Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatOmena- ja muut hedelmäpuutKirsikat, luumut, marjapuut : Luumupuun leikkaus ( 82 kpl)

Sivut: 50 | 100 | Seuraavat 50 kpl->>

[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Poistettu nimimerkki (id: 7310) maanantai, 13. lokakuuta 2003 - klo 10. 22 (yli 14 vuotta sitten)
Auttakaa hyvät ihmiset! Saimme lahjaksi Kuokkalan punaluumun astiataimena ja istutimme sen viikonloppuna vaan nyt askarruttaa, että pitäisikö sille tehdä jonkinlainen ns. istutusleikkaus ??? Vai olisiko parempi leikata vasta keväällä? Kertokaa ihmeessä, löysimme vain hyvin ylimalkaisia ohjeita luumupuun hoitoon...
Poistettu nimimerkki (id: 7139) maanantai, 13. lokakuuta 2003 - klo 11. 22 (yli 14 vuotta sitten)
Syksyllä mitään kannata leikata ja kohtahan se talvikin on jo ovella. Keväällä voipi leikata.
Poistettu nimimerkki (id: 101) maanantai, 13. lokakuuta 2003 - klo 15. 03 (yli 14 vuotta sitten)
Vastaistutettua ei koskaan leikata, täytyy energia antaa uusille juurille.
Luumupuuta ei ole oikestaan pakko leikata ollenkaan.

Jos leikkaa, on luumu- ja kirsikkapuut pakko leikata syksyllä,
keväällä vuotavat. Niinkuin vaahtera ja koivu.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepurppuratuomi (1683 kpl) maanantai, 13. lokakuuta 2003 - klo 15. 18 (yli 14 vuotta sitten)
Aivan, HanneleRuattis on oikeassa..Luumua,kirsikkaa,koivua eikä vaahteraa leikata missään tapauksessa keväällä, sillä ne vuotavat pahimmassa tapauksessa ittensä hengiltä!
Luumua ja kirsikkaa ei suositella leikattavaksi juuri lainkaan, sillä ne tuottavat satoa muutenkin eivätkä kasva samaan tapaan kuin omppupuut. Jos puusta ainakaan tulee liian tiheä, voi sisempiä oksia poistaa syksyllä elo-syyskuun aikana!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) maanantai, 13. lokakuuta 2003 - klo 15. 23 (yli 14 vuotta sitten)
Tietysti kannattaa poistaa oksa, jonka oksakulma on kovin pieni eli oksa kasvaa melkein rangan suuntaisesti. Tällaiset kun poistaa heti pieninä kesällä, ei tule ongelmia myöhemmin.
Poistettu nimimerkki (id: 101) maanantai, 13. lokakuuta 2003 - klo 15. 26 (yli 14 vuotta sitten)
mamotchka, muutaman vuoden päästä voidaan palata asiaan,
sillä luumupuita ehkä tekis mieli muodostaa vähän, ettei
ne luumut jää korkealle latvalle. Luumut tulevat aina oksien päähän
ja vanhaa luumupuuta ei voi kovakätisesti ’uusia’, sillä
vanhaan puuhun ei kasva uusia oksia...

