Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatLannoitus ja kompostointi : Maan pH ja puutuhka ( 11 kpl)

Sivut:
[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKarolus (4 kpl) keskiviikko, 21. huhtikuuta 2004 - klo 19. 07 (yli 13 vuotta sitten)
Hei kaikille.
Haluaisin käyttää kertyvän puutuhkan lannoitukseen. Se ei kuitenkaan emäksisyytensä vuoksi ilmeisesti sovi ainakaan runsaskätisesti annettuna hapanta maata suosiville kasveille.

Kysyisinkin nyt tietävämmiltä minkälaiset vaatimukset maan happamuuden suhteen (eli voiko antaa tuhkaa vai ei) on seuraavilla kasveilla: koivu, metsälehmus, vaahtera, saarni, jalava, pihlaja, pähkinäpensas, luumu, kriikuna, kirsikka, omena, karviainen, Mustaherukka ja humala. Kiitos osittaisestakin vastauksesta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleNenaH (195 kpl) keskiviikko, 21. huhtikuuta 2004 - klo 19. 20 (yli 13 vuotta sitten)
Metsäpalon jälkeen kasvavat ensimmäisinä vadelmat ja sitten koivu, eli pitävät tuhkasta. Karviaista voi keväällä puuteroida tuhkalla, tappaa öttiäisiä ja tietty tuhka varisee allekin, myös herukoiden alle olen silloin tällöin levittänyt tuhkaa.
Muut varmaan täydentävät omilla tiedoillaan.
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 31. toukokuuta 2004 - klo 14. 49 (yli 13 vuotta sitten)
Tämä tuhka-asia on jäänyt ihan unohduksiin.
Meillä on iso läjä mustaa multaa joka on syntynyt
aiv:n, naudanlannan ja- virtsan kompostoitumisesta.

Jos haluan siitä kalkkia suosiville kasveille
maukasta multaa, miten paljon uskallan laittaa
sekaan puutuhkaa?

Ärsyttää kun en ole löytänyt helppoa kotikonstia
millä mittaisin maan Ph:n .
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) maanantai, 31. toukokuuta 2004 - klo 15. 19 (yli 13 vuotta sitten)
Minulla myös on aina ongelmia tuhkan määrän määrittelyssä. Herukkapensaat eivät ainakaan ole kuolleet, vaikka olen niiden lehvästöön karistellut tihulaisaikoina kuivaa tuhkaa, joka sitten sateella karisee pois sinne alle multaan.

Täysin summanmutikassa olen tuhkia karistellut muuallekin. (Isäntä on jopa joskus kumonnut kokonaisen ämpärillisen - sellaisen nätin sinisen emalisen - tuhkaa yhteen kohtaan kurtturuusujen sekaan, eivätkä nekään ole kuolleet!)
Poistettu nimimerkki (id: 4315) maanantai, 31. toukokuuta 2004 - klo 15. 28 (yli 13 vuotta sitten)
Maan Ph:n mittaus on asia, jossa olisi markkinarako.
Kirjoissa ja ohjeissa mölistään älyttömästi
oikeasta happamuudesta, mutta milläs sen selvität?
Kyselin meidän apteekista asiaa ja löivät
yhtälailla reisiinsä ihmetyksestä kuin minäkin
(tämä oli kielikuva).
Jotain liuskoja olisi saatavissa mutta sekin on
auki pitääkö ja kuinka paljon ja mitä vettä
siihen maanäytteseen laittaa.
Kyllä tiedän senkin että maanäytteitä voi lähettää
tutkittavaksi, mutta sekin maksaa. Ja maa on
eri puolilla puutarhaa erilaista.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleVenla1 (3743 kpl) maanantai, 31. toukokuuta 2004 - klo 17. 26 (yli 13 vuotta sitten)
Tarkat ohjeet kasvualustan pH:n mittaukseen.

Kotioloissa riittävän tarkan mittauksen voi tehdä pH-liuskoilla, kun sekoittaa maanäytettä ja hieman sitä runsaammin tislattua vettä (esim. akkuvettä). Anna sakan laskeutua pohjalle ja odota veden kirkastumista ennen mittausta. Tämä on halvin ja epätarkin tapa.

Tarkemmissa mittauksissa käytetään deionisoitua vettä ja näyte suhteutetaan tarkasti vesimäärään. Esim: 20ml maata/50ml vettä - 10 maata/40ml vettä. Joku osannee kertoa virallisen standarsisuhteen? Lisäksi käytetään kuivattua ja jauhettua maa-ainesta.

Kaupan on myös tarkkoja digitaalisia pH-mittareita. Muutamilla kymmenillä euroilla saa jo jonkinlaisen. Ainakin Kivikankaan valikoimissa on ollut sellaisia. Ellen väärin muista, halvimmat ovat olleet noin 100 mummoa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMellu (2133 kpl) maanantai, 31. toukokuuta 2004 - klo 21. 51 (yli 13 vuotta sitten)
Ainakaan sellaista Kivikankaan markkinoimaa pH-mittaria kuin puutarhan kombitesteri TFA en suosittele. Ostin viime kesänä joltain messuilta, ja on aivan samantekevää minne sen tyrkkää, näyttää aina 7,5. Tänä vuonna sitä ei heidän messuosastollaan Vaasassa näkynytkään enää. Maksoi 15 €.

Meidänkin apteekki levitteli käsiään, kun pH-liuskoja kyselin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTitamiini (3376 kpl) maanantai, 31. toukokuuta 2004 - klo 23. 31 (yli 13 vuotta sitten)
Ginin apteekista suositellaan esim. BDH:n Indicator Strips non-bleeding. Paketissa lukee selevällä englannin kielellä, että Dip in-read while still moist.
Apteekin valikoimissa on erikseen nesteistä ph:ta mittaavia liuskoja ja erikseen kiinteämmistä aineista mittaavia liuskoja. Inttäkää apteekissa tarpeeksi kauan, että hekin siellä lukevat ph-liuskojen etiketit.

Itse olen laittanut mössön maasta ja vedestä, sellaisen mukavan löllön. Annan liuskan olla muutaman minuutin siellä ja jos on tarpeen niin huuhtaisen mullat pois ennen vertaamista väritaulukkoon.

Tuskin eksaktin tarkka, mutta esim. turvekuivikkeinen hevonpee on mittauksen mukaan 5.5, kasvimaa 6,5-7,0, kalkitsematon uudismaa on melkosestaan 6,5 ja kalkittu yrttimaa 7,0. Juuri kalkituksen jälkeen olen mitannut hiuksianostattavan 8.0 ph:n. Se kyllä tasaantui kun satoi kunnolla ja tuhka liukeni syvemmälle maakerroksiin. Sattui vain näytteenottopaikka just tuhkatulle läntille.

Mielestäni nuo liuskat ovat riittäviä kotipuutarhurille. Itsekin olen joskus haksahtanut ph -mittariin, joka ikuisesti näytti sitä samaa 7.0:aa huolimatta siitä mihin sen tökkäsi.
Poistettu nimimerkki (id: 630) tiistai, 1. kesäkuuta 2004 - klo 12. 31 (yli 13 vuotta sitten)
Ostin meidän kotiseutuyhdistykselle yhteiseen käyttöön monia vuosia sitten taskukokoisen digitaalinäyttöisen pH-mittarin. Hinta oli silloin noin 200 euroa vastaava, mutta edullisempia kelvollisia ei mielestäni ole markkinoilla. Mittari on toiminut vuosia erinomaisen hyvin. Mittauksia on jo tehty useita satoja ellei tuhansia. Yhden kerran olen vaihtanut anturin, joka maksaa vajaan sata euroa, ja muutaman kerran patterit.

Mittaaminen on helppoa. Näytteestä ja akkuvedestä tehdään velli jota sekoitetaan pari minuuttia. Sen jälkeen odotetaan vähintään muutama minuutti, jotta maa-aines laskeutuu pohjalle. Mittarin anturi asetetaan veteen ja odotetaan lukeman pysähtymistä. Maan pH-arvo saadaan ainakin 0,1:n pH yksikön tarkkuudella. Suurempaa tarkkuutta vaadittaessa mittarin kalibrointi pitää tehdä säännöllisesti.

Jos nyt olisin ostamassa uutta laitetta, valitsisin vähän kalliimman piianturilla varustetun mallin. Se anturi kestää lähes ikuisesti tumpeloidenkin käsittelyä.

Indikaattoriliuskoilla saa vain summittaisen arvon.

Akkuvesi on edullisinta ja helpoiten saatavaa vettä maanäytteen kastelemiseen. Sitä saa ainakin kaikilta huoltoasemilta ja useimmista tavarataloista.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleVenla1 (3743 kpl) tiistai, 1. kesäkuuta 2004 - klo 13. 33 (yli 13 vuotta sitten)
Alle 200 euron hintaluokassa on kymmeniä merkkejä ja malleja digitaalisia pH-mittareita ja pH-kyniä. Google-haku sanalla ph-mittari valaisee asiaa. Hyvyydestä ja laadusta en tiedä?

Iso osa niistä on 100 euron molemmin puolin. Paremmissa laitteissa on myös johtokykymittaus, joka on itseasiassa tärkeämpi, kuin pH.

Varmasti kaikki pH-mittarit tarvitsevat säännöllisen kalibroinnin, muuten ne eivät anna luotettavia tuloksia! Ammattikäytössä kalibroidaan päivittäin tai viikoittain. Mittareiden mukana myydään kalibrointiliuokset.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleraipel (126 kpl) torstai, 23. syyskuuta 2004 - klo 6. 46 (yli 13 vuotta sitten)
Ohje on:
2 mittaa multaa + 5 mittaa tislattua vettä (jonka pH on säädetty 7,0:ksi). Sekoitetaan niin kauan, että kaikki savikokkareetkin ovat liuenneet, jonka jälkeen annetaan laskeutua kunnolla ja mitataan pH.
Jos määrittää pH:n elektrodilla kannattaa odottaa todella kunnolla laskeutumista, ettei elektrodi tukkeutuisi.
pH-liuskoilla mitattaessa ei niitä saisi huuhroa, koska joidenkin (ainakin) väri vaaleenee reippaasti.

Teille, joilla mittarit eivät ole näyttäneet vain samaa lukemaa, oletteko katsoneet, ettei elektrodi ole kuivunut. Täyttöliuosta on lisättävä aika ajoin ja jos mittaa mössöisiä liuoksia se olisi vaihdettav myös aika ajoin ja sisäosa pestävä tislatulla vedellä ennen uuden liuoksen sisälle laittamista.

Kalibrointi pitäisi myös tehdä ainakin kerran viikossa, vaikka nykyiset elektrodit ovat aika stabiileja. Näitä liuoksia saa (samoin kuin pH-liuskoja varmaan) apteekista tilaamalla, kun ainakin Tamro, Oriola ja YA-kemia myyvät niitä ja apteekit tilaavat niiltä muitakin tuotteitansa.

Tästä tuli pitkä sepustus, mutta toivottavasti selvensi juttua.


Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.