Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatKoristepensaatYleistä pensaista, pensasaidoista ja köynnöksistä : Orapihlaja-aita ( 47 kpl)

Sivut:
[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Poistettu nimimerkki (id: 1546) torstai, 2. toukokuuta 2002 - klo 13. 24 (yli 15 vuotta sitten)
Vuosi sitten keväällä istutettu orapihlaja-aita paljastui paksun lumen alta ja kuinka ollakkaan myyrät olivat syöneet kaikista taimista kuoret.Minkälaisia hoito-ohjeita saisin aidalleni? kiitos!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) perjantai, 3. toukokuuta 2002 - klo 11. 00 (yli 15 vuotta sitten)
Kaljut osat kyllä leikkaisin pois. Saattavat hyvinkin lähteä juurista uuteen kasvuun. Mutta, saanko kysyä, miksi ihmeessä orapihlajaa? Minusta se on vihon viimeisin valinta pensasaidaksi. Vaatii jatkuvaa leikkaamista, leikkeet ovat ongelmajätettä terävine piikkeineen. Tekee erittäin ikäviä haavoja jalkoihin. Monen mielestä orapihlaja sopii kasvattaa yksittäisenä puuna leikkaamatta, mutta ei siitä aitaa saa kuin jatkuvalla 2 x kesässä leikkaamisella, mihin sitoutuu vuosikymmeniksi. Ja siitä eroon pääseminen on hankalaa. Nyt olisi hyvä tilaisuus, kun ovat vielä niin pieniä. Miten olisi jokin muu, vaikka syreeni, herukka, vapaastikasvava sekalajiaidanne, köynnössäleikkö jos tilaa on vähän (rivarissa)? Kyllähän orapihlaja tietyissä ympäristöissä on tyylin mukainen, esim. rintamamiestaloissa. Muuan eläkeläispappa muisteli, että niitä 50-luvulla istutettiin vaihtoehtona piikkilanka-aidoille(!) kun sodasta palanneet kulkivat päissään häiriköimässä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleviherpeukalo (2409 kpl) perjantai, 3. toukokuuta 2002 - klo 12. 49 (yli 15 vuotta sitten)
Mielenkiintoinen tuo tieto rintamamiestalojen orapihlaja-aidoista. Itse asun 50-luvun talossa ja orapihlajien keskellä, ja- kyllä siitä luopuisin, mutta hävittäminenkin on aika iso operaatio. Toistaiseksi siirrän aina asiaa tuonemmaksi, mutta nuo maitut vaivat, leikkaaminen, ongelmajäte, piikit ja rumuus ilman lehtiä , ovat täyttä totta. Sirppeli, vaihda kasvit, muitakin vaihtoehtoja varmaan löytyy. Ja neuvo myyrien varalle, vaikka se vähän maksaakin. Laita taimien juurelle myyräsuojat, niitä saa puutarhaliikkeistä Maksaahan ne, mutta maksaa ne uudet taimetkin, varsinkin joka kevät hankittuina.
Poistettu nimimerkki (id: 377) lauantai, 4. toukokuuta 2002 - klo 12. 48 (yli 15 vuotta sitten)
60-luvun talon hankkineena selvitin juuri n. 60 m orapihlaja aitaa, tyyliin juuresta poikki moottorisahalla. En kuitenkaan vaihda aitalajia, koska maa on niin köyhää, ettei uuden aidan perustaminen ole varmaa ilman merkittäviä lisätöitä. Ei sovi muiden projektien sekaan. Kai madalletun aidan kanssa pärjää taas kymmenen vuotta...

Orapihlaja-aidan nuorennus on tosi homma. Aloitin silppurin kanssa, mutta toinen puoli aitaa meni kaatikselle, joka sentään otti ilmaiseksi vastaan. Neuvon unohtamaan silppuri-ideat; järeä Husqvarna kakisteli tosissaan ja syöttö on työlästä ja armottoman hidasta, kun osasta pensaista on kuitenkin karsittava paksut (juuresta yli 50 mm)osat pois.

Helpoimmaksi osoittautui vaimon (!) idea naruttaa pensaat alustavasti muutaman pensaan nippuihin pystyssä, kaataa juuresta ja kuormaliinanpätkän avulla kiristäen naruttaa tiukkaan nippuun. Niput tungettiin ISOON pakettiautoon pystyyn; 30 m aitaa meni yhteen kuormaan.

Varusteet hommassa pitää olla jotain hitsarin ja jääkiekkomaalivahdin väliltä. Kahdet nahkaiset työkintaat päällekkäin on sopiva mittakaava. Menopuolelle jäi puhjeneet kumisaappaat sekä käsivarret ja sääret täynnä pistoja.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) torstai, 13. kesäkuuta 2002 - klo 14. 04 (yli 15 vuotta sitten)
Nyt kannattaa leikata orapaihlaja-aidat ensimmäisen kerran! Jos leikkaamista lykkää, piikit alkavat puutua ja ovat ikävää ongelmajätettä paljasjalkaisille, koirille, lapsille, ym. Suosittelen lämpimästi, että kavennatte reippaasti sivulta, päältä ei sitten tarvitse juuri leikatakaan, kun hoituu siinä samalla. Jos pensas on päässyt väärällä (=päältä) leikkaamalla leveäksi ja alaosastaan harvaksi, kannattaa iso muodonmuutos ehkä jättää elokuun leikkaukseen tai ensi kevättalveen. Talvella voi tosin olla lumi riesana. Reipas kaventaminen tosiaan kannattaa, kokemusta on. Pensas tuheutuu hämmästyttävän nopeasti, kun yhtäkkiä saa paremmin valoa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla esim. ennen alasleikkuuta, koska tulos on onnistuessaan paljon nopeampi, hyvä aita jo vuodessa. Kapea latvus antaa valoa tyvellekin, sieltä voi nousta kummasti uutta versoa... eli leikatkaa reilu ylämäki! Jatkossa kun leikkaa kahdesti vuodessa ennen jussia ja sitten elokuulla, leikkaa aina tuoreita, puutumattomia versoja, eikä piikkiongelmaa synny. (Aiheesta tarkemmin vanhoissa keskusteluissa)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRuusukettu (156 kpl) perjantai, 14. kesäkuuta 2002 - klo 10. 14 (yli 15 vuotta sitten)
Meillä on "rehottavaa" orapihlaja-aitaa noin 10 metriä. Mikähän olisi fiksuin tapa leikata Mirkan suosituksen mukaan sivuilta? Meillä on ns. pensassakset, joilla olen tähän asti saksinut oksia, mutta aika rankkaa puuhaa se on. En kuitenkaan ala tuollaista aidanpätkää varten hankkimaan mitään sähköleikkuria.
Meilläkin olisi järkevää joskus leikata alas asti. Täytyy painaa mieleen Kuparisen vaimon idea :-)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) perjantai, 14. kesäkuuta 2002 - klo 11. 27 (yli 15 vuotta sitten)
Kokeile ensin reilua kaventamista, jos se vaikka riittäisikin! Käsisakset, jos ovat asialliset, riittävät aivan hyvin. Fiskarsit ovat kevyitä käyttää, meillä aitaa on 50 metriä. Kaventaminen ohi tämän keväisen kasvun tietenkin on raskaampaa, kannattaa kerralla kaventaa riittävän kapeaksi. Jatkossa sitten leikkelee hentoa, puutumatonta uutta kasvua, menee kevyesti. Minä lähden siitä, että porofiili on sivulta päin ajatellen kapeneva, kuin kapea kuusi, tai pylväskataja. Ihan suoraankin voi leikata, mutta silloin joutuu leikkaamaan myös pensaan katon, mikä on hankalaa. Olennaista on, että pensas ei ainakaan levene ylöspäin, kuten niin monella tekee! Leveä pensas on sitäpaitsi kalju sisältä. Kun puska on riittävän kapea, se saa kunnolla valoa ja on lehtevä läpeensä, mitä kapeampi sen tiheämpi (tiettyyn järkevään rajaan saakka). Minusta sopiva leveys on parikymmentä senttiä tyven molemmin puolin. Katsele pensastasi, se kertoo kyllä. Kavennusvaiheessa siihen tulee kaljuja länttejä, mutta ne tuuhenevat äkkiä. Kuitenkaan ei kannata kovin kaljuksi vetää, jokunen lehti on hyvä jäädä kasvuenergiaa tuottamaan. Jos joutuu katkomaan paksuja oksia, on parempi katkaista tyvestä tai lähimmästä haarasta, ei keskeltä oksan vartta. Niihin tappeihin iskee kuolo.

Ostin tukholmasta leikkaamista käsittelevän kirjan. Siinä kovasti painotettiin, että silloin kun jos päätyy totaaliseen alasleikkuuseen, pitää silloinkin joka puskaan yrittää jättää jokunen nuorehko, terve lehvä tai oksa. Silloin uusi kasvu varmistuu ja nopeutuu huomattavasti. Eli totaalinen alasleikkauskaan ei saa olla totaalinen. Muuten kasvu on kokonaan juuriston vararavinnon varassa, ja on paljon raskaampi koettelemus kasville.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) perjantai, 14. kesäkuuta 2002 - klo 14. 27 (yli 15 vuotta sitten)
Jos joutuu muotoilemaan uudestaan raskaalla kädellä, niin että lehtimassaa ei juuri jää, kannattaa tehdä elokuulla tai kevättalvella.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRuusukettu (156 kpl) maanantai, 17. kesäkuuta 2002 - klo 11. 57 (yli 15 vuotta sitten)
Kiitos Mirka! Innoistuin eilen aamulla saksimaan aitaamme. Vielä tuli mieleeni kysellä vinkkejä katkottujen oksien poistoon esim. korkean aidan päältä. Haravalla vetely kun on aika "raakaa" jäljelle jäävää aitaa ajatellen.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällelemmikki (173 kpl) tiistai, 18. kesäkuuta 2002 - klo 10. 19 (yli 15 vuotta sitten)
Minulla oli viime kesänä sellainen tavallinen penkki, jonka päältä leikkasin. Kun olin leikannut penkin mitan (n. 1,5 m), nostelin käsin leikatut pätkät alas omalle puolelle pihaa. Tänä vuonna olemme harkinneet sähköleikkurin ostoa, viime vuonna teimme työn saksilla. Työ kyllä jää tänäkin vuonna heinäkuun alkuun, kun ei tällä viikolla ehdi ja ensi viikolla ollaan lomalla. Meilläkin tuota harvennusta tarvittaisiin, pitää keskustella naapureiden kanssa asiasta... Meillä aitaa on varmaan n. 60 m, eli yhtä sivua lukuunottamatta jokapuolella pihaa.
Poistettu nimimerkki (id: 2585) lauantai, 22. kesäkuuta 2002 - klo 19. 06 (yli 15 vuotta sitten)
Leikkasin huhtikuun lopulla alas!Tarviiko aita leikata nyt kesän aikana jos tarvii niin paljonko pitää oksia leikata että aidasta tulisi tuuhea ainakin alapäästä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) sunnuntai, 23. kesäkuuta 2002 - klo 15. 42 (yli 15 vuotta sitten)
Vielä kerran: tärkeää on leikata aidan sivulta, ei päältä. Silloin tulee tuuhea. Alasleikattua aitaa voi haaroittumisen edistämiseksi leikata aikaisintaan vuoden päästä alasleikkauksesta, mutta silloinkin aika varovaisesti. Tuuheus riippuu siitä, kuinka aita haaroo tyvestä, siis leikatkaa sieltä eli aidan sivuilta! Päältä latvomalla syntyy leveä "pöytä", siis kaljuja varsia, joiden päällä levymäinen "katto". Aidan kattoa leikkaamalla aita ei yhtään tuuheudu alaosastaan. Eli kokeilkaa ensimmäiseksi aidan kaventamista, jos se tuntuu harvalta.

Jos aita on leikattu oikeaan malliin, sen päältä ei tarvitse poistaa mitään oksia, kun sitä ei päältä oikeastaan leikata, vaan alaviistosta sivulta. Silloin jokainen leike putoaa omalla painollaan kapean, terävän latvuksen jommalle kummalle puolelle. Saksia ei siis koskaa pidetä vaakatasossa, ja penkkiä tms. tarvitaan ainoastaan, jos aidan korkeudeksi halutaan yli 2,5 metriä!
Poistettu nimimerkki (id: 2585) maanantai, 24. kesäkuuta 2002 - klo 16. 37 (yli 15 vuotta sitten)
Kiitoksia tiedoista!Annan aidan kasvaa ensi kesään saakka rauhassa .Olisin muuten leikannut aitaa jo tänä kesänä uudemman kerran kun se on venähtänyt jo 30-40 cm ja näin lyhyessä ajassa,en tiedä onko paljon vai vähän.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) maanantai, 24. kesäkuuta 2002 - klo 22. 44 (yli 15 vuotta sitten)
Katso toki terveellä järjellä, kaipaako lisähaaroja, eli onko versoja riittämiin. Jos työntää vain muutamaa, haaratonta hojoa, voi kevyttä latvomista harkita.


Poistettu nimimerkki (id: 239) keskiviikko, 10. heinäkuuta 2002 - klo 16. 57 (yli 15 vuotta sitten)
Aloitin eilen orapihlaja-aitojen leikkauksen, leikkaan vielä muutamien vanhojen vakioasiakkaiden aitoja. Huh hellettä, minulla oli apuna runsas kolmekymmentä vuotta nuorempi apumies jätteitäkorjaamassa ja ei tahtonut hän pysyä perässä.
Kirjoitan aidoista enemmän kotisivullani, mutta nyt oli mukava kuulla kuinka asukkaita tuli kiittämään Kannelmäen Pajupillintiellä. Ainoa katu, jossa on neljällä kerrostalolla, oman mallini mukaan leikatut aidat, siis harjakatto.
Leikkaus on nopeampaa ja leikattujen oksien siivous helpompaa. Aiheesta enemmän kotisivullani, osasin jo laittaa henkilökohtaista osastolle tiedot nimimerkistä.

Onko kellään kokemusta harjakattoisesta pensasaidasta, olisi kiva kuulla. Itse olen kuullut sanottavan jopa, että se on ruma! Perustuuko olettamukseen, että tasakatto on yleisempi?
Naapurissa oli kiinteistöhuoltoyhtiön leikkaama tasakattoinen aita, paljon oli katolla kuivuneita katkaistuja oksia ja jo pystyyn nousseita makaavia oksia, hiukan juosten pissittty. Näistä ja talven lumihaitoista pääsee helpommin muuttamalla aidan profiilia syksyllä.
Poistettu nimimerkki (id: 604) maanantai, 5. elokuuta 2002 - klo 14. 08 (yli 15 vuotta sitten)
Meilläkin on jo melko kauan rauhassa kasvanut aita, ihan hyväkuntoinen, alla hiukan harvempaa. Tasoittelin sitä juuri viikonloppuna ja kaunis tuli pensassahalla, suosittelen kaikille. Kuinka usein aita pitäisi "ajaa alas" ja kuinka matalaksi? Kadunpuoleinen aitamme on n.230cm korkea ja todella hyvä näkösuoja.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) maanantai, 5. elokuuta 2002 - klo 21. 25 (yli 15 vuotta sitten)
Alas leikkaaminen on viimeinen keino, johon ryhdytään jos mikään muu ei enää auta. Katso vanhat keskustelut. Kateelliset onnittelut hyvästä näkösuojasta! Alasleikkuu vie näkösuojan vuosikausiksi.
Poistettu nimimerkki (id: 2945) tiistai, 6. elokuuta 2002 - klo 13. 32 (yli 15 vuotta sitten)
Roundup

Voiko orapihlajaaidan alla ja sisällä kasvavia rikkakasveja esim. nokkosia hävittää Roundup myrkyllä ja kärsiikö itse aita. miten ja milloin myrkytys pitäisi tehdä???
Poistettu nimimerkki (id: 239) tiistai, 6. elokuuta 2002 - klo 14. 34 (yli 15 vuotta sitten)
Kyllä vaan, vastasinkin jo karviaispensaan kohdalla. Tässä sikäli helpompaa, että muutama tippa orapihlájan kuorella ei ole niin paha. Olen ruistuttanut monia aidanalusia puhtaaksi vaikka vuohenputkesta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleow (4908 kpl) tiistai, 6. elokuuta 2002 - klo 20. 29 (yli 15 vuotta sitten)
Niin olen minäkin käyttäny rounduppia, mutta vain sellaisissa tapauksissa, missä en ole vaivautunut kitkemään. Esim. orapihlaja ja hurmehappomarjapensasaidan alta olen myrkyttänyt, koska ne on niin piikikkäitä, ettei sieltä mitää alta pois revi.
Poistettu nimimerkki (id: 3372) keskiviikko, 28. elokuuta 2002 - klo 23. 00 (yli 15 vuotta sitten)
MOI!Luin mielenkiinnolla aikaisempia keskusteluja orapihlaja-aidasta.Minua jäi askarruttamaan tuo "alasajo". Orapihlaja-aitani on kaksi vuotta vanha, ja olen leikannut sen kaksi kertaa, jotta siitä tulisi mahdollisiiman tuuhea alhaalta asti. En ole kuitenkaan varma , miten leikkaus pitäisi tehdä, jotta se tehtäisiin täysin oikein eli leikkaanko taimen niin alas, että siinä on jäljella vain runko eli, onko tämä sitä alasajoa vai, onko parempi leikata ainoastaan joka haaroittuma (oksa kohta)mahdollisimman alas.Terveisin Nuori puutarhuri
Poistettu nimimerkki (id: 239) torstai, 29. elokuuta 2002 - klo 8. 19 (yli 15 vuotta sitten)
Onko aitasi vasta istutettu vai kasvaa alasleikatusta ränsistyneestä vanhasta aidasta?
Periaatteena pidän että korkeutta ei nosteta liian paljon kerralla, silloin siitä tulee harva.
Eli leikkausväli 25 cm, korkeintaan 30 cm, silloin haaroittuvat riittävästi. Pääsääntöhän on että pitkä vuosiverso saa uusia oksia lähelle latvaa, jos näin ei tehdä tämä näkyy myohemmin paksuina keppeinä, joissa ei ole sivuoksia.
Muista leikata kapeaksi ja korkea aita mieluimmin harjakattoiseksi, katso kotisivultani.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleMirka (1702 kpl) torstai, 29. elokuuta 2002 - klo 21. 05 (yli 15 vuotta sitten)
Jätä runko ihan rauhaan ja leikkaa ainoastaan saman kesän ohutta vuosikasvua lyhyemmäksi. Alasajo tarkoittaa aidan leikkaamista tyvestä poikki, eli aloittamista alusta uudelleen. Siinä ei ole mitään järkeä, ellei aita ole väärällä hoidolla tosi huonossa kunnossa. Aitaahan on tarkoitus kasvattaa eikä kutistaa, jokainen tarpeeton leikkaus on ylimääräinen rasitus ja hidastaa hyvän aidan saamista.
Poistettu nimimerkki (id: 1387) tiistai, 3. syyskuuta 2002 - klo 18. 32 (yli 15 vuotta sitten)
Voiko keväällä alas leikattua aitaa vielä latvoa .en ole vielä latvonut kesällä on päässyt aika pitkäksi, sivuilta olen kyllä leikannut oksat niin etä eivät kaadu maahan,vai kestääkö latvat talvella lumen painon?

Poistettu nimimerkki (id: 239) tiistai, 3. syyskuuta 2002 - klo 21. 52 (yli 15 vuotta sitten)
Tuollaisen aidan lyhentäisin vasta keväällä tai syksyllä lehtien varistua. Säästyvät lehtien ravinteet juuriin ja runkoon. Kesäiset versot ovat piiskoja, ilman sivuoksia, ei niitä lumi taida taivuttaa.
Poistettu nimimerkki (id: 3435) torstai, 5. syyskuuta 2002 - klo 9. 54 (yli 15 vuotta sitten)
HEI,
50-luvun omakotitalon orapihlaja-aita on ollut
hoitamatta vissiin kymmenen vuotta: pystyyn
kuollut, alaosastaan lähes lehdetön risuaita
ei ketään houkuttele. Uusia pitäisi, mutta
maa on melko köyhää savimaata.

Itse en pidä koko orapihlajasta, sen hoito
ja leikkaaminen on piikkien vuoksi hankalaa.

Koska talomme on nurkkatontti kahden suhteellisen tiuhaan liikennöidyn tien välissä, tarvitsemme kuitenkin jonkun aitakasvin. Osaatteko suositella
mitään orapihlajan tilalle? Aidan korkeudeksi
(ajan myöt) täytyy tulla jotain 140-150 cm.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleJaanaJ. (209 kpl) perjantai, 6. syyskuuta 2002 - klo 9. 40 (yli 15 vuotta sitten)
Miettisin kyllä kaksi kertaa ennen kuin lähtisin korvaamaan orapihlaja-aitaa toisella lajilla. Se on aivan hirveä urakka - uskon että paljon vähemmällä selviää kun leikkaa sen orapihlaja-aidan matalaksi ja alkaa kasvattamaan uudestaan. Kauheastihan siitäkin tulee raivattavaa mutta vähemmän kuitenkin kuin juurakoittenkin kanssa.

Siinä on sekin etu, että aidalla on jo lähdössä hyvä juuristo joka alkaa heti puskemaan uutta versoa, piiskataimiltahan saattaa mennä monta vuotta jurottaessa ennen kuin kasvu kunnolla alkaa.

Orapihlajassa on sitä paitsi monia hyviä puolia, se tulee toimeen vaatimattomissakin oloissa, mitä on oppinut tämän kesän kuivuudessa arvostamaan. Hoito ei myöskään ole sen hankalampaa kuin muidenkaan leikattavien pensasaitojen kohdalla, kun leikkaukset tekee säännöllisesti ennen kuin versot puutuvat ja piikit muuttuvat koviksi. Sama vaiva se on kaikkien leikattavien pensasaitojen kanssa.
Poistettu nimimerkki (id: 1387) sunnuntai, 30. maaliskuuta 2003 - klo 10. 00 (yli 14 vuotta sitten)
Hyvää kevättä ! Kuinka viime keväänä alas leikattua aitaa tulisi latvoa on noin puoli metristä riukua?

kirka
Poistettu nimimerkki (id: 239) sunnuntai, 30. maaliskuuta 2003 - klo 10. 27 (yli 14 vuotta sitten)
Nostoa korkeintaan 30 cm
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKirsi (59 kpl) maanantai, 31. maaliskuuta 2003 - klo 11. 30 (yli 14 vuotta sitten)
Kirka, luin jostain et ensimmäistä kasvua tulisi jättää 50 cm. Et varmaan jos pikkasen nipsaisis latvaa, niin siitä sit mukavasti haarautus...
Poistettu nimimerkki (id: 4959) keskiviikko, 9. huhtikuuta 2003 - klo 15. 52 (yli 14 vuotta sitten)
Meillä on tarve päästä eroon orapihlaja-aidasta kokonaan, koska se on jäänyt viereisen tien korjauksessa monttuun. Tarkoitus on täyttää monttu, ja rakentaa uusi aita ja istutukset korkeammalle. aita on jo leikattu alas, mutta millä varmistan, ettei 40-vuotta vanhat juuret ala kasvattaa uutta versoa pitkin pihaa? Onko muuta konstia kuin kaivinkone?
Poistettu nimimerkki (id: 6177) torstai, 19. kesäkuuta 2003 - klo 9. 39 (yli 14 vuotta sitten)
Meidän pihalle on viime kesänä istutettu orapihlaja-aita ja en sitten tiedä johtuuko viime kesän kovasta kuivuudesta, mutta olen huomannut, että jotkut taimet ovat lähteneet hyvin kasvamaan ja toiset taas ovat jääneet todella lyhyiksi, enkä huomaa että kasvua olisi tapahtunut. Jotenka mitä pitäisi tehdä, myös jotkut taimet ovat kasvaneet pituutta hurjasti, mutta alapuolella ei ole lehden, lehteä. Miten saisin mahdollisimman tuuhean näkösuojan, täytyisikö leikasta elokuussa ??
Poistettu nimimerkki (id: 1387) keskiviikko, 20. elokuuta 2003 - klo 19. 27 (yli 14 vuotta sitten)
Meillä on toissakeväänä alasleikattu orapihlaja aita,tänä keväänä latvoin aidan tasaiseksi ja kesällä olen leikannut siitä ainoastaan sivuille kaatuvat oksat ja päältä antanut kasvaa !Tarviiko aitaa latvoa vielä tänä kesänä?Aita on kasvanut korkeutta n.60 cm .
Poistettu nimimerkki (id: 239) torstai, 21. elokuuta 2003 - klo 7. 29 (yli 14 vuotta sitten)
Näin myöhään en lyhentäisi enää, säästyy lehtien ravinteita kevääseen, uuteen kasvuun. Olisit voinut lyhentää latvoja jo kesällä, nostanut korkeutta 20-25 cm, silloin aita haaroittuu riittävän tuuheaksi. Jos latvot 60 senttistä aitaa vain hiukan, uutta kasvua tulee lähelle leikkauskohtaa. Tämä pääsääntö pätee useimpiin puuvartisiin.
Poistettu nimimerkki (id: 9846) lauantai, 17. heinäkuuta 2004 - klo 23. 16 (yli 13 vuotta sitten)
Orapihlaja-aidan leikkaus, Naapurin rouva kysäisi äsken että mitä tehdä nyt kun kaikki sanovat että on tehty väärin (olis pitänyt leikata täysin juuresta). He leikkasivat vanhan aidan alas n.30 senttiin. Nyt aita on kasvattanut uutta versoa vaikka miten. Sanoin pienillä tiedoillani että leikkaisivat nyt varovasti (itse olsin leikannut jo juhannuksen aikaan eka kerran ja vähän myöhemmin toka kerran) ja jättävät vain vähän uutta kasvua ehkä noin (korkeintaan) 10 cm. Minusta olis uutta aitaa ja vähän vanhempaakin leikattava pari kertaa kesässä niin aita olis paremman näköinen ja kasvu hyvä. Mitä mieltä muut?
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) lauantai, 17. heinäkuuta 2004 - klo 23. 18 (yli 13 vuotta sitten)
Tuttavaperheessä mies leikkaa orapihlaja-aitoja vaikka miten monta kertaa kesässä, jos olot ovat suotuisat ja kasvua on paljon. Eivät missään nimessä näytä kärsivän, päinvastoin.
Poistettu nimimerkki (id: 9846) lauantai, 17. heinäkuuta 2004 - klo 23. 29 (yli 13 vuotta sitten)
Samaa mieltä Sand.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällearporaattori (2279 kpl) perjantai, 21. tammikuuta 2005 - klo 11. 30 (yli 12 vuotta sitten)
Tervetullut talvi raikas, taas on tullut hauska aikas! Tämä toivotus ei kyllä liity otsikkoon, mutta laitan silti. Nyt sitä taas tulee ja haittaa joidenkin ulkotyöläisten ansiotyötä. Olen leikannut orapihlaja-aitoja paljon. Enimmäkseen kaupunkikiinteistöjen ,mutta myös yksityisille ja vapaa-ajattelijana pitänyt oman pääni leikkauksessa. Melkein aina kyse leikkaustöissä on kohteen luoksepääsyssä ja työn ergonomiassa ym.
Siksi olen yli 20 vuotta leikannut aidat harjakattoon, jollloin työ on helpompaa ja nopeampaa.
Uskon että moni tuskailee korkean, tasakattoisen ja ojanpenkalle istutetun orapihlaja jne. aidan kanssa, onko tuttua?
Uusi alan yrittäjä on hakeutunut yhteistyöhön kanssani ja opastan häntä alkuun.
19.1. maa oli vielä lumeton ja kaveri sai leikattua kaksi kesää hoitamattoman orapihlaja-aidan, oli siellä myös kuusiaitaakin.
Sähköleikkuria olen käyttänyt hyvin vähän, kerran kun oma kone sai vian, katkaisin sähköjohdon heti kokemattomuuttani. 2-tahti kone käy myös huonosti kun talvella lunta menee kaasariin ja sen kurkku jäätyy.
Tässä piti kuitenkin aidasta ottaa kahden kesän kasvu takaisin, se on aitakoneelle kovaa, moottori kestää mutta yleensä voimansiirto hajoaa. Kaikkiaan olen ostanut näitä toistakymmentä.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällearporaattori (2279 kpl) perjantai, 21. tammikuuta 2005 - klo 11. 43 (yli 12 vuotta sitten)
Kaveri on n. 10 senttiä minua pitempi ja ylettää hyvin leikkaamaan aidan läheltä entistä jälkeä.
Tasakattoinen on myös siitä hitaampi leikata että jokainen katkaistu oksa pitää kesällä nyppiä pois, harjakatolta koneen pitkä teräkin pyyhkii oksia alas. Nyt Tanakalla on uusimmassa mallissa koneen terässä lakaisulevy joka pyyhkii oksia alas.
Tämä puoli oli helpompi, mutta toisella puolella onkin oja suomalaiskansalliseen tyyliin. Kaikkea se maannälkä teettää, vaikka tontilla olisi lääniä, pikkuiset taimet istutetaan liian lähelle ojan taitetta!
Huolimattomuutta, kuva tuli jo esille ja en huomannut sitä kääntää! Mutta tämä onkin hyvää niskajumppaa, olen saanut jonkin verran niskakulumaa koska tässä työssä niska on usein takakenossa. Ihmettelin mikä on kun huimasi ja tuli paha olo, siihen auttoi hieronta.
Ojan puolelta yleensä pystyin tätä aitaa leikkaamaan kuormalavan päältä, mutta monia hankalia aitoja olen leikannut nostokoriautosta, vielä nelivetoisesta. Siinä aidan omistaja maksaa paljon enemmän omasta tai aiemman omistajan virheestä.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällearporaattori (2279 kpl) perjantai, 21. tammikuuta 2005 - klo 15. 02 (yli 12 vuotta sitten)
Tässä kuva äsken leikatusta aidasta saman tontin toiselta puolelta, vino leikkaus näkyy. aita on matalampi ja helpompi, mutta jättivät sen kuitenkin leikkaamatta minua odotellen.
Makuja on monia, pidän tätä helpompana ja nopeampana. Yksi tärkeä seikka on vielä se, että lumi ei kaada niin helposti mitä leveitä tasakattoja. Jos pensasaita on alle metrin korkea on tasakatto toisaalta helpompi leikata tasaiseksi.
Meilahdessa olen leikannut paljon kerrostalojen aitoja. Pihlajatiellä muodistin liki kaksi metriä korkean ja hyvin leveän orapihlaja-aidan. Meni monta vuotta ja sitten talon vanhat naiset saivat tahtonsa läpi. Heidän mielestään tällainen aita on ruma, en näe mitään muuta perustetta että tällainen aita on harvinainen. Sitten huoltoyhtiön kesäpojat leikkasivat sitä ja jättivät tietysti liikaa kasvua. Isännöitsijä soitti ja pyysi taas leikkaamaan, olin jo eläkkeellä ja vahingoniloisena vastasin että pitäkää aitanne!
On tietysti totta että hyvin leikattu tasakattoaita on hieno, mutta korkeana ja pahassa paikassa kallis leikata. Tällainen aita on tullut meille etelämpää, jossa lunta on vähemmän ja niitä arvostetaan ja hoidetaan sen mukaan.
Mitä olette mieltä, kuinka monella on aidan leikkauksesta tämän kaltaisia hankaluuksia.
Aidan alasleikkaus tai muodistus on iso homma mutta kannattaa mielestäni.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällePrimula (577 kpl) perjantai, 21. tammikuuta 2005 - klo 15. 21 (yli 12 vuotta sitten)
Minä pidän enemmän tasakattomallista mutta aita on pidettävä riittävän kapeana. Oman pihan aita oli viime vuonna kun sen mittasin, 160 cm korkea. Alhaalta leveyttä oli 60 cm, ylhäältä 40 cm. Olisin halunnut pitää sen vieläkin kapeampana mutta minusta riippumattomista syistä näin ei kutenkaan ole käynyt. aita ympäröi koko omakotitalotontin. Leikkaan sen aina käsin, sähkökäyttöistä leikkuria en ole koskaan käyttänyt.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällearporaattori (2279 kpl) perjantai, 21. tammikuuta 2005 - klo 17. 37 (yli 12 vuotta sitten)
Primulan aita on varmaan hyvä, mutta harvinaisempi.
Töppäsin taas, edellisestä jäi kuva pois. Keittiöpäällikkö huuteli lähtemään kauppaan ja suljin liian nopeasti koneen.
Tottakai käsisakset ovat parhaat, mutta meillä ammattityössä liian hitaat, eihän meillä makseta hyvästä työstä niin paljon kuin muualla maailmassa. Oman kuusiaitani leikkaan käsisaksilla.
Tässä on nyt tarkoittamani kuva.
Isossa puutarhassa on niin paljon kaikenlaista työtä, että mielestäni kannattaa järkeistää monia pihan osa-alueita. Näitä voivat olla hankalat aidat, liian paljon nurmikkoa, varsinkin sellaista jossa on paljon kierrettäviä ja kolhittavia puita ja pensaita. Silloin jää aikaa muille mieliharrastuksille kuten rikkaruohojen kitkemiselle.

Minulla on jossain diakuva kotitien eräästä orap. aidasta, joka vastaaavanlaisessa lumentulossa levisi tielle asti.Viime vuonna leikkasivat sen kokonaan alas. Kuva oli silloin myös Hesarin mielipidesivulla.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällesusah (55 kpl) lauantai, 16. heinäkuuta 2005 - klo 14. 21 (yli 12 vuotta sitten)
täällä joku kysyikin mutta onko jo vastattu, miten tulee vanha orapihlaja-aita poistaa ettei enää verso? riittääkö maanrajaan leikkaus ja peitto vai pitääkö kaivaa juuretkin ylös. useista kymmenistä metreistä on kyse.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällesusah (55 kpl) lauantai, 16. heinäkuuta 2005 - klo 23. 32 (yli 12 vuotta sitten)
tätäkin ihmettelin tänään...


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHetsku (16 kpl) torstai, 4. elokuuta 2005 - klo 17. 54 (yli 12 vuotta sitten)
Leikataanko tänä kesänä istutettua orapihlaja-aitaa jo nyt, vai ensi kesänä tai keväänä?

Susah, joku tuolla edellä sanoi että vain kaivaminen auttaa.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällearporaattori (2279 kpl) torstai, 4. elokuuta 2005 - klo 20. 32 (yli 12 vuotta sitten)
Anna kasvaa syksyyn asti, jos se on kasvanut hyvin, voit sitten lyhentää sitä 25-35 senttiin syksyllä tai keväällä, aivan sama. Sen jälkeen nostat eli lyhennät uutta kasvua saman verran, liika kiire kostautuu, aidasta tulee liian harva.
Kysynpä vielä, et kai istuttanut liian lähelle rinnettä tai ojan penkkaa, silloin leikkaaminen on hankalaa. Olen leikannut orapihlaja-aitoja paaaljon, en kuitenkaan omaa. Sitten kun korkeus on sopiva, on harjakatto nopeampi leikata ja lumen kannaltakin parempi.
Kysyn vielä muiltakin, onko kuinka monella suosittelemani harjakatto ja mitä siitä olette mieltä. Voitteko sellaista suositella.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHetsku (16 kpl) sunnuntai, 7. elokuuta 2005 - klo 12. 18 (yli 12 vuotta sitten)
Ihan tasamaallahan tuo taloyhtiön aita on ja harjakattomallia ajattelin suositella huoltomiehelle :) Kiitos neuvoista.


Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.