Poistettu nimimerkki (id: 239) maanantai, 13. lokakuuta 2003 - klo 16. 15 (yli 14 vuotta sitten)
Olen taas hiukan eri mieltä, luumua voi mielestäni leikata syksylläkin, jos vain leikkaa nuoria oksia. Se vuotaminen vielä! Ne eivät vuoda kuoliaaksi, tämän on minulle kertonut henkilökohtaisesti alan suurin ? tri guru Alex Shigo, joka myös kertoo että koivuja ja vaahtaroita voi leikata keväälläkin, olen itsekin näin tehnyt, en tosin usein, ja potilaat ovat hengissä. Puutarha-alalla on paljon vanhaa ja "mututietoa"!
Palaan asiaan vielä, nyt on hiukan hoppu.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepurppuratuomi (1683 kpl) maanantai, 13. lokakuuta 2003 - klo 16. 28 (yli 14 vuotta sitten)
Minä kirjoitinkin että pahimmassa tapauksessa..Niin, jokainen hoitaa, leikkaa, lannoittaa tyylillään ja hyviä, hyväksi todettuja neuvojahan täällä jaellaan..Tuo on minun tapani hoitaa ja hyvin on mm. Sikkola satoa antanut ja yli 5 v. kasvanut täysin leikkaamatta..tiheä on ja satoa tuli viime syksynä liikaakin!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleJalomarja (2857 kpl) maanantai, 13. lokakuuta 2003 - klo 22. 06 (yli 14 vuotta sitten)
No minä tietämätön leikkasin vanhaa luumupuuta keväällä ja se kasvoi ja kukki niin ettei koskaa. En tosiaan tiennyt mikä on oikein, mutta jos se sitten hätäpäissään alkoikin rehottaa.
Poistettu nimimerkki (id: 239) tiistai, 14. lokakuuta 2003 - klo 7. 58 (yli 14 vuotta sitten)
Mielestäni vaikeimpia ovat jostain Hollannista tai Tanskasta tuodut Victoria-luumupuut. Nyt en ole vähään aikaan käynyt taimimyymälöissä, kai niitä vieläkin on. Niiden vuosikasvu on toista metriä ja oksat lähtevät edellisen vuoden versosta aivan liian läheltä toisiaan. Jos tällaista ei leikata on puu silloin aika hirveän näköinen ja repeilee helposti.
Silloin on mielestäni väärin sanoa, niinkuin HanneleR että luumupuita ei ole pakko leikata ollenkaan! Leikkaan tarpeen mukaan ja myös syksyllä tai aikaisin keväällä tai myös keskellä kesääkin, ainakin silloin jos siinä ei ole raakileita.
Oletteko huomanneet, että viime vuosina on kivihedelmäisten leikkausaikasuositukset painetussa sanassa muuttuneet? Ennen varoitettiin leikkaamasta keväällä juuri tuon kumivuodon takia ja leikata sai vain syksyllä ja nyt sallitaan aikainen leikkaus keväällä.
Kunhan kerkiän käyn lähellä leikkaamassa muutaman vuoden ikäisen Victorialuumupuun ja otan kuvia siitä.
Ohjeissa usein yhdistetään luumujen ja kirsikoiden leikkaus, leikkaustarpeeseen voi vaikuttaa sekin, että kirsikkaa ei voi ravistaa alas korkeasta puusta kuten luumuja. Myös korkean kirsikkapuun verkottaminen räkäteiltä ei taida onnistua.Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 14. lokakuuta 2003 - klo 9. 07 (yli 14 vuotta sitten)
Nuorta luumupuuta voi muotoilla, mut vanha ei enä tee uusia oksia.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleanttipa (4847 kpl) tiistai, 14. lokakuuta 2003 - klo 9. 45 (yli 14 vuotta sitten)
Tarkoittaako tämä kuva sitä, että luumupuu on ripustettu kehikkoon, vai mitä?
Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 14. lokakuuta 2003 - klo 10. 14 (yli 14 vuotta sitten)
Ei, mut tuo vasempi, solfjädersformad, sopii erityisen hyvin luumupuun kasvutavalle. Voi leikata ja sitoa tikkuja tueksi.
Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 14. lokakuuta 2003 - klo 10. 15 (yli 14 vuotta sitten)
Niin, miksei kehikkoonkin, mut ei välttämätöntä.


Poistettu nimimerkki (id: 239) tiistai, 14. lokakuuta 2003 - klo 17. 55 (yli 14 vuotta sitten)
Hannele näköjään kopsaa kuvia kirjoista tai netistä ? Kuvat tarkoittanevat sitä että luumujakin voi kasvattaa seinällä kuten säleikköpuita. Annatko ohjeita myöskin eikä vain kuvia!
Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 14. lokakuuta 2003 - klo 18. 17 (yli 14 vuotta sitten)
Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa
Ohjeita löytyy linkistä, kuvan vierestä.
Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 14. lokakuuta 2003 - klo 18. 20 (yli 14 vuotta sitten)
Haluan vain antaa vinkkejä mahdollisuuksista,
ei ole minkäänlaista tarkoitusta kirjoittaa uutta kirjaa,
niitä löytyy kirjastosta
Poistettu nimimerkki (id: 101) keskiviikko, 15. lokakuuta 2003 - klo 0. 12 (yli 14 vuotta sitten)
Siirsin 9 luumupuuta viikonlopulla, niitä on sitten
pakko muotoilla, kun alkavat kasvaa.
Poistettu nimimerkki (id: 101) keskiviikko, 15. lokakuuta 2003 - klo 13. 14 (yli 14 vuotta sitten)
Puun ollessa satoikäinen, sitä leikataan niin vähän kuin mahdollista. Luumuun voi kasvaa vahvoja päärungon kanssa kilpailevia pystyjä versoja. Ne tulee poistaa kokonaan, jotta puusta ei tulisi liian tiheää ja monirunkoista. Luumupuun hennot, vaakasuunnassa kasvavat versot tuottavat satoa parhaiten. Luumupuu on viisainta leikata hyvin aikaisin keväällä. Puun nestevirtausten alettua ei saa enää leikata, koska leikkauskohdat vuotavat muuten voimakkaasti.
Poistettu nimimerkki (id: 239) lauantai, 13. joulukuuta 2003 - klo 17. 41 (yli 14 vuotta sitten)
Mikähän siinä on kun kukaan ei ole aikoihin kirjoittanut luumupuista?Hannele lokakuussa.
Leikkasin muuten eilen, lähinaapurilla on pihassa "Made in Holland" Victori luumupuu. Onko siitä kellään mitään hyvää sanottavaa eli kokemuksia? Tämä oli aivan tyypillinen, kasvanut syvässä etelässä, ainakin Suomeen verrattuna. Vuosikasvu voi olla yli metrin ja siitä lähtee muutama sivuoksa liian läheltä toisiaan.
Monissa ohjeissa kyllä lukee, että luumuja ja kirsikoita ei tarvitse leikata, mutta mitä tapahtuu jos ne jättää silleen? Puusta tulee aivan liian heikkorakenteinen ja korkea, helposti repeilevä.
Tätä puuta oli vaikea kuvata taivasta vasten, niinkuin yleensäkin, vaikka kuinka koettaisi isolla aukolla. Siinä oli kuitenkin oksatonta runkoa yli kaksi metriä ja siellä ylhäällä vasta uusia oksia.
Paikka oli kyllä huono, varjoinen ja todennäköisesti multakin heikkoa, nurmikossa.
Katsoin parhaaksi lyhentää reilusti runkoa, jos saisi uusia oksia alemmmaksi uinuvista silmuista. Katkaistu latva nojaa verkkosuojukseen kuvassa.
Ostin keväällä kotimaisen Victoria-luumupuun, aivan toisenmallisen. Olisi hienoa jos saisin palautetta ja kokemuksia, on sääli jos meillä langetaan ostamaan halpoja tuontitaimia halvan hinnan takia. Ei tämä suinkaan koske kaikkia lajeja, mutta luumua en kyllä suosittele.
Tässäkin taimessa oli jo paleltumavikaa, ruskeaa, kuollutta puuta, vain uusi kasvu oli tervettä.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleJussa (2031 kpl) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 1. 02 (yli 14 vuotta sitten)
Olisikohan talvella ja lähestyvällä Joululla osuutta kirjoittamattomuuteen? :)
Yritin syksyllä siirtää Elimäeltä vanhan sikäläisen luumupuun juurivesaa.Vesa kasvoi aivan rungon vieressä, mutta nousi siis maasta. En tiedä oliko se juurivesa vai siementaimi, mutta sen peukalonpaksuinen juuri (vesa oli toista metriä korkea)tunkeutui emopuun alle sen juurien sekaan, niin etten saanut siitä kuin ehkä 15 cm:n pätkän mukaan. Katkaisin luumuntaimen rungon 10 cm:n tapille, ja istutin puutarhaani V vyöhykkeelle.Noin kuukauden ehti siinä olla ennen pakkasia.Kasasin päälle katajan oksia myyriä ja pakkasta vastaan.Saapahan keväällä nähdä, lähteekö noin pienellä juuriosalla kasvuun, ja kestääkö yleensäkään talvea täällä.
Poistettu nimimerkki (id: 101) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 1. 17 (yli 14 vuotta sitten)
Jussa, miks katkaisit?
Luumuhan kasvaa kivasti ilman leikkaustakin ja sivuoksia kehittyy.
Eikä väli, vaikka olikin juurivesa, siitä tulee ihan yhtä hyvä sato.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleJussa (2031 kpl) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 1. 25 (yli 14 vuotta sitten)
Katkaisin sen vuoksi, että juurta ei taimeen tullut kuin vähän.Oletin, ettei sen juuri/lehtisuhde ole tasapainossa, vaan kasvi kuivuu liiallisen haihduttamisen vuoksi, jos en katkaise.
Vaikka se olisi siementaimikin, niin minusta on mielenkiintoista katsoa mitä siitä tulisi.
Poistettu nimimerkki (id: 239) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 9. 16 (yli 14 vuotta sitten)
Nykyisin on mielipiteitä muutettu monessa asiassa, varmaankin myös kokemusperäisesti. Esim. annetaan vastaistutetuille aikaa käyttää kaikkien lehtien energia hyödyksi myös juurien kasvattamiseen.
Usein tarvitaan kuitenkin tulevan latvuksen muotoilua, että siitä saataisiin sopusuhtainen, alaoksia ja liikaa korkeutta pois. Jos Jussan taimi oli vanhaa kantaa, se on todennäköisesti juurivesa ja siitä voi saada hyvän taimen.
Hannelen kanssa olen kuitenkin eri mieltä, ei voi yleistää eli sanoa että luumu kasvaa ilman leikkausta. Puu kasvaa lähinnä latvastaan ja oksien kärjistä, jos niitä ei leikata takaisin eli lyhennetä, vanha kasvu jää yleensä ennalleen ja puuhun tulee liiaksi oksattomia osuuksia, eli se on turhan harva ja korkea. Jussan kannnattaisi varmaan kasvattaa puulleen ensin riittävästi runkoa, silloin sivuoksia voi lyhentää ja poistaa ne myöhemmin. Kun runkoa on sopivasti aloitetaan latvuksen muotoilu.
Mutta, kysyin lähinnä ulkolaisesta Victorialuumusta, siitä odotan viestejä.
Poistettu nimimerkki (id: 101) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 11. 19 (yli 14 vuotta sitten)
Juu, eka vuosi vähintäi annetaan vastaistutetuille aikaa
käyttää energia hyödyksi myös juurien kasvattamiseen.

Luumua ei ole pakko leikata lainkaan, ei ole kuin omenapuu.
Mutta kukat tulevat aina oksien latvoihin, sen vuoksi voi muotoilla.
Luumu on yksi helpompia hedelmäpuita muotoiluun.

Poistettu nimimerkki (id: 239) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 11. 56 (yli 14 vuotta sitten)
hannele, mitä eroa on muotoilulla ja leikkauksella? Mielestäni muotoilu on leikkausta, miten sinä muotoilet puita ilman leikkausta? Tuo kuvasi kai esittää säleikköpuuta, joka voi olla ihan hyvä ratkaisu lämpimällä seinustalla ja sitä kyllä pitää leikata.
Kuvassa näkyy tämän Victoria luumupuun ruskeaa puuta, merkki huonosta kunnosta, vain uusi kasvu on tervettä. Uudemmissa oksissa kuollutta puuta oli vähemmän. Vaimo sai muutama vuosi sitten lahjaksi Muhevaiselta ostetun makeakirsikan, siitä ei tullut kalua, otin sen pois viime keväänä. Uuteen kasvihuoneeseen voisin istuttaa ja kokeilla säleikköpuuna.

Poistettu nimimerkki (id: 101) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 12. 02 (yli 14 vuotta sitten)
Leikkaus matkii sitä luonnollista ulkonäköa ja kasvutapaa,
muotoilu voi olla ihan mitä vaan... Suomessa tuntematonta.

Muotoiltu omena-aita Sofiero:

Poistettu nimimerkki (id: 239) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 15. 01 (yli 14 vuotta sitten)
Kai Hannele muistat kuvan omasta säleikköpuun tapaan leikatusta omenapuusta, sitä voisi nimittaa rankapuuksi.Ei tämä aivan tuntematonta liene Suomessa, tosin Ruotsissa ja muualla yleisempää. Sovitaanko näin, että leikkauksella ja muotoilulla on eroa, minä siis kokeilen tarpeen mukaan molempia tapoja, lähinnä omassa pihassani. Usein kyllä "muotoilussa"ei varsinaisesti leikata, vaan nipistellään eli pinseerataan nuoria oksanpäitä lyhyemmiksi keskellä kasvukautta, englanniksi "pinching". Kyllä siinä silti saksiakin tarvitaan välillä.
Läksin tätä aihetta ruotimaan siksi että tämä luumupuu tarvitsi ehdottomasti leikkausta ja sen tein näin outona aikana, koska tarkoitus on saada puuta matalammaksi. Tällaisen rajun leikkauksen voi kokemukseni mukaan tehdä nytkin, koska puu on vielä nuori. Luumuista ja kirsikoista ei pitäisi poistaa isoja oksia, silloin voi kuorta kuolla laajalti oksan ympäriltä rungosta. Varsinkin kirsikkapuita leikkaisin, syynä se että sitä ei voi ravistaa alas kuten luumua, se on poimittava. Luumu saa tietenkin kolhuja puusta pudotettuna, mutta "sou not, sano Matti"!
Poistettu nimimerkki (id: 239) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 15. 08 (yli 14 vuotta sitten)
Tämän rankapuuni,nimi lienee hienommin "cordon" omenoita syön vieläkin, osa on hyvin säilyvää lajiketta.

Poistettu nimimerkki (id: 101) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 16. 03 (yli 14 vuotta sitten)
Hieno, joku!
Toiset sanovat, et myöhä kostea syksy ei ole hyvä
aika leikata, tulee kaikenlaisia sairauksia ja sieniä...
Poistettu nimimerkki (id: 239) sunnuntai, 14. joulukuuta 2003 - klo 17. 30 (yli 14 vuotta sitten)
Tällaista olen minäkin lukenut, mutta en kyllä usko kaikkea, kokeilla voi. Tähän aikaan vuodesta mikä tahansa kesäinen kuva saa aikaan enemmän väristyksiä.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleow (4908 kpl) maanantai, 15. joulukuuta 2003 - klo 16. 07 (yli 14 vuotta sitten)
Joku, ero kotimaisen ja ulkomaisen 'Victoria' luumupuun välillä taitaa olla siinä, että kotimaiset 'Victoriat' on lisätty mikrolisäystekniikalla ja ulkomaiset varttamalla 'St. Julien' taikka kirsikkaluumun (Prunus cerasifera) perusrunkoon. Eli jos tulee kova talvi, mikrolisätty taimi uudistaa itsensä juurivesasta, ja vartettu alkaa kasvattamaan ihan erilaista puuta mitä alkuperäinen oli...
Tämä 'Victoria' lajike on nuorena älyttömän nopeakasvuinen, ja se taitaakin olla sen suurin kompastuskivi kun sitä kasvatetaan ETELÄrannikolla. Muutenhan se kyllä kestää normaalitalvet tossa I- vyöhykkeellä.
En tiedä onko nuo kotimaiset 'Victoriat' kuinka erilaisia kasvutavassaan taikka nopeudessaan verrattuna keskieurooppalaiseen, mutta ainakin (muistaakseni) Tahvosten kasvattamat taimet olivat hyvämuotoisia ja myytäessä kyllä paljon pienempiä.
Valitettavasti Hollannista ei tunnu saavan mitään Prunus- hedelmäpuuta (eikä myöskään ainakaan rusokirsikkaa), joka ei olisi tehnyt kaksimetristä vuosikasvua alkuperäismaassaan. Eli nämä suomeen tulevat taimet ovat semmoisia rumia riukuja, jotka ovat kaiken lisäksi saaneet vauriota kuljetuksessa. 'Victorian' kanssa saman näköisiä hollantilaisia taimia ovat olleet juuri rusokirsikat (vartettu Prunus aviumille, joka on kasvuteholtaan älytön!), 'Varjomorelli' kirsikat (sama P. avium- runko taikka sitten P. avium 'Colt', muitakin on näkynyt) ja luumulajikeet 'Czar', 'Reine Claude D'Oullins'.

BTW; 'Varjomorellia' liikkuu suomen kaupoissa, mutta kaikki eivät ole sitä samaa lajiketta, Hollannissa oli loppunut kyseinen lajike ja ne laittoivat toista lajiketta tulemaan suomeen mutta vain varjomorellin nimellä...
kaikista varmimpia varjomorelleja ovat suomessa tuotetut taimet missä lukee JALOJUURINEN.
Poistettu nimimerkki (id: 239) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 7. 42 (yli 14 vuotta sitten)
ow, kirjoitit selventävästi tilanteesta. Oletan, että vartetulla luumulla on etuna se, että se ei saa juurivesoja, jotka voivat olla harmina kotimaisilla jalojuurisilla lajeilla. Omassa pihassa punaluumun ja hapankirsikan juurivesoja tulee riesaksi asti. Viime keväänä istutin mainitsemasi kotimaisen Victorialuumun, joten siitä en vielä paljoakaan tiedä, tietysti sen latvus oli aivan erilainen.
Lyhensin tuon kuvan luumun latvaa omistajan luvalla aivan kokeilumielessä,voisiko siitä vielä saada jonkinlaista puuta. Kaikenlaisia tuontitaimia olen toki nähnyt, olinhan yli 20 vuotta sitten töissä eräässä espoolaisessa "TIR-taimistossa.Mikä sellainen on? Tai oli.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällemai-lee (5945 kpl) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 8. 06 (yli 14 vuotta sitten)
oletan joku, että tir-taimistolla tarkoitat tätä: muutama perävaunurekallinen noin x:ää kpl erilaista taimistotuotetta suoraan saksasta, hollannista tai parhaassa tapauksessa tanskasta. tuodaan suomeen huhtikuun alussa kun ovat keski-euroopassa kasvunsa aloittaneet. levitetään heti myyntiin avoimelle, aurinkoiselle ja tuuliselle asfalttikentälle. siitä päätellen, minkä näköisiä taimet ovat toukokuussa, ei niille sitten paljon muuta ole tehtykään. - ja kysymys kuuluu, onko pääkaupunkiseudulla enää yhtään ei-tir-puutarhamyymälää?
Poistettu nimimerkki (id: 239) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 9. 45 (yli 14 vuotta sitten)
Ihan oikea vastaus, oletan että suurin osa taimista tuodaan vieläkin ulkoa. Kun saadaan halvalla!
Tässä taimistossa oli muutama rekan perävaunu,ilman vetovaunua. Sivulla oli nimi ja teksti"kotimaisia taimia", perässä TIR-kyltti.
Toki joidenkin taimien osalta on varmaan muutoksia.
Kerran tarkastin Olarissa kaikki asuntoyhtiöiden vaahterat, niissä oli vielä marraskuussa vihreät lehdet ja melkein kaikissa kelvoton latvus. Kärkisilmut paleltuvat ja siksi niihin tulee repeäviä oksanhankoja. Siellä ne varmaankin vielä ovat, olisi melkoinen kulu vaihtaa satoja taimia kestäviin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleHenrika (1278 kpl) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 10. 59 (yli 14 vuotta sitten)
Ahaa, sain uuden sanan sanastooni :-) "TIR-taimistot" ovat mulle olleet "rullakkokauppiaita".
Viime kesänä kuin kysyin yhdeltä tällaiselta kauppiaalta mitä hänen marjakuuset maksavat, niin jätkä käveli tuijien luo. Sitten hänen piti kysyä mitkä ovat marjakuusia.. huh huh

Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 13. 44 (yli 14 vuotta sitten)
Teen päinvastoin luumulaaksossani,
aioin leikata pois kaikki alaoksat...

Poistettu nimimerkki (id: 239) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 16. 17 (yli 14 vuotta sitten)
Hannele, ovatko nuo luumupuut tosiaan sinun pihaltasi,onhan siitä tosin aikaa kun kävin,sinulla on vähän tasamaaata niinkuin minullakin.(Teen päinvastoin --aioin leikata, onko hoono soomi tai mitä?)
Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 16. 41 (yli 14 vuotta sitten)
Ei, tämä on esikuva; Ulla Molinin puutarha, jossa käynyt.
Meiän puut ovat noin metrin, talon vieressä, pohjoisessa.

Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 16. 48 (yli 14 vuotta sitten)
Siirsin 9 luumupuuta omaan luumulaaksoomme lokakuussa.
Luulisin, et näkyy jo 3 vuoden päästä...
Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 16. 53 (yli 14 vuotta sitten)
Lemmikkiä ja muuta kevätkukkaa ja sipuleita olen istuttanut maahan.
Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 17. 02 (yli 14 vuotta sitten)
Talon vieressä on paljon tilaa,
uuden valkean kukkapenkin vieressä.
Näkyykö pikku luumutikut? Toisesta päästä:

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepujo (1870 kpl) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 20. 44 (yli 14 vuotta sitten)
Olen iloinen, että Virosta tulee EU-maa ensi kevään istutusaikaan. Sieltä saa hyviä luumuja, siellä jalostettuja tai sitten siellä kokeiltuja ja itse kasvatettuja. Ja Keski-Viron talvet ovat paljon kylmempiä kuin esim. Etelä-Suomen.
Poistettu nimimerkki (id: 101) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 22. 51 (yli 14 vuotta sitten)
Joo, Virossa on paljon hyvää kasvia.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) tiistai, 16. joulukuuta 2003 - klo 23. 05 (yli 14 vuotta sitten)
Ja varmasti myös hauskoja ihmisiä :}
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällepujo (1870 kpl) keskiviikko, 17. joulukuuta 2003 - klo 22. 12 (yli 14 vuotta sitten)
Minä tunnen hyvin vain muutaman ulkosaarelaisen ja he ovat kyllä parasta lajia ihmisiä.
Poistettu nimimerkki (id: 7879) sunnuntai, 22. helmikuuta 2004 - klo 22. 06 (yli 13 vuotta sitten)
Tietääkö joku, kuinka leikata Kuokkalan punaluumua? Lajike kun on riippaoksainen ja ´latvaoksakin´osoittaa sivulle alaviistoon. Muut oksat ovat pitköhköjä ja haaroittumattomia. Haaroittuvatko itsestään vai olisiko viisasta typistää kaikkia oksia jonkinverran?
Poistettu nimimerkki (id: 239) maanantai, 23. helmikuuta 2004 - klo 7. 47 (yli 13 vuotta sitten)
Jokullakaan ei ole kokemusta tästä lajikkeesta, mutta eroaako se paljoa tavallisesta punaluumusta?
Pitäisi tietää minkä ikäinen se on, varmaankin nuori vielä. Jos latvaoksa on pitkä ja ohut vielä, sen ehkä voi katkaista ja jättää sopivan tapin, josta silmut poistetaan. Tämä edellyttää, että siinä on lehtisilmuja, on tärkeätä tunnistaa lehti- ja kukkasilmut toisistaan. Sido viimeisestä silmusta kasvava verso latvatappiin ja saat siitä paremman latvan.
Luultavasti sivuoksiakin kannattaa lyhentää, silloin nekin haaroittuvat paremmin, runsas sato voi painaa oksat vielä enemmän alaspäin ja jopa murtaa niitä. Tässäkin versojen ikä ratkaisee. Kokemukseni mukaan noin nuoria versoja voit leikata jo keväällä, kumivuoto ei ole niin vaarallinen mitä kirjoitetaan.
Laita kuva!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKrista (8281 kpl) maanantai, 23. helmikuuta 2004 - klo 15. 36 (yli 13 vuotta sitten)
Etuoikealla olevassa vaahterassa oli oksia aivan maan rajaan saakka. Leikkasin alaoksat viime keväänä piittaamatta juurikaan nestevirtauksista. Vuosihan se vähän, mutta puu ei näyttänyt kesällä kärsineen yhtään vaikka sitä poistettiin parikymmentä alhaalