkoa villiintymisestäkään.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 20. 35 (yli 14 vuotta sitten)
kiitos muistutuksesta. itse sitä aikoinaan käytin jopa parvekelaatikoissa myöhään syksyllä. samoin uudispelloillani silloin kuusitoista vuotta sitten kun ei tosiaankaan ollut räättiä vielä omasta takaa. nyt on voinut sen unohtaa moneksi vuodeksi. jos säät jatkossakin ovat yhtä sateettomat, voi olla, että siihen on taas palattava. meillä kun ei kylän niittyjä tietenkän kastella, ei niistä kuivina kesinä todella heinää pitkälle riitä.
Poistettu nimimerkki (id: 4655) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 21. 02 (yli 14 vuotta sitten)
Tuo raiheinä näyttää kasvavan hyvin kuivuudesta huolimatta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 21. 08 (yli 14 vuotta sitten)
Tarkoitatko, mai-lee sitöä kopassa olevaa vai maton alla olevaa?
Minäpä poika väitän heti, että molemmat ovat komposteja:
Kopassa oleva on se, joka kuumana käy. Siihen pistän ruoantähteet, jotka katoavat tietenkin osin taivaan tuuliin kaasuina. Lämpö huolehtii siitä, ettei tähteisiin sikiä kärpäsiä.
"Maton" alla on sitten se, joka ei enää lämpenekään. Siinä hajoitustyötä jatkavat lierot; osin siinä tapahtuu lahoamistakin, jonka avulla risutkin vähitellen parissa kuukaudessa hajoavat.
Vieläkö mai-lee väität, ettei minulla ole kompostia ollenkaan.
Muuten olen sitä mieltä, ettei kerran pari kesässä tapahtuva sekoitus riitä alkuunkaan. Kun kerran viikossa kohottelee materiaalia, ollan oikeassa tiheydessä.
Suositteln pientä halpaa kirjaa:
KOMPOSTI Pienkompostoijan tietolaari
Hyötykasviyhdistys ry 1993, maksoi kauan sitten 38 markkaa.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 21. 26 (yli 14 vuotta sitten)
en minä sinun kompostejasi vähättele: ne tuntuvat kertomustesi perusteella olevan oivallisia. tuota muajussin lautakehikon täytettä kutsuin maa-aineskeoksi, siihen asti kun isäntä on käynyt asialla tai lannoitelisä muulla tavoin annettu.

ja kompostin sekoittelun tiheydestäkin olemme peräti yhtä mieltä: ihan ilokseen sitä tekee vähintään kerran viikossa, kun näkee miten hyvää ainesta taas on tulossa. muajussi kysyi tuon kasan kääntötiheydestä ja kun hän kertoi toisaalla olevansa onnellinen, niin tuskin tarvitsee paineenpurkua kovinkaan usein. jos intoa riittää niin toki useamminkin mutta keväin syksyinkin on parempi kuin ei mitään.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 21. 34 (yli 14 vuotta sitten)
Tässä tietenkin puhutaan kahdenlaisesta kompostoinnista. Yksi on sitä, että rakennetaan kerroksittain eri materiaaleja käyttäen kompostiauma. Tämä jätetään silleen; se lämpiää ensin ja kypsyy sitten hiljalleen mahdollisesti seuraavaksi kevääksi tai syksyksi. Tällaisenkin kompostin voi kääntää, koska kääntö nopeuttaa kompostin kypsymistä.
Minä olen puhunmut koko ajan kompostista, johon päivittäin lisätään keittiöjätteitä sekä puutarhasta tulevia kasvin jätteitä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 22. 17 (yli 14 vuotta sitten)
muajussi, isännän kierrättämän saunakaljan lisäksi kannattaa kannattaa kerätä kompostiin matoja. Niitä kyllä sinne hakeutuu luonnostaankin, jos pohja on avoin, mutta voit edistää asiaa heittelemällä niitä sinne. Jos keskus kuumenee, madot hakeutuvat viileämpään reunaan ja tekevät työtä puolestasi. Ei sinun tuon kompostin kuumenemisesta tarvitse huolta kantaa, aikanaan saat sieltä multaa varmasti, jos et ennemmin niin myöhemmin.

Kuumeneminen on tärkeämpää siinä kompostissa, jonne laitat ruuantähteet. Sen olisi hyvä kuumentua n. 70 asteeseen lisäyksen jälkeen. Senkin normaali lämpö on kuitenkin vain noin ihon lämpö, mikäli uutta ei lisätä päivittäin.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 22. 24 (yli 14 vuotta sitten)
(Minä tulin nopeasti lukemaan että mitä täällä
puhutaan isännän kierrättämisestä mutta erehdyin)


Poistettu nimimerkki (id: 4655) perjantai, 26. syyskuuta 2003 - klo 23. 37 (yli 14 vuotta sitten)
Hee, kyllähän tuo inkiväärin vinkki pätee aika hyvin myös isännän kierrätykseen : ))
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) lauantai, 27. syyskuuta 2003 - klo 8. 01 (yli 14 vuotta sitten)
Ei kai tuo matojen tuominen sentään. Kierrättäkää mieluummin ilman matoja niitä isäntiänne. :>)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKasuariina (5146 kpl) lauantai, 27. syyskuuta 2003 - klo 20. 17 (yli 14 vuotta sitten)
Isäntä on "asialla". Kiitoksia kaikille kompostin kasteluvinkeistä. Pitäisköhän tuota isäntää vielä vähän lisää juotella, ei se ainakaan kierrätykseen nyt jouda.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTitamiini (3376 kpl) lauantai, 27. syyskuuta 2003 - klo 23. 22 (yli 14 vuotta sitten)
Yksi takuuvarma kompostin herättelijä on tuore hevosen lanta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekatajanmarja (1358 kpl) sunnuntai, 28. syyskuuta 2003 - klo 10. 02 (yli 14 vuotta sitten)
Meillä oli pissipurkit käytössä kesällä. Jopa perheemme kuopuskin sen enempää kyselemättä suostui täyttämään purkinsa, jonka sisällön äiti kiikutti kompostoriin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKasuariina (5146 kpl) sunnuntai, 28. syyskuuta 2003 - klo 11. 53 (yli 14 vuotta sitten)
Pissit on nyt pihanperillä. Kyllä pisti miettimään, onko tää jokin hölmöjen-höynäytysjuttu. Aika pöntöksi siinä itsensä tunsi. Mutta oli tai ei, homma on hoidossa ja jos se tepsii, niin pistetään kierros uusiksi.
Kaupunkipihalle naapureiden ikkunan alle on aika hankalaa rahdata ainakaan oikeaa aitoa sontaa ja tyhmältä tuntuisi ostaakaan pussitettua kaupasta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSam (168 kpl) sunnuntai, 28. syyskuuta 2003 - klo 15. 01 (yli 14 vuotta sitten)
Muutama kourallinen kanankakkarakeita, vesi ja tuulensuojaus riittää herättämään tavallisen kompostin!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällehuisa (2647 kpl) maanantai, 29. syyskuuta 2003 - klo 8. 40 (yli 14 vuotta sitten)
Asiasta kymmenenteen, kävin eilen vanhempieni mökillä. Avatessani suuren yhdistelmäkompostin kannen (ruoka + rikkaheinät) sieltä näkyi ensimmäisenä täydessä kasvussa olevia perunan varsia... Koskahan se on viimeksi käännetty tai muuten hoidettu {:?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 29. syyskuuta 2003 - klo 11. 42 (yli 14 vuotta sitten)
Sinulla on, huisa, siellä valmista kompostia luultavasti. Heitä se pois säiliöstä ja perusta pohjien avulla uusi komposti.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällehuisa (2647 kpl) maanantai, 29. syyskuuta 2003 - klo 11. 57 (yli 14 vuotta sitten)
Tuskinpa vaan, se komposti ei ole ikinä lämminnyt tai lähtenyt käyntiin... No, eipähän kasva rikkaruohot sillä pottumaalla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) maanantai, 29. syyskuuta 2003 - klo 14. 56 (yli 14 vuotta sitten)
huisa, jos kompostissa kasvaa peruna, ei siellä ainakaan mädäntynyttä ainesta ole.

Kompostoinnissahan on tarkoitus saada mahdollisimman nopeasti ja siististi mahdollisimman ravinteikasta multaa kotitaloudessa syntyvästä maatuvasta jätteestä. Lämpiäminen kertoo nopeasta maatumisesta, lämpiämättömyys taas ei kerro ettei maatumista tapahtuisi.

Jos ei ole kiirettä, voi unohtaa tuon mahdollisimman nopeasti, kaikki muuttuu maaksi aikanaan. Niinpä mökkinne kompostikin on luultavasti jo maatunut, ainakin suurelta osin. Kannattaa kurkistaa pintaa syvemmälle.

Mädäntynytkin muuttuu lopulta maaksi. Kotipihoissa sitä vaan yritetään välttää, koska se haisee, siinä hukkaantuu ravinteita, syntyy mahdollisesti haitallisiakin bakteereita ja maaksi muuttuminen on hidasta.

Isäntien kierrätys olisi kyllä paikallaan. Meille päin saisi lähettää sellaisen kirvesmiestaitoisen. Meiltä saisi sellaisen, joka viihtyy metsässä, raivaussahan kanssa ja osaa se arvioidakin metsiä. Polttopuiden teko on sille ihan mielipuuhaa.
Poistettu nimimerkki (id: 7680) keskiviikko, 28. tammikuuta 2004 - klo 12. 00 (yli 14 vuotta sitten)
Jos ei ole maalämpömittaria niin voi koitella kompostin lämpöä kompostin sisältä kangella tai rautaputkella. Annat olla sen putken tai kanken jonkun aikaa kompostin sisällä ja koittelet sitten onko rauta lämmennyt. Tämä tiedoksi Mai-leelle koska olet rikkonut lämpömittarisi. Lämpömittari on tietenkin aina parempi siitä näkee tarkan lämpötilan.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleJussiS (5 kpl) tiistai, 18. tammikuuta 2005 - klo 11. 38 (yli 13 vuotta sitten)
Mitä tehdä, kun komposti haisee (nytkin "talvella"). Sinne on vahingossa viety tuhkaa, eli onko komposti jollakin aineella tms. neutraloitavissa että se heräisi taas henkiin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) tiistai, 18. tammikuuta 2005 - klo 14. 16 (yli 13 vuotta sitten)
Tuhka on paha, varsinkin jos sitä on paljon. komposti toimii happamissa oloissa, joten emäksinen tuhka on myrkkyä. Miten mahtaisi kydä, jos kaatelisit sinne piimää. Ensimmäinen toimenpide on pöyhiminen, jotta materiaalin kaasujenvaihto alkaisi pelata.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTolkku (2160 kpl) tiistai, 18. tammikuuta 2005 - klo 15. 04 (yli 13 vuotta sitten)
Reilusti kuiviketta ja ropsaus kanankakkarakeita mukaan kun pöyhit, että alkaa lämpötila nousta taas. Liian märkä komposti on hapeton eli se mätänee (siis myös haisee) eikä pala, niinkuin pitäisi. Kanankakan sisältämä typpi aloittaa kuumenemisen tehokkaasti.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTitamiini (3376 kpl) tiistai, 18. tammikuuta 2005 - klo 16. 34 (yli 13 vuotta sitten)
Paras tietämäni kompostin käynnistin on tuore hevosen lanta. Jos sitä sattuu jostakin saamaan.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTolkku (2160 kpl) tiistai, 18. tammikuuta 2005 - klo 16. 59 (yli 13 vuotta sitten)
:)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTitamiini (3376 kpl) tiistai, 18. tammikuuta 2005 - klo 17. 14 (yli 13 vuotta sitten)
Ai niin - unohdinkin että minut tunnetaan enimmäkseen hevosenpaskan suosittelemisesta lähes kaikkeen puutarhanhoidossa....

;-D
Poistettu nimimerkki (id: 4315) tiistai, 18. tammikuuta 2005 - klo 18. 18 (yli 13 vuotta sitten)
Tolkku, se pissa olisi myös halpaa ja hyvää
kompostiherättäjää.

Meiltähän on jäänyt ihan kesken tuo isännänkierrätys (luin aiemmat kommentit).
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleklematis (4621 kpl) tiistai, 18. tammikuuta 2005 - klo 20. 54 (yli 13 vuotta sitten)
Isännänkierrätystä meilläkin kai on joskus tapahtunut.
Kissanpissaan imeytynyt puupellettimössö pistää meidän kompostin höyryämään. Kävin juuri viemässä kompostiämpärin ja totesin asian :)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTolkku (2160 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 10. 04 (yli 13 vuotta sitten)
Miten ihmeessä teidän isännät ylettyy pissaamaan kompostoriin, Biolanin pikahiostaja on ainakin aika korkea... :D

Gini voisi tehdä tutkielman "hevonpeen monet kasvot" :DD
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällebee (1674 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 10. 29 (yli 13 vuotta sitten)
Tolkku, hmphh..... Hih :D!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleklematis (4621 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 10. 48 (yli 13 vuotta sitten)
:D

(meillä "sitä" tapahtui edellisessä kodissa, jossa SEPE-kompostori oli sijoitettu pikku kalliokumpareen alapuolella)
Ureaahan saa ostaa kai ihan puodistakin?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleklematis (4621 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 10. 48 (yli 13 vuotta sitten)
:D

(meillä "sitä" tapahtui edellisessä kodissa, jossa SEPE-kompostori oli sijoitettu pikku kalliokumpareen alapuolella)
Ureaahan saa ostaa kai ihan puodistakin?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleklematis (4621 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 10. 50 (yli 13 vuotta sitten)
Olipa erikoinen juttu, kun äsken ruutuun tuli teksti, että error oli tapahtunut, eikä viestiä voinut lisätä ja kumminkin oli lisännyt... ei siis ollut tahaton tai tahallinen tuplalähetys!
Poistettu nimimerkki (id: 4315) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 12. 27 (yli 13 vuotta sitten)
Siihen kompastorin viereen voisi laittaa
juomakorin kyljelleen. Se ei näyttäisi
naapurien silmissä mitenkään epäilyttävältä :)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRiterina (476 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 12. 55 (yli 13 vuotta sitten)
Juu ja jos juomakori tankataan tasaisin välein niin lannoiteveden saatavuus on taattu :-)

JussiS: Havuhaketta, lannoittamatonta kuiviketurvetta tms hapanta ja kuivattavaa seosainetta sekoittelet siihen "haisevaan". Hake voisi olla hyväksi myös ilmastajana jotta happea riittäisi.

Jos kompostisi on lämpökompostori niin laita sisälle kuumalla vedellä täytettyjä pulloja tai rasioita pöyhimisen jälkeen.

Haiseva komposti on usein liian kostea joten ehkä ei kannata erityisemmin kastella.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 13. 01 (yli 13 vuotta sitten)
Ethän sinä, Tolkku, kaikkia miehiä tunne. :>)
Pienivehkeisimmät voivat säilyttää sentään kompostissa jonkin astian, josta kaatavat sitten. Emäntää varten voi varata vanhan pesuvadin toimittamaan tuota välittäjän virkaa. :>)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTolkku (2160 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 13. 19 (yli 13 vuotta sitten)
No minä vaan mietin, että kuinka pitkät kintut niillä oikein on... :)

Ja jostain syystä vielä kaupanpäälle assosiaatio Kari Kuuvan lauluun "Rupsahda rauhassa"
"...oli kasvojaan kiristetty niin, että haarukset nousivat leukaperiin..." :D

...perjantaihysteria iski jo ke:nä...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 13. 45 (yli 13 vuotta sitten)
Olette kai kuulleet, milloin kasvojen korjaileminen on lopetettava. Tietysti silloin, kun on jo veitikka silmäkulmassa.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 15. 37 (yli 13 vuotta sitten)
Tässä ihan eristämätön komposti lumen keskellä ja ihan sulana. Ei tosin ole ollut pakkasia.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) keskiviikko, 19. tammikuuta 2005 - klo 15. 40 (yli 13 vuotta sitten)
Tässä pöyhittynä. Yllättävän vähän oli kyllä lieroja. kukat on pantu niiden lierojen muistoksi. :>)
Tarkkuus vähän pielessä. Vika ei ole teidän silmälaseissanne.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleannesurfs (628 kpl) maanantai, 2. toukokuuta 2005 - klo 18. 10 (yli 13 vuotta sitten)
Äh, oma lehtikompostini on ihan vain....kuiva kerroskakku-kasa kaikkea asiaankuuluvaa.

Ei lämmennyt syksyllä, eikä ole lämminnyt keväällä.

Kompostinherätettä olen heitellyt joka väliin, ja nyt kastellut samalla kun herukkapensaitani ym.

Olen välillä toiveikkaana pöyhinyt sitä.

Ei se kyllä mätänekään, koskapa on täysin hajuton. (Sinne ei mene keittiöjätettä ollenkaan.)

Miten se olikaan, tyhjennänkö sen syksyllä johonkin kuoppaan (tai vakoon) vai laitanko kasalle johonkin vaikka tyhjän kasvimaan päälle, kumpi mielestänne voisi aiheuttaa sen, että ensi keväänä se oliskin muhevaa multaa??

Suunnitelma on nyt kesällä pistää päälle vielä multakerros ja kesäkurpitsaa kasvamaan.

Tiedän, että suositellaan kahta kompostia, mutta rivarin minipihassa tuokin tuntuu härskin isolta ja pikkuisen häiritsevältä.

Mitä siis seuraavaksi.....?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 2. toukokuuta 2005 - klo 20. 39 (yli 13 vuotta sitten)
Peitä nyt vaikka mullalla se lehtikomposti. Se on varmaan liian kuiva eikä sillä ole riittävästi kosteaa "syömistä".
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 2. toukokuuta 2005 - klo 21. 02 (yli 13 vuotta sitten)
Kuitilla seisoin äsken ja katselin kahta haravointiläjää. Sitten muistin että perunakuopan takana on kiehtova, matala syvennys,
noin metrin leveä ja kolmisen metriä pitkä.

Siihen olisi kiva saada aikaan lämpöinen kohopenkki mihin voisin pyytää laittamaan haravoinnin tuotokset, ohuita oksia, heiniä, viime vuotista hepankakkaa ja vettä. Komistuksen päälle multakerros ja varhaisperunat...jos penkki onnistuu se lämpiää mukavasti ja sitä voi käyttää monta vuotta. Kenties saisin siihen päälle varastossa olevat lautaiset kehikot ja aitanvintiltä vanhoja lasia.

Onko kukaan kokeillut? Ja nyt minä haen hyllystä kirjan jossa se kohopenkin ohje oli.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 2. toukokuuta 2005 - klo 21. 04 (yli 13 vuotta sitten)
Kuitilla! HAHA! Kui S tilla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 2. toukokuuta 2005 - klo 21. 27 (yli 13 vuotta sitten)
Kai sitä nyt yksi TMK voi kuitilla seisoa, jos kuitti vaan on tarpeeksi iso. (Tein kauan sitten kohopenkit kasvimaan päätyyn ja sen avulla sain silloin uppoamaan maan uumeniin vaikka miten paljon piikkisiä ruusun oksia ja muita ärsyttäviä risuja. Kohopenkin rakentaminen on aika raskasta, varsinkin jos ainekset pitää etsiä ympäri pihaa ja raapia sitä vaadittavaa multaa ohuina liuruina ympäriinsä ja haalia suurinpiirtein kotiväen käsistä tuoretta kompostoituvaa ruoka-ainesta, jos entiset eivät riitä)
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 2. toukokuuta 2005 - klo 21. 53 (yli 13 vuotta sitten)
Voisinkin ohjeistaa kotiväen ystävällisesti tästä lähtien laittamaan tuoreet kahvinpöönät takaroskikseen ja sitten nekin tyhjättäisiin vähän aikaa sinne.
Eihän ne sentäs myyriä ja rottia kiinnosta?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällePaulastiina (5510 kpl) maanantai, 2. toukokuuta 2005 - klo 22. 06 (yli 13 vuotta sitten)
Minä olen ohjeistanut poikia käymään pissalla kompostin suunnalla. Siellä on ämpäri juuri sitä varten, ei tarvitse sentään suoraan kompostiin yrittää...
Poistettu nimimerkki (id: 12035) tiistai, 3. toukokuuta 2005 - klo 13. 22 (yli 13 vuotta sitten)
Kolme vuotta olen mökkisaaressa kaikkinais-sekalais-kompostia kyhännyt, ja nyt siellä on jo lieroja (ei meinaan koko kuivasta meren saaresta kirveelläkään löydä esim. onkitarpeiksi)! Talvisin jäätyy, kesäisin on mielestäni aina ollut liian kuiva, mutta toimii siis kuitenkin! Lähti siitä, kun hankittiin puolikompostoiva huussi ja kyllästyin siihen multasäkkien ainaiseen raahaamiseen. Eli 2 x 1,5 m lautakehikko suojapressulla vuorattuna (pari alaluukkua, mistä saa valmiimpaa kamaa alakautta) ja yleensä pressu päällä haihtumisen estämiseksi (kaivo on, mutta kompostin kastelemiseksi vesi pitäisi kantaa kaukaa, eli kortilla). Siihen sitten kerroksittain huussin tyhjennystä, kasvijätteitä, vähäiset ruokajätteet, pikkurisuja maastosta henkireiäksi, levää rannasta,... Joskus, kun muistaa sekoittelee. Viime kesänä jo käytin puutarhamullan seassa ruukuissa sekä keväällä ja syksyllä penkkien parannukseen. Ei varmaan kovin oikeaoppinen, mutta toimii siis kuitenkin. Siis ihan sitä vaan, että kompostoinnistakin on tehty varsinaista tiedettä ja oppikuntia tuntuu olevan pilvin pimein, mutta maatiasjärkeä kehiin sen verran kun meiltä kaupunkilaisilta vielä löytyy ja rohkeasti hommiin! Jälkeä ei synny "heti kaikki mulle nyt"-tyyliin, mutta ajan kanssa....
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleannesurfs (628 kpl) torstai, 5. toukokuuta 2005 - klo 16. 53 (yli 13 vuotta sitten)
Ns. kompostissani on mm. oksia, heinää, lehtiä, multaa (viime syksynä tyhjentämäni parvekelaatikot ja ruukut) ja paljon kompostinherätettä.

No, nyt ulkona sataa, joten ehkä se auttaa?? Jospa se oli vain liian kuiva?

Onneksi ei ainakaan mätäne, se olisi vielä tylsempi vaihtoehto.

Niin, kumpaa suosittelette, jos tyhjennän sen ja aloitan sitten kesän mittaan uuden moskan keräämisen: tyhjennänkö sen vanhan johonkin kuoppaan (tai vakoon) vai laitanko kasalle johonkin vaikka tyhjän kasvimaan päälle?

Vai laittaisinko vaan lisämultaa päälle ja kesäkurpitsaa kasvamaan.....Olisi ainakin sievän näköinen kesällä, kun kurpitsanlehdet peittäisivät sen. Kai siinä kesän aikanakin jotain maatumista voisi tapahtua vielä?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) torstai, 5. toukokuuta 2005 - klo 23. 34 (yli 13 vuotta sitten)
Laita kasaan tai jatkokypsytyskehikkoon se kompostimulta nyt kesän ajaksi vielä. Tietysti kasan voi koristaa kurpitsallakin, mutta sen voisi myös peittää heinäkatteella tai pressulla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleannesurfs (628 kpl) perjantai, 6. toukokuuta 2005 - klo 9. 46 (yli 13 vuotta sitten)
Ok, kiitän! :O)
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 9. toukokuuta 2005 - klo 22. 01 (yli 13 vuotta sitten)
Tekniikan maailman testi on käynnistymässä.
Eilen laitoimme paaleista kehikon ja pohjalle on tänään laitettu risukerros. Samalla annoin tiukan ohjeistuksen kotiväelle mitä tästä lähtien saa laittaa roskiskaapin takaroskikseen.

Olen kovasti etsinyt sitä puutarhakirjaa missä oli kohopenkin teko-ohje kuvineen mutten ole vielä löytänyt, onko väliksikään jos tuon tekee kompostoimisperiaatteella ja lisää tuota viime kesän hevonpeetä. Kenties haetaan vähän tuoreempaankin tuonne pohjaosaan.

Arvioin että meillä on noin kuukausi aikaa kerätä hyvät värkit sinne muhimaan ja sitten laitan sinne kurpitsat kasvamaan. Ehkä jotain muutakin, saa nähdä. Voi tosiaan olla että paalikehikko pitää tukea laudoilla ulkoa kun sateet sitä pehmittävät mutta nyt ne ovat todella tukevia.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällehuisa (2647 kpl) maanantai, 9. toukokuuta 2005 - klo 22. 03 (yli 13 vuotta sitten)
Suomalainen piha ja puutarha -kirjassa taisi olla kuvallinen kohopenkin teko-ohje. Ainakin olen nähnyt sellaisen viikon sisällä ja tuo taitaa olla ainut mahdollinen kirja, mistä olisin voinut sen nähdä....
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällehuisa (2647 kpl) maanantai, 9. toukokuuta 2005 - klo 22. 14 (yli 13 vuotta sitten)
Jep. TMK, edellä mainittu kirja se oli, sivu 265.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 9. toukokuuta 2005 - klo 22. 22 (yli 13 vuotta sitten)
Älä sitten yksin ala sitä syväpenkkiä rakentamaan, TMK. Se kyllä ottaa selkään.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 9. toukokuuta 2005 - klo 22. 38 (yli 13 vuotta sitten)
Arvatkaa kellä oli juuri tuo kirja auki puuhellan päällä? Ja löysin asian ihan samalta sivulta : D

Ensin pohjalle risuja, sitten mättäitä juuret ylöspäin, lehtiä tai kariketta, puolikypsää kompostia ja päälle vähintään 20 cm multaa.
Ja vähän joka väliin lantaa, kastellaan hyvin.

Sovellettuna meille kaksi ensimmäistä kerrosta (oksat ja mättäät) samoin, sitten lehtipuuhaketta, hevosenpeetä, kuivaa heinää, hevosenpeetä,kahvinpöönää, puolikypsää kompostia ja multakerros. Uskon että kaakku on melko pian valmis ja jätetään lämpiämään.

Estääköhän kalkki/tuhka palamisen ja sitä kautta lämpiämisen?

Iloinen uutinen on, että kirja väittää sen toimivan 5-6 vuotta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 9. toukokuuta 2005 - klo 22. 41 (yli 13 vuotta sitten)
Jos syväpenkin tekisi syksyllä, saisi siihen risujen päälle heittää paksut pinot naatteja ja muita tuoreehkoja varsia. Keväällä tehdessä pitää varmaan panna tavallista paksumpi istutusmultakerros, etteivät juure pääse siihen kuumaan sisukseen palamaan.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 9. toukokuuta 2005 - klo 22. 44 (yli 13 vuotta sitten)
Syksyllä sen tekeminen olisi parempi muttei keväälläkään tekemistä kielletä.
Minä olen joskus tehnyt vahingossa omasta päästä kohopenkin keväällä kasvimaalle enkä tiennyt että sellaisia käytetään yleisesti kiinalaisten viljelyksillä.
En siis tehnyt sitä omasta päästä vaan laitoin risuja, heiniä, lehmän tuoretta peetä, multaa ja muuta. Kyllä minulla vielä pää on.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 9. toukokuuta 2005 - klo 22. 57 (yli 13 vuotta sitten)
Ginivuokko! Tuli mieleen että sinun kasvuvyöhykkeellä voisi kohopenkin lämpö olla poikaa. Kokeile sinäkin niin vertaillaan miten kävi?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTitamiini (3376 kpl) maanantai, 9. toukokuuta 2005 - klo 23. 41 (yli 13 vuotta sitten)
Kiva kun kajautat heti kolmeen ensimmäiseen sanaan tuon nimmarin, niin havahdun tutkimaan kuka huutelee :D

Olen sen lannan muokannut aina kasvualustaan, mutta voisihan sitä syksyllä voimailla kohopenkkejäkin. Meillä on kyllä hiekkainen maa, niin että se maan kylmyys ei kauaa kestä. Mutta kuinka saisi ilmankin keväällä lämpenemään? Pohjalanden jäätävät tuulet hyytävät lämpimimmänkin ajatuksen... Luulisin kohopenkkien olevan todella hyvä juttu savimailla. Hiekkaperäiset maat eivät roudi ja sulavatkin tuossa tuokiossa keväällä.

Ja tänään on räiminyt räntää ja stanan kylmää!!! Iiihanaa kevät... siis tavanomainen.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) tiistai, 10. toukokuuta 2005 - klo 0. 29 (yli 13 vuotta sitten)
Minä aion laittaa vielä tuohon päälle sitten vanhoja ikkunoita niin eikähän lämpene : )
Poistettu nimimerkki (id: 4315) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 17. 07 (yli 13 vuotta sitten)
No niin!
Onkimatojen täytekaakku on valmis. Pojat touhusivat innoissaan kun satuin keksimään tuon ilmaisun : )
Alle tuli oksia ja haketta, sitten mättäitä, sitten kuivaheinäkerros ja kastelu.
Seuraavaksi laitoimme lehmänpaskaa jota meillä on sattunut jäämään lantatykin putkeen joka poistettiin vasta nyt. Tuli niin navetta-ajat mieleen, oli paska niin tuoreena siellä pysynyt.
Sitten puolivalmissta kompostia ja hyvin maatunutta ihana tuoksuista hevosenpeetä, heinää ja kastelu.
Viimeisenä laitettiin hyvää multaa ja hiukan tuhkaa mausteeksi ja taas kasteltiin.

Ja päälle tulee myöhemmin minikasvihuone ja sen alle kurpitsat. Sekä ylijäämätomaatintaimet.

On jännä katsoa miksikä tuo teos nyt kehittyy : )
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 18. 50 (yli 13 vuotta sitten)
Jonain päivänä se minikasvihuone lennähtää ilmaan, kun lämpö oikein sieltä alta puskee. Ankkuroi se maahan kettingillä.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 19. 48 (yli 13 vuotta sitten)
Kauneus on katsojan silmässä : )

Poistettu nimimerkki (id: 4226) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 19. 51 (yli 13 vuotta sitten)
Todellakin! Tuottaakohan tuo viritelmä metaania?
Poistettu nimimerkki (id: 4315) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 19. 58 (yli 13 vuotta sitten)
Jos uutisissa kerrotaan (uutistenlukija naama valkoisena) että E-P:llä sataa p--kaa, niin tuo
reaktori on räjähtänyt.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälletintin (352 kpl) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 21. 23 (yli 13 vuotta sitten)
Apuva! näen sen jo silmissäni ja kuolen nauruun,p...areaktori! ;o
Poistettu nimimerkki (id: 4315) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 21. 41 (yli 13 vuotta sitten)
Pojat huomauttivat että kaakusta jäi puuttumaan kananpee. Sanoin että laitetaan sitä ensi vuonna : )

Sen kanssa olisi p-reaktori pian tuottanut kiinailmiön.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 22. 22 (yli 13 vuotta sitten)
Kyllä on siisti näky! Tuollaisilla heinäpaaleilla saisi kyllä ihan hyviä reunuksia vaikka mihin muuhunkin käyttöön. Tuo varmasti myös tuottaa niin paljon lämpöä varsinkin nyt ihan kohta, että sen yläpuolelle kertyy iltaisin hyttysiä tanssimaan.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 22. 37 (yli 13 vuotta sitten)
Kävin äsken ja siellä oli jo jotain hyttystä pienempiä päällä tanssimassa...tekisi mieli työntää kinkunpaistomittari sinne...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMellu (2133 kpl) torstai, 12. toukokuuta 2005 - klo 22. 40 (yli 13 vuotta sitten)
Työnnä ihmeessä!
Täytyyhän sen lämpötila olla tiedossa, että pystytään laskemaan reaktioaika ja räjähdyksen voima. Jotta saataisiin sitten arvioitua laskeuman mahdollinen laajuus.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) perjantai, 13. toukokuuta 2005 - klo 20. 56 (yli 13 vuotta sitten)
Lidlin minikasvihuone sopii siihen p-reaktorin päälle melkein hyvin. Kokosimme juniorin kanssa ne putkiosat jo ja nyt tiedämme että se päällismuoviosa on hukassa. Appivaari sanoi sen nähneensä todella tyhmässä paikassa muttei muistanut mikä se on. Aina tätä.
Poistettu nimimerkki (id: 12669) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 12 (yli 13 vuotta sitten)
Tänään aloitin lehtikompostin täytön ensi kertaa.Laitoin parin sentin paksuiset laudat maahan, niitä oli kolme. Sen päälle löysin kierrätyksestä metallisen ruostuneen ohuen ritilän, joka oli juuri kompostini kokoinen. Ajattelin sitä ilman vaihtoa. -Sitten heittelin ensin vähän risuja, ja sen päälle ruohon tupsut multineen, vuorenkilven lehdet paksuine varsineen. Ja kaikenlaisia muita tuoreita rikkaruohoja +voikukan lehtiä.Kaikki sekaisin, ja korkeutta tuli heti noin 60cm.
Mitä sanovat tätä harrastaneet, onnistuuko tästä saada joskus kunnon lannoitetta? Pitääkö nyt peitellä tai kastella, vaikka juuri nyt ulkona sataa. Mitä neuvoja jatkossa?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 20 (yli 13 vuotta sitten)
Hyvä pohja tamperettarella on. Siihen päälle vaan jatkossa heittelet kaiken tuoreen pitkin kesää ja silppuat tai katkot käsin liian suuret palaset. Anna sateen nyt vähän sitä kastella ja pistä parin päivän päästä jotain siihen päälle, vaikka pressun palanen tai heinää.
(Mistä sinulle vuorenkilven lehtiä ja varsia noin paljon tuli? Et kai leikannut lehtiä pois kasveista kokonaan??)
Poistettu nimimerkki (id: 12669) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 34 (yli 13 vuotta sitten)
Siirtolapuutarhatontilleni ei paljon vuorenkilpiä mahdu, joten poistin ne kokonaan sinne kompostiin, vaikka kyllä niitä sieltä maan alta varmasti nousee vielä kauan.Ajattelin että vieressä olevat ruusut kasvavat paremmin ilman niitä isoja kasveja.- Pitääkö sitä pressua sitten käyttää koko kesä siinä päällä, vai otanko aina sateen sattuessa veks´?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 39 (yli 13 vuotta sitten)
Seuraa tilannetta. Jos komposti tuntuu hyvin kostealle, pidä pressua sateellakin. (Vuorenkilven palaset muuten elävät myös kompostissa pitkään ja sinnikkäästi, ellei se kuumene riittävästi)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTiarel (778 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 42 (yli 13 vuotta sitten)
Mitkä ovat "ne vihon viimeiset" kasvit kompostissa, joiden elämä ei tunnu loppuvan kompostissakaan?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 46 (yli 13 vuotta sitten)
Voikukan hahtuvapalloja minä en uskalla ikinä viedä kompostiin :D Minä vien ne joko pannuhuoneen pesään tai kaatopaikkakippoon. Lehtikompostiin en useinkaan laita myöskään muita siemenvaiheessa olevia hankalia rikkaruohoja, vaan mieluummin lämpökompostoriin, jonka toiminta on varmempaa ja nopeampaa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekibuvitsi (8785 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 48 (yli 13 vuotta sitten)
vanha vinkkini vihonviimeisten kasvien kompostoinnissa;
pakkaan perkeet mustaan kaksinkertaiseen jätesäkkiin ja anna olla siinä koko kesän tai jos on tarvis,yli talven
sinne maatuvat monivuotiset,aivan lannalle haisi kun keväällä tyhjennettiin sellainen säkillinen kompostin vauhdittajaksi....
tavallista lehtikompostia ei tahdo saada joka nurkasta niin kuumaksi,että kaikki monivuotiset nujertuisivat...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTiarel (778 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 51 (yli 13 vuotta sitten)
Olisiko hyvä "nyrkki sääntö" ettei laita siemenvaiheessa olevia kasveja kompostiin? Entä nää juuret? Itselläni on kaks kasaa kuivumassa tarha-alpin ja jonkun syysasterin juuria. Enpä uskalla laittaa niitä tulevaan kompostiin, ellei ne ole takuulla kuolleet!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekibuvitsi (8785 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 55 (yli 13 vuotta sitten)
ne kasvit,jotka lisääntyvät siemenistä,pitäis raaskia kompostoida ennen siementen kypsymistä,mutta eihän siitä mitään tule,eihän lemmikkiä voi ennen kukkimista kitkeä :)
tarha-alpi tai joku Syysasteri eivät varmuudella kuole,joten huolellinen kuivattaminen ennen kompostiin laittamista on yksi hyvä konsti...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 56 (yli 13 vuotta sitten)
uskokaa kibuvitsia, hän osaa tuonkin. toimii ja hyvin. eikä muuten tarvitse myöskään pähkäillä, mihin laittaisi kompostiin kuuluvaa tavaraa "kun se on jo täynnä". tuupatkaa vanhaan turvesäkkiin, kyllä niitä jonkun puskan juuressa silmä sietää muutaman viikon. kesäkuumalla ei kauan kestä, kun täysinäinen säkki on vajunut kolmasosaansa, samoin se täysi kompostori ja taas mahtuu.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekibuvitsi (8785 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 22. 59 (yli 13 vuotta sitten)
joskus kaipuu johonkin estetiikkaan nousee,silloin laitan säkin vanhaan isoon sinkkisaaviin...:)
mutta paremmin maatuu jos saa olla mustassa säkissä auringossa....
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTiarel (778 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 02 (yli 13 vuotta sitten)
Kauankohan niitä juuria pitäisi kuivattaa? Ne on nyt ollut vajaan viikon, mutta toiset on vielä ihan vihreinä. ;) Saa olla vaikka koko kesän tossa muovin päällä "metsän puolella". Aurinko on niille varmaan se suurin myrkky!
Kyllä yleensä ottaen kompostiin lähtee "kaikki ylimääräinen vihreä" mutta hyvä pointti esim. lemmikit! Eihän niitä ennen kukintaa, jos niitä on.
Taitaa olla ihanat aromit, kun kesäkuuman litistämän säkin tyhjentää kompostiin. =D
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 03 (yli 13 vuotta sitten)
turvesäkki on musta, kun kääntää väärin päin. kestää paremmin terävätkin partikkelit kuin jätesäkki eikä maksa mitään
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTiarel (778 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 07 (yli 13 vuotta sitten)
Turvesäkin päällä ne kuivuu (musta puoli). Se on halkaistu. Mutta tyhjäämättä on 5 multasäkkiä, joten niille löytyi uusiokäyttö. :)
Poistettu nimimerkki (id: 4315) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 08 (yli 13 vuotta sitten)
Minulla on tosi suuri muovipussillinen villakoiran karvaa. Olen taas siihen kyllästynyt, ei kiinnosta ne huovutusjutut enää.

Koska tuotanto ei lopu kesken ajattelin että jos tuikkaisin pussillisen kompostiin? Laitanko vähitellen ohuita kerroksia vai miten?

Karvahan on sellaista pumpulimaista ja hyvin ohutta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekibuvitsi (8785 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 10 (yli 13 vuotta sitten)
käytetyt hevonpee säkit on hyviä,niissä on jo "kompostinsiemen" valmiina...kaksi päällekkäin siksi,ettei valoa pääse,multa/turvesäkit on sen suhteen parempia mutta turhan pieniä...
hevonpee on minulla kova sana vaihdossa :)
(joka ilta jotain paskan jauhamista :D )
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 13 (yli 13 vuotta sitten)
sekoittele hiljakseen sinne vähitellen. isona määränä siitä voi tulla huopaa ihan yrittämättä. - mistä muistan juuri, että en muistanut pyytää saada lakaista kampaamon lattiaa eilisen tukanleikkuun jäljiltä:-(
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekibuvitsi (8785 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 13 (yli 13 vuotta sitten)
vähitellen,tai jos haluat filtin niin sitten yhtenä klunssina,sieltä saat vetäistä talven tullen huovan niskaan :D
Poistettu nimimerkki (id: 4315) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 19 (yli 13 vuotta sitten)
No pitää laittaa pieninä tupsuina ettei tule spontaania huovutusta : )

Muistan lukeneeni että hiukset kompostissa ovat jytyä tavaraa. Siksi ajattelin niitä koirankarvoja sinne myös.

Niillä voisi myös kattaa - kun vain keksisi miten ne saisi pysymään tuulessa paikoillaan.
Kastelu - ehkä...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTiarel (778 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 25 (yli 13 vuotta sitten)
Mitä! Hiuksia kompostiin? Meillä on 3 pitkätukkaista naista... hiuksia joka paikassa. Kesän tullen taas lähtee hiuksista mittaa. Pitääkö pyytää parturista mukaan leikatut hiukset?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekibuvitsi (8785 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 27 (yli 13 vuotta sitten)
varmasti on jytyä,niinkuin sarvilastu....
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTiarel (778 kpl) keskiviikko, 18. toukokuuta 2005 - klo 23. 28 (yli 13 vuotta sitten)
No eipä olisi tullut mieleenkään!
Kiitos tuostakin vinkistä. Kyllä pyydetään mukaan (jos kehtaan). Ensimmäinen kerta on vaikein. ;)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleLuinelen (165 kpl) torstai, 19. toukokuuta 2005 - klo 9. 38 (yli 13 vuotta sitten)
Mites hiusharjaan tarttuvat hiukset? Ja meneekö ne ihan pitkänä, vai pitäisikö vähän pätkiä?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) torstai, 19. toukokuuta 2005 - klo 9. 44 (yli 13 vuotta sitten)
Puhdasta hiusta toki kannattaa kompostiastiaan pistää, mutta minä vierastaisin kovin geeli- tai lakkapitoista tukkaa...kertoohan esimerkiksi Ulla Lehtonen kirjoissaan, että on käyttänyt vanhojen höyhentyynyjen sisällötkin kasvimaallaan - olikohan se perunavakoihin vai mihin?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSeppojuhani (121 kpl) torstai, 19. toukokuuta 2005 - klo 17. 05 (yli 13 vuotta sitten)
Koirankarvat kompostissa on kyseenalainen juttu. Kannattaa testata varovasti, ennenkuin alkaa käyttää suurempia määriä. Karvat ja höyhenet ovat äärettömän kestäviä ja siksi aika usein huonosti kompostoituvia ja erittäin pahasti haisevia.

Hiusten kestävyydestä kertovat valokuvat muumioista: satoja vuosia suossa maanneilla vainajilla voi olla parempi tukka kuin meikeläisellä. Joskus ihan kateeksi käy...

Jos joku tekee kokeita koiran karvoilla, niin kerro tuloksistasi täällä. Kiinnostaa kovasti.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) torstai, 19. toukokuuta 2005 - klo 17. 18 (yli 13 vuotta sitten)
Jos muumio on kompostissa niin ei säily hiukset.
(Olipa kauheasti sanottu - hyi)

Siis tarkoitan sitä että meillä pohjoismaalaisilla ei ole säilynyt muinaismuistoja ja muumioita kuin soissa sillä ilmastomme pitää huolen kaikesta.

(Olen aina ollut sitä mieltä että täällä on ollut paljon hienompiakin kivirakennuksia kuin egyptiläisillä mutta se jääkausi pisti kaiken paloiksi - mistä sitä tietää? vitsivitsi)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällerkkr (18 kpl) torstai, 19. toukokuuta 2005 - klo 20. 08 (yli 13 vuotta sitten)
Entäs toi Rungius-vainaa tuolla Keminmaan vanhassa kirkossa? Ei oo suolla. Tosin aika huonossa kunnossa on kaveri jo.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) perjantai, 20. toukokuuta 2005 - klo 17. 46 (yli 13 vuotta sitten)
P-reaktori toimii hienosti : )

Minulla olikin yhtä kaikki sitten liikaa kurpitsantaimia joten päätin harventaa isoimpia ja vein kaksi p-reaktorin päälle asumaan. Kaivaessani totesin että multa on miellyttävän lämmintä syvältäkin kun kaivoin. Minikasvihuone (joka on tällättynä siinä päällä) on hiukan hikinen sisäpuolelta mutta hajuhaittoja ei ole.
Kastelin koko mulloksen vielä letkulla varmuuden vuoksi.

Ajattelin viedä sinne ensi yöksi muistavan lämpömittarini niin näkee minne menee lämpötila.

Toivottavasti lämpö ei nouse mullan sisällä ihan kuuteenkymmeneen sillä en usko että kurpitsakaan tykkää ihan niin lämpimästä...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKalevi (911 kpl) perjantai, 20. toukokuuta 2005 - klo 22. 26 (yli 13 vuotta sitten)
Hieman kateellisena lueskelen näitä kompostointi vinkkejä. Itse vien vähän väliä pari säkillistä rikkaruohoja,lehtiä ja muita kasvien perkausjätteitä roskikselle. Vastaavasti haen paikalliselta "Hankkijalta" Irlantilaista turvetta 50l á 7 eur. Jos roskat saisi kompostoitua tulisi kompostorin olla siisti ulkonäöltään, pieni (100l), pitää torakat loitolla, toimia ilman KBV,n ihannoimaa HP,a ja toimia nopeasti ja hajuttomasti. Lämpö ei niinkään olisi ongelma, ehkä joskus päinvastoin. Siis miten tehdä moinen ihmevekotin rautakaupan normaaleista saaveista ja verkoista. Jos oikein tiukoille menee voisin muovikassillisen HP,askaa käydä ruinaamassa paikalliselta ratsastustallilta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKalevi (911 kpl) perjantai, 20. toukokuuta 2005 - klo 22. 30 (yli 13 vuotta sitten)
Älkää vain hiuksia ehdottako lisättäväksi, melko mahdotonta tai täytyy lähteä saksien kanssa kylälle:)
Poistettu nimimerkki (id: 4315) perjantai, 20. toukokuuta 2005 - klo 22. 40 (yli 13 vuotta sitten)
Sand, minä en löydä teidän kompostin teko-ohjeita! Kaleville.
Poistettu nimimerkki (id: 12669) perjantai, 20. toukokuuta 2005 - klo 22. 59 (yli 13 vuotta sitten)
Nyt kun alkaa vihdoinkin kesä, niin pitääkö sitä lehtikompostia ihan vesiletkulla kastella, vai montako kastelukannullista siihen laittaisit.- Ja sitten pitäisi hankkia joku lämpömittari. Onko joku malli parempi toista. Näin kyselee vasta-alkaja kompostoinnista.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKalevi (911 kpl) perjantai, 20. toukokuuta 2005 - klo 23. 49 (yli 13 vuotta sitten)
Minä tiedä oikeaoppisesta kompostoinnista mitään, mutta ainakin minulla se keväällä kasattu lehtikasa on sisältä rutikuiva vielä parinkin vuoden päästä, ellei sitä käännä sitten kun siivoushommat on ohi. Minä pistän vesiletkun ruiskuttamaan vettä ja käännän sen kasan uuteen paikkaan. Toivottavasti nämä asiantuntijat antavat Tampereen tytölle paremmat ohjeet. Tampere oli muuten tosi kiva paikka vaikka asua. Varsinkin Lamminpää.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) lauantai, 21. toukokuuta 2005 - klo 0. 06 (yli 13 vuotta sitten)
Jos lehtikasaan laittaa multaa sekaan, väsää laudasta reunat ja kastelee niin kompostoituu.
Kannen voi laittaa ettei kuivu liikaa. Alle jos laittaa verkon ei pääse hiiret sisään.

Kompostin pitää olla sopivan kostea ja ilmava, ei litimärkä. Jollei muuten käynnistu niin pissa (en narraa!) on tosi hyvä kompostin herättäjä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) lauantai, 21. toukokuuta 2005 - klo 0. 14 (yli 13 vuotta sitten)
Lehtikompostiin pitää lisätä pitkin kesää jotain tuoretta ja vihreää sekä mielellään myös jotain mullan näköistä. Ulkonäön täytyy olla "muheva", ei rutikuiva. Vettä ei suuria määriä siihen lotrata eikä mielellään jääkylmää vettä. Olisi hyvä saada uuteen kompostiin vähän vanhaa kompostia ikään kuin herätteeksi. Kaupasta ei mitään herätteitä tarvitse ostaa, eikä lämpömittareita tarvita ainakaan omasta mielestäni. Jos komposti tuntuu pinnan alta lämpimältä, se toimii. Liian märkä komposti haisee pahalta, mutta oikein koottu ja sekoitettu tuoksuu hyvältä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleeno (35 kpl) lauantai, 21. toukokuuta 2005 - klo 8. 07 (yli 13 vuotta sitten)
Helmeilevä huomenvirtsa, tuores ruohosilppu ja kompostin kääntäminen pitävät lehtikompostin varmuudella lämpimänä läpi suven.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällePienipolku (899 kpl) lauantai, 21. toukokuuta 2005 - klo 12. 47 (yli 13 vuotta sitten)
Hyvä konsti on myös liottaa nokkosia saavissa muutama päivä ja lisätä sen jälkeen kompostiin sekä vesi että nokkoset. Liian kauaa nokkosia ei kannata lämpimässä liotella, sillä voivat alkaa haisemaan.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSam (168 kpl) lauantai, 21. toukokuuta 2005 - klo 19. 16 (yli 13 vuotta sitten)
Kompostia tehdessä kanakakkarakeita kerrosten väliin ja vettä joukkoon, niin kyllä lämpiää. Ja jos avokomposti on tuulisella paikalla, vähän vaikka mustaa jätesäkkimuovia tuulensuojaksi!
Sitten kompostin päälle kurpitsat kasvamaan!
Poistettu nimimerkki (id: 4315) lauantai, 21. toukokuuta 2005 - klo 19. 23 (yli 13 vuotta sitten)
(Minun mielestä pikkupojan pissu ei ole ollenkaan huonoa kompostissa mutta raavaiden miesten en niin helposti anna sinne virtsata.)

Kanankakasta - miten olen voinut sen unohtaa?
Pihdan alla on sitä vahva kerros, sillä kanalaumamme nukkuu siellä. Kiitos muistutuksesta, menen ohentamaan kerrosta.
Pihta muuten kasvaa niin että natina kuuluu.
Eikä rikkaruohon palaakaan juurella : D
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSam (168 kpl) lauantai, 21. toukokuuta 2005 - klo 22. 02 (yli 13 vuotta sitten)
Jos laittaa kompostiin ulosteperäistä tavaraa, on syytä antaa jäätyä kertaalleen, että pöpöt kuolee, ennekä käyttää vihannesviljelyyn!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKikka (95 kpl) lauantai, 21. toukokuuta 2005 - klo 22. 55 (yli 13 vuotta sitten)
Nyt tulee täältä yks tyhmä kysymys. Laitatteko kompostiin myös kaikki rikkaruohot? Kuoleeko monivuotiset siellä?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTiarel (778 kpl) lauantai, 21. toukokuuta 2005 - klo 23. 43 (yli 13 vuotta sitten)
Kompostointikurssilla torstaina opetettiin, että tavalliseen puutarhajätteille tarkoitettuun kompostiin ei kannata laittaa monivuotisia rikkaruohoja. Jos on biokompostori, siihen voi laittaa huoletta. Tavallisessa puutarhajätteille tarkoitetussa kompostorissa esim. kukkimaton Voikukka ehtii vielä kukkia ja siementää, (esim. voikukka) ennenkuin kuolee. Ja lämpötila ei nouse kauttaaltaan niin korkeaksi, että se tuhoasi siemenet.
Niinpä päätin kompostoida vain ruohosilppua hakkeella.
Rakennettiin muuten avokomposti. =)
Pohjalle laitettiin salaojaputken pätkiä avokompostin leveyden verran (ilma kiertää).
Nyrkkisäännöksi jäi mieleen, että tavallisessa kompostissa täytyy olla ilmaa ja kosteutta ja biokompostorissa kuiviketta. Eli kompostin ongelmat: tavallinen, liian kuiva ja ilmaton, biokomposti, liian märkä.
Mutta käytännön kokemusta ei ole, siitä kertokoon kokeneemmat kompostoijat.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleannesurfs (628 kpl) tiistai, 24. toukokuuta 2005 - klo 16. 53 (yli 13 vuotta sitten)
Purin ns. lehtikompostini, jätin vain 2 kerrosta lautaa. Päälle multaa ja (tänään vielä?) kesäkurpitsan siemeniä.

Perustin (TAAS! UUDEN!) kasvimaan, sulloin sinne pohjalle kaikki mitä "kompostissani" oli, ja multa päälle. Kiviä reunoille. Hyvä tuli! (Siskoni kysyi: onko teillä ollenkaan enää nurmikkoa? Me tosiaan asutaan pikku rivarissa...)

"Komposti", ehkä voisin omaani nimittää nimellä läjä, ei tosiaan ollut mistään kohdasta yhtään lämminnyt. Mukavan viileä ja pari isoa kastematoa.

Ei kumminkaan haissutkaan, eli ei ollut mennyt tunkion puolelle.

Diagnoosi (täältä saatujen vinkkien avittama): liian tiivis, aivan liikaa multaa sinne tyhjentämistäni isoista terassiruukuista ja parvekelaatikoista.

En tiedä, yritänkö syksyllä alusta asti uudelleen.

Voiko muuten kompostiherätteellä tehdä mitään muuta, siis lannoittaa jotain tms, sitä jäi aika lailla?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMörris (282 kpl) tiistai, 24. toukokuuta 2005 - klo 18. 31 (yli 13 vuotta sitten)
Pitäkää peukkuja, että saisin taloyhtiön kompostin toimimaan. Kävin kurkkimassa tänään, joko sinne oli saatu täytettä ja koska kompostoitavaa oli jo, niin rupesin "virittelemään tulia". Kompostiin meni pari desiä kanankakkaa, x määrä mustaa multaa vauhtia ja mallia antamaan, kompostiherätettä ja useampi kymmenen litraa vettä. Nyt vaan istun sitten raajat ristissä toivoen parasta.

Epäonnistuminenkaan ei niin haittaa, sillä kukaan ei ole aiemmin vaivautunut tekemään kompostille mitään. Lopputulos ei siis voi olla ainakaan aikaisempaa huonompi...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) tiistai, 24. toukokuuta 2005 - klo 20. 27 (yli 13 vuotta sitten)
"Nyt vaan istun sitten raajat ristissä toivoen parasta." Ei näin, Mörris. Sinne vain pissimään kompostiin. :>)
Virtsa on erinomaista herätettä kuten mikä tahansa typpeä sisältävä valmiste.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMörris (282 kpl) tiistai, 24. toukokuuta 2005 - klo 20. 30 (yli 13 vuotta sitten)
Tarkoitin siis sormia ja varpaita, ja ajattelin myös varmistaa tehoa kiertämällä myös kädet ja jalat ristiin. En kehtaa mennä kykkimään sinne Biolanin puutarhakompostorin reunalle naapurien ikkunoiden alle...voisivat vielä soittaa poliisit.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällePaulastiina (5510 kpl) tiistai, 24. toukokuuta 2005 - klo 20. 47 (yli 13 vuotta sitten)
Minulla on nurkan takana, naapurilta näkymättömissä, ämpäri kompostin herättelyä varten.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleeno (35 kpl) keskiviikko, 25. toukokuuta 2005 - klo 10. 01 (yli 13 vuotta sitten)
TMK. Pontevaa on Pohjanmaan miesten pissa, kun ei lehtikompostiin kelpaa. Vai paineko se lehdet maailmalle pöllyttää. Hih hih.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) keskiviikko, 25. toukokuuta 2005 - klo 10. 23 (yli 13 vuotta sitten)
Jepulis : D
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) torstai, 26. toukokuuta 2005 - klo 13. 20 (yli 13 vuotta sitten)
Ensimmäistä kertaa sain kompostorini oikein kuumenemaan. Se on sellainen muovinen, "pikaliittimillä" kasattava malli. Todennäköisesti siinä on turhan tehokas ilmanvaihto, sillä jätteet tuntuvat vain kuivuvan sinne, vaikka lisään nestettä jatkuvasti. Niin ja siinä kompostoidaan 99% puutarhajätettä.
Viime viikonloppuna hankin keräävän ruohonleikkurin ja lisäsin 70 litraa ruohosilppua kompostoriin ja seuraavan iltana mittasin lämpötilan olevan jo yli 60 astetta. Kun kompostorin kannen avaa siltä lemahtaa selkeä sian pas..n lemu. Pidin tätä hyvänä merkkinä mutta nyt kaikkia kompostioppaita lueskellessani neuvotaan että jos komposti on kuuma ja haisee ammoniakille, kompostiin pitää lisätä kuiviketurvetta. Siis onko todellakin niin että kun kerrankin saan kompostin kunnolla vauhtiin niin sitten se toimii jotenkin väärin?? Olen kyllä siirtänyt pohjalta sitä kuivunutta, huonosti kompostoitunutta tavaraa takaisin ylös ruohosilpun päälle, mutta heti kun kompostia pikkuisen sekoittaa, sieltä tulle se lemu ja kuuma höyry.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) torstai, 26. toukokuuta 2005 - klo 14. 27 (yli 13 vuotta sitten)
Sinun pitäisi nyt löytää kuivikkeeksi sinne kompostiin esim. jotain hakkeen tapaista. Älä kastele nyt vähään aikaan ollenkaan sitä ja sekoittele usein. Haju kertoo liiasta kosteudesta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRiterina (476 kpl) torstai, 26. toukokuuta 2005 - klo 14. 51 (yli 13 vuotta sitten)
C ja Simone, nurmikonleikkuujäte pitäisi laittaa kompostoriin kerroksittain vaikkapa hakkeen tai lannoittamattoman turpeen kera. Sahanpuru tai haravoidut syyslehdet ajavat saman asian.

Muistathan että kompostoriin pitää lisätä koko ajan lisää tavaraa, muutoin ei lämpötila pysy korkeana.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) torstai, 26. toukokuuta 2005 - klo 15. 43 (yli 13 vuotta sitten)
Juu, kyllä olen kompostoriin lisännyt tavaraa kesäaikaan useasti. Nyt se vain alkaa olla niin täynnä (sitä huonostimaatunutta kuivaa pöppöä) että kun vain saisin sen nyt kunnolla käyntiin niin sitten antaisin sen olla muutaman viikon ja siirtäisin tavaraa jälkikompostoitumaan. Olen ajatellut että tuo huonostimaatunut kuiva tavara, jota olen siirtänyt sieltä kompostin pohjalta riittäisi kuivikkeeksi. komposti ei kyllä nytkään tunnu ollenkaan liian märältä... Mutta on minulla varastossa lehtisilppuakin, kai minun pitää kokeilla lisätä sitä vielä joukkoon... jos sinne nyt enää mitään saa mahtumaan.
Sitten vielä kysymys: Onko joku joskus saanut sekoitettua kompostia liikaa? Eli siis voiko kompostoitumisprosessi häiriintyä jos sekoittelen sitä liian perinpohjaisesti.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepärskis (1101 kpl) torstai, 26. toukokuuta 2005 - klo 15. 58 (yli 13 vuotta sitten)
Meillä kuumenee liikaakin! Kuumeni niin, että sisäseinään suli reikä. Kuvia vaan Biolanille hämmästeltäväksi, kun on vielä vuosi takuutakin jäljellä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) torstai, 26. toukokuuta 2005 - klo 16. 07 (yli 13 vuotta sitten)
Pärskäjuuri: Wau, mäkin haluun nähdä ton, pistähän kuvaa! :)
Tohon on pyrittävä!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleFellow (1838 kpl) torstai, 26. toukokuuta 2005 - klo 17. 02 (yli 13 vuotta sitten)
Pärskis, mitä työ ootte sinne laittaneet? Minen usko ennen kuin näen...=) Meillä ei muuta kuin varsi poikki siitä sotkotuskauhasta, kiltisti laittoivat Biolanilta uuden tilalle.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepärskis (1101 kpl) perjantai, 27. toukokuuta 2005 - klo 8. 03 (yli 13 vuotta sitten)
Isäntä otti kuvia, mutta mun työkoneella ei ole enään kuvankäsittelyohjelmaa. Täytyy yrittää illalla kotona. Mutta niin hullulta kuin se kuulostaakin, niin kuitenkin valitettavasti täysin totta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSeppojuhani (121 kpl) sunnuntai, 29. toukokuuta 2005 - klo 12. 17 (yli 13 vuotta sitten)
C ja simone, jos kompostorissa on uutta tavaraa, joka on kuivaa pöppöä, niin silloin se on liian kuivaa. Vanha nyrkkikaava ihan sanamukaisesti: ”Ota kourallinen kompostoitavaa massaa (= jäte + kuivikkeet + kostutusvesi) ja purista se kasaan. Pitäisi tulla muutama tippa vettä.”

Mikäli käytössä on oksasilppuri, niin tavara kannattaa ajaa siitä läpi. Se tekee gutaa.

Onko mahdollista, että puutarhajäte on painunut liian tiiviiksi? Lehtikerrosten väliin haketta, pätkittyjä risuja tms ilmavaa. Ja toinen seikka: ovatko puutarhajätteet silputtuja vaiko ”kokonaisia”? Mitä pienempää silppua jäte on, sen parempi.

Kompostointi on oppimislaji eli näitä ohjeita kannattaa lueskella hieman pää kallellaan; kukaan kun ei tiedä, millaista tavaraa toisen purkissa on.

pärskäjuuri, onko mahdollista, että lämmön pehmentämään muoviin on kohdistunut voimakas rasitus kompostoria pöyhittäessä? Kompostorissa lämpö voi poikkeustapauksessa nousta 100 asteen tuntumaan, mutta se on yhtä harvinaista kuin Lottovoitto. Kyllä kompostorissa käytetyn muovin pitäisi se kestää. Toisaalta, sattuuhan se potti jonkun kohdalle lähes joka viikko (vaan miksei minun!!!!).

Kerran minulla oli rumpukompostorin teräspinnassa teipattuna kotikäyttöön tarkoitetun lämpömittarin anturi. Se otti liikaa lämpöä ja suli pintaan kiinni ja mittari alkoi näyttää viivaa.

Jos takuu on voimassa, niin kannattaa tutkia valmistusvirheen mahdollisuus; seinämä on saattanut jäädä liian ohueksi ja hajonnut käytössä. Sellaista vikaa ei uudessa purkissa hevin huomaa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepärskis (1101 kpl) maanantai, 30. toukokuuta 2005 - klo 12. 02 (yli 13 vuotta sitten)
Kuvat toimitettu eteenpäin ja sedät raapivat päätään: Sulanut on ja mittari näyttää 95.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSeppojuhani (121 kpl) maanantai, 30. toukokuuta 2005 - klo 18. 22 (yli 13 vuotta sitten)
Lämpöä 95 pykälää - täytyy ihan onnitella. Onko tuollainen lämpö ainutkertaista vaiko toistuvaa? Onko siinä edelleen 95 astetta vai onko mittari mennyt rikki ja jämähtänyt paikoilleen?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällePienipolku (899 kpl) maanantai, 30. toukokuuta 2005 - klo 19. 14 (yli 13 vuotta sitten)
Kompostin optimilämpötila on noin 60 astetta. Hyödylliset pieneliöt alkavat kuolla 70 asteessa. Jos lämpötila kohoaa noihin lukemiin, niin komposti kannattaa kääntää, lisätä uutta kompostoitavaa ja kastella kunnolla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) maanantai, 30. toukokuuta 2005 - klo 20. 25 (yli 13 vuotta sitten)
Eppäilenpä, että mittarin näytössä on vikaa. Seuraavalla kerralla vie sinne perunakattila, jos lämpö on oikea. :>)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällePienipolku (899 kpl) maanantai, 30. toukokuuta 2005 - klo 21. 05 (yli 13 vuotta sitten)
Mikä mahtaa olla Biolanin korvausvelvollisuus tuollaisessa tapauksessa, jos lämpötilat ihan oikeasti nousevat noihin pärskiksen mainitsemiin lukemiin? Minkälaiset käyttöohjeet biolan antaa kompostorinsa käytöstä? Onko lämpömittari tullut kompostorin mukana vakiovarusteena? Entä onko Biolanin antamia käyttöohjeita noudatettu? Mielenkiintoinen tapaus, täytyy sanoa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepärskis (1101 kpl) tiistai, 31. toukokuuta 2005 - klo 8. 22 (yli 13 vuotta sitten)
Kompostiin on kannettu ihan tavallista keittiöjätettä ja kuiviketta talvella. Lämmöt pysyi nätisti 40-60 välillä, helmikuun pakkasilla putosi tuonne 40 asteeseen. Kevät kun tuli ja aloin kitkemään kukkapenkkejä, heitin nekin kompostiin.(siis rikkaruohot,en kukkapenkkejä) Lämmöt alkoi tasaisesti nousta. Silloin, kun oli pari oikein lämmintä päivää ja käänsin kasvimaata, ihmettelin, että mikä täällä haisee. Isäntä samaan aikaan tyhjentämään kompostiämpäriä ja taivasteli lämpöjä, kun ne oli tosiaan 95. Avasi kannen ja kuuma vesihöyry poltti häneltä sekä kasvot että toisen käden. Lääkärireissun jälkeen tutkittiin kompostia paremmin. Reunassa oli sulamisreikä. Käänsin kompostin ja jätin kannen raolleen. Nyt lämmöt n.65. Biolanilta odotamme vastausta. Että näin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälletiinanen1 (207 kpl) tiistai, 31. toukokuuta 2005 - klo 14. 28 (yli 13 vuotta sitten)
Voihan hiivatti, puutarhaharrastus alkaa olla vaarallista. Mitä jos lapsi olisi mennyt viemään kompostiin keittiöjätettä ja polttanut itsensä. Yhtään väheksymättä Pärskiksen miestä, ajattelin että meilläkin tyttö on pienikokoinen ja katselee maailmaa alempaa, saattasi myös palaa helpommin :-(
Toivottavasti ei käynyt kovin pahasti.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleFellow (1838 kpl) tiistai, 31. toukokuuta 2005 - klo 15. 00 (yli 13 vuotta sitten)
Pärskis, mielenkiintoista kuulla mitä sieltä Biolanilta sanotaan. Vähintä mitä voivat tehdä on toimittaa teille uusi kompostori, maksaa lääkärikulut ja hyvitellä muutenkin kunnollisilla tuotelahjoilla. Hurjan vaarallinen tilanne oikeasti!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepärskis (1101 kpl) tiistai, 31. toukokuuta 2005 - klo 15. 56 (yli 13 vuotta sitten)
Onneksi lapset kulkevat vielä niin matalalla, että ei naama olisi palanut. Eikä isännällekään pahasti käynyt, pari päivää naamaa aristi ja punotti. Sitten lähti nahka. Mutta onpa lääkärin paperit esittää, jos tarvis vaatii.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanjastiina (67 kpl) tiistai, 31. toukokuuta 2005 - klo 21. 46 (yli 13 vuotta sitten)
Meidän perheessä alkoi tänään kompostien teko. Niitä tulee vähintään kuusi, koska koivuja on tontilla ylen runsaasti. Tyhjensin kompostorin kottikärryyn, vuoden saalis ja raahasin kompostin tekopaikalle. Sitten vain koivunlehtiä kerros, vanhaa kompostimultaa tai biokompostorin tuotetta vuorotellen ja vettä myös. Laitan kylmää vettä, jota letkusta juoksee kahteen pyttyyn ja kastelen reilusti lehtikerrokset ja tallon kakkua. Kompostiherätettä heittelen myös välillä ja tuoretta kitkentätuotetta. Päälle korsia tms. kuivumisen suojaksi. Ja hyvää tulee. Ensi keväänä on upeaa multaa ainakin niissä, joissa on kompostorituotetta lisänä sekä kurpitsa vauhdittamassa kompostin käymistä. Vähemmän valmiit kompostit käytetään seuraavana vuonna uusien tekoon. Työläisinä on kastematoja ja valkoisia + ruskeita isoja "ötököitä".
Joku mainitsi laittavansa tuhkaa kompostiin. Olen aikanaan saanut sellaisen opin, ettei tuhkaa pitäisi laittaa kompostiin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) tiistai, 31. toukokuuta 2005 - klo 22. 28 (yli 13 vuotta sitten)
Jummi, että nauratti uutistenlukija Kari Toivosen kompostialue :) Oliko se niin, että hänellä oli "kuusi huonetta ja halli" siinä alueella. Siis vieri vieressä tosi siistit kompostit :D
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSeppojuhani (121 kpl) tiistai, 31. toukokuuta 2005 - klo 22. 35 (yli 13 vuotta sitten)
Tuhka on kovin emäksistä, anjastiina, joten suuria määriä sitä ei kannata laittaa.

Poikkeuksen tekevät citrus-hedelmien kuoret, jos niitä on paljon. Silloin puuntuhka tasapainottaa pH-arvoja. Ja kuoret erityisesti kannattaa pilkkoa ja sekoittaa kunnolla muun tavaran joukkoon.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) keskiviikko, 15. kesäkuuta 2005 - klo 15. 15 (yli 13 vuotta sitten)
No niin. Avopuolisoni toi minulle Agrimarketista sellaisen halvan 200 litran kompostipötön, josta tuli sitten puolivalmiin kompostin jälkikypsytyspaikka, tuo halpisversio kun ei ole oikein sovelias varsinaiseen kompostointiin. Viime viikolla sitten siirsimme "pääkompostorista" jo melkoisen valmiin näköistä, kylläkin jonkin verran haisevaa tavaraa, tuohon uuteen laatikkoon. Ihmeen nopeasti se kompostoituminen sitten tapahtui kun se viimein lähti toimimaan. Kuumavaihe ei kestänyt juuri viikkoa kauempaa, vaikka yritin sekoittelemalla sitä saada vielä innostumaan. Ja kyllä tuon reilun viikon jälkeen kaikki ruokatavara on "hävinnyt" ainoat tunnistettavat "kököt" on lehtikuusen oksia tai käpyjä. Pääosin tavara muistuttaa jo aikatavalla metsämultaa. Uusi satsi on jo siinä pääkompostorissakin hyvässä vauhdissa, sillä laitoin sinne maanantaina varmaan sata litraa ruohosilppua, ja tiistaina jo höyrysi, eikä se hajukaan enää muistuta sitä siansellaista...
Kauanko tapaatte jälkikypsytellä kompostia? Onko kompostin kypsyyden totemiseen muuta keinoa kuin se krassin idättäminen?
Lidlin kompostiherätteessä luvattiin valmista kompostia kymmenessä viikossa. Silloin tuo tuntui lähes mahdottomalta, mut nyt en taas malttaisi edes odottaa tuota kymmentä viikkoa...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSeppojuhani (121 kpl) keskiviikko, 15. kesäkuuta 2005 - klo 17. 33 (yli 13 vuotta sitten)
Itse odottelisin kaikessa rauhassa muutaman kuukauden ennen käyttöönottoa varsinkin, jos komposti on menossa kasvien juuristolle. Ehkä 10-30% kompostia ja loput tavallista multaa. Muistaen sen, että eri kasvit ja eri kasvuvaiheet tarvitsevat erilaisen kasvualustan. Sen sijaan maan pinnalle levitettävälle tavaralle lyhyempikin aika on riittävä.

Tuo kompostin kypsyyden mittaus on ongelma; muuan tuttavani kertoi löytäneensä puolen sataa eri menetelmää, joista yhtään hän ei pitänyt oikein hyvänä. Yksi iso vaikeus on siinä, että vaikka kypsyyden mittaus antaakin jonkin tuloksen, niin mitä se tarkoittaa tietyn kasvin ja tietyn maaperän kannalta? - Mikä on yhdelle ravintoa, voi toiselle olla myrkkyä.

Luontoa ei voi toistaa 1:1 eli se, mikä minulla on onnistunut, ei välttämättä onnistu sinulla. Ja päinvastoin. Omat kokemuksesi ja sitä kautta kertyvä näppituntuma ovat kertaluokkaa parempi vaihtoehto, kuin pätevänkään asiantuntijan neuvot.

Ensi vuonna se sujuu jo paremmin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleCaya (115 kpl) keskiviikko, 15. kesäkuuta 2005 - klo 23. 44 (yli 13 vuotta sitten)
sanokaa hötkyilenkö? Minulla on ollut nyt reilut 2 vkoa uusi kompostori.. tavaraa alkaa olla hmmm..noin 30-40 cm ehkä, vähän vaikea sanoa, mut ei siellä ylemmissä putkissa asti..lämpö on ollut max 40 ..mut nyt kun tänään sateinen päivä niin laskenut, yks ilta se jo höyrysi (eli ajattelin et jipii..nyt se on käynnissä) kun näyttää et se ei lähde käyntiin (nyyh) kuinka kauan mun oikein pitää odottaa? (ei se kyllä haisekaan yhtään, et siinä mielessä kunnossa)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) torstai, 16. kesäkuuta 2005 - klo 8. 09 (yli 13 vuotta sitten)
Caya, jos kompostorissasi on liian vähän tavaraa ettei se ylety kunnolla siihen mittariin asti niin, silloin se mittari ei kerro totuutta. Jos se komposti kerran höyryää, niin kyllä siellä silloin on toimintaa. Odottele vaan että saat sinne niin paljon tavaraa että yltää mittariin saakka kunnolla, kyllä sinä sitten jo näet että se toimii... Muista vain sekoitella kunnolla että pääsee ilmaa sinne kasan sisänkin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSeppojuhani (121 kpl) torstai, 16. kesäkuuta 2005 - klo 17. 51 (yli 13 vuotta sitten)
Olen C ja Simonen kanssa samaa mieltä, että enempi tavaraa saisi olla. Reilu puoli metriä. Ja höyry on kertonut, että toimii se, mutta on saattanut simahtaa ravinnon puutteeseen.

Sekottamista täsmentäisin, että alkuvaiheessa, kun lämmöt ovat nousussa, kompostin olisi hyvä antaa olla rauhassa. Vaan sitten, kun lämmöt uhkaavat laskea, on lähes pohjaan asti yltävän sekoittamisen aika.

Tämä on hieman ristiriidassa sen kanssa, että päivittäin olisi hyvä laittaa uutta tavaraa ja sekin pitäisi sotkea massan joukkoon. Että päivittäin sekoita juuri vain sen verran, kuin tarvitseekin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleCaya (115 kpl) perjantai, 17. kesäkuuta 2005 - klo 0. 11 (yli 13 vuotta sitten)
no juu.. taas näyttäs nyt et lämmöt on nousussa.. laitoin tänään sinne pikkutyttöjen pissipotan :9 ja jokapäivä mä sinne tavaraa laitan, et siinä suhteessa ei ole ongelmaa ravinnon puutteesta.. mietin vaan kuin kauan se kestää et se todella nostaa ne lämmöt ne korkeelle
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekatajanmarja (1358 kpl) tiistai, 12. heinäkuuta 2005 - klo 0. 37 (yli 12 vuotta sitten)
Nyt alkoi lämmetä! Melkein 65 astetta mittarissa, tätä on odotettu jo pitkään :)

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekatajanmarja (1358 kpl) tiistai, 12. heinäkuuta 2005 - klo 0. 49 (yli 12 vuotta sitten)
Tänään tyhjentäessäni jäteämpärin, sekoitin kyllä aika reippaasti ämpärin sisältöä vanhaan massaan. Toivottavasti kompostori ei ota siitä nokkiinsa. Näkyviin tuli valkoisia toukkia, hakeutuivat heti alaspäin. Ällötykset muistuttivat etanaa - onkohan etana-pelko jäänyt päälle :)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSeppojuhani (121 kpl) tiistai, 12. heinäkuuta 2005 - klo 16. 31 (yli 12 vuotta sitten)
Hienoa katajanmarja. Jos lämpöä on 65 niin sekoittamisesta tuskin on haittaa. Kannattaa vahtia kosteutta, että suuri kuumuus ei pääse kuivattamaan massaa liikaa. Ja lisää sekoitusta viimeistään siinä vaiheessa, kun lämmöt alkavat laskea.

Miksi toukkia sitten ylipäätään esiintyy. Onko jätteen joukossa ollut kosteita möykkyjä, kuten lihakimpaleita? Jäteastian sisältö saattaa tiivistyä eräänlaiseksi "hiekkakakuksi". Ja nämä möykyt puolestaan kompostorin reuna-alueilla, huomattavan viileässä? Eli siellä on tapahtunut myös mätänemistä.

Jäähtyvässä kompostissa on usein isoja koppiaisen toukkia, jotka voivat olla vastenmielisen näköisiä mutta vaarattomia. Samoin tunkiolieroja, jotka eivät kelpaa edes ahvenille.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekatajanmarja (1358 kpl) tiistai, 12. heinäkuuta 2005 - klo 20. 27 (yli 12 vuotta sitten)
Totta, mätänemistä on tapahtunut, syynä kompostorin huono hoito. Meillä kun tuppaa kompostorin sisältö olemaan liiankin kosteata - kuivikkeen vähäinen käyttö. Tyhjennyksen yhteydessä sekoitin jälkikäteen jäljellä olevaan massaan melkein täyden kuivikepussillisen haketta. Ja niitä isompia paakkuja jää hyvin helposti, sekoittaminen tässä pystymallissa tuntuu hankalalta. Nyt kesällä kompostorin toiminnasta huolehditaan paremmin kuin talvella, jolloin kansi avataan vain pikaisesti tyhjennysreissulla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) maanantai, 15. toukokuuta 2006 - klo 16. 19 (yli 12 vuotta sitten)
No niin uusi kevät jälleen ja taas pitäisi komposti saada käyntiin. Mies tunki syksyllä kompostimme ääriään myöten täyteen haravointijätettä, ja sehän ei siellä käyntiin lähde ei sitten millään...

Nyt vain odotan innolla että päästäisiin ruohonleikkuuseen, sillä ruohonleikkujäätteellä kun viimeksikin sain kompostin käyntiin.

Kompostointi on niin kivaa hommaa että siihen jää koukkuun. Naapurit ovat vain ihmeissään tällaisesta komposti-intoilusta. Mutta kiva on nille näyttää että tällaista täällä muhii... Ne kun niin skeptisesti suhtautuvat tuohon minun pönttöön... Kompostissa kuulemma majailee muurahaiset ja kärpäset, vaan ei muhi ei... korkeintaan mehevät lierot siellä muhii.

Viimeviikolla laitoinkin uuden kukkapenkin pohjiin jo melko paljon itsetehtyä (viimekesäistä) kompostimultaa, vähän vain jää arveluttamaan että tulikohan siihen nyt lisättyä kalkkia tarpeeksi. Mitenhän sen kalkin sekoittamiseen saisi sellaisen näppituntuman.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 15. toukokuuta 2006 - klo 16. 23 (yli 12 vuotta sitten)
Olen mielenkiinnolla odotellut, miten tämän seudun taloyhtiöt alkavat suhtautua kompostijätteiden keräykseen, kun alueellinen kuntien omistama Jätekukko Oy siihen ryhtyy.

Iäkkäämpi polvi pelkää varmaan niitä entisajan tunkioita ja nuoremmassa polvessa on pitkä sarja, joilla ei mitään kokemusta ole siitä, mitä kompostiin voi pistää ja mitä ei.

Toivon yhä useamman taloyhtiön ymmärtävän, että komposti omalla maalla on fiksumpi, kuin se, että jäte kuskataan täältä Kuopioon saakka.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) maanantai, 15. toukokuuta 2006 - klo 17. 40 (yli 12 vuotta sitten)
c ja simone, menepä katsomaan ketju "Lannoitus ja kompostointi / Kalkitus?". siellä on vast'ikään juteltu kompostimullan kalkkipitoisuudesta. luulen, että kaikesta huolimatta päädyimme jonkinmoiseen yksimielisyyteenkin lopputulemasta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) maanantai, 19. kesäkuuta 2006 - klo 13. 44 (yli 12 vuotta sitten)
Nyt on taas komposti vauhdissa. Hirveän nopeasti vain menee ohi tuo kuumavaihe, se kestää vain pari kolme päivää kerrallaan. Sitten kuumenee taas kun sinne laittaa ruohosilppua. Tosin tämä mun kompostori ei ole mikään Biolan-tyyppinen kompostori vaan sellainen halpamalli, jossa alimmat tavarat makaavat maata vasten eikä kopassa ole kunnon erityksiä. Ihmeen hyvin se vain on toiminut alkukankeuden jälkeen. Voi kunpa joskus malttaisi ostaa sellaisen kunnollisen kuumakompostorin...
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 19. kesäkuuta 2006 - klo 14. 33 (yli 12 vuotta sitten)
Meidän kompostori on myös halapmalli ja se pysyy kuumana koska hämmentelen sitä joka kerran kun vien satsin. Ymmärtääkseni kompostissa pitää olla sopivasti märkyyttä ja ilmaa, muuten alkaa mätäneminen.

Kolmipiikillä, sellaisella pitkävartisellä on helppo nostella kamaa keskelle ja taas reunoille, jättäen kuitenkin vähän höhhölle ilmavasti.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 19. kesäkuuta 2006 - klo 14. 33 (yli 12 vuotta sitten)
Halapmalli-hii !
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) tiistai, 20. kesäkuuta 2006 - klo 10. 18 (yli 12 vuotta sitten)
No juu... siis kyllä olen sekoitellut sisältöä, välillä aina reippaamminkin, eli ottanut alakautta pois ja siirtänyt sitä ylös ja sekoittnut... ja lopuksi romauttanut kasaa alas sen mitä sinne alas tuli tilaa... Joten kuvittelisin kyllä että sekoitus ja ilmastus on tehty suht perusteellisesti. Kuitenkaan se ei enä kuumene omin voimin, ennekuin taas lisään sinne vihreää, eli ruohosilppua. Ruokajätettä meillä kahden hengen ja yhden kissan voimalla ei kovin paljoa tule, joten sen "käynnissä pitävä" voima on aika mitätön.

Tuosta ruuan kompostoinnista olenkin miettinyt että mites tullainen rasvainen ruokajäte (esimerkiksi lohen nahka ja sen rasvat) siellä kompostissa sulaa??? Onko kompostissa joku ötökkä joka syö sitä rasvaa, vai "palaako" se?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKurpitsa (10688 kpl) tiistai, 20. kesäkuuta 2006 - klo 10. 46 (yli 12 vuotta sitten)
Ettei olisi vaan liian kuivaa? Mie olen joutunut tänä keväänä pari kertaa kastelemaan. Rasvainen ruoka maatuu nopeaan jos vain kompostori jotenkin toimii.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleusva (2184 kpl) tiistai, 20. kesäkuuta 2006 - klo 12. 02 (yli 12 vuotta sitten)
juu liputan samalle: se on kompostissa kerroskakku-meininki. talousjätteen lisäksi siis , risuhaketta ja jonniinjoutavaa risusilppua ja kanankakkavettä ja ruohonsilippua laitetaan mm. meillä. sillontällön sekotustasekotusta.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) tiistai, 20. kesäkuuta 2006 - klo 12. 21 (yli 12 vuotta sitten)
C ja Simone, jos isäntä pissailee kompostiin muutaman kerran niin johan toimii : )

Rouvanpissa käy yhtä hyvin mutta käytännössä toimitus vaikea.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleusva (2184 kpl) keskiviikko, 21. kesäkuuta 2006 - klo 10. 24 (yli 12 vuotta sitten)
:DDDD näen jo tuon toimituksen yrityksen näkökentässäni! :DDD
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) torstai, 22. kesäkuuta 2006 - klo 8. 24 (yli 12 vuotta sitten)
Juu... Mulla on kyl sellainen puulaatikko tuon kompostorin vieressä, joten saattais se onnistuakin... Vaan on sieltä mun kompostin päältä suora näköyhteys sekä naapurin olohuoneeseen että myös ympäri vuorokauden toimivan päiväkodin ikkunoille. Saattaisi siinä ruotsinkielisillä lapsosilla olla illalla juttua kerrottavana vanhemmille :D
Ne lapsoset on kyl tosi uteliaita. Täs pari vuotta sitten leikkasin kelaleikkurilla nurmea sateessa juhannusaatonaattona T-paita päällä, niin nää riiviöt juoksi aidalle roikkumaan ja kyseli multa ruotsiksi vaikka mitä. Minä sitten vain vastailin niille suomeks... saivatpahan "kielikylpyä". kohta ne varmaan tulee kurkkimaan mun kompostisysteemiäkin :D
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleC ja Simone (38 kpl) torstai, 22. kesäkuuta 2006 - klo 21. 58 (yli 12 vuotta sitten)
Tässä teille jussin kunniaksi vielä kuvatus tuosta kompostista ja sen vieressä kököttävästä puulaatikosta. Tämä saattaa hieman auttaa siinä mielikuvan luomisessa. valitettavasti kuva on hieman tärähtänyt, täällä nimittäin tuulee aivan vietävästi ja sen lisäksi minä olen maistellut pari lasillista argentiinalaista punaviiniä.Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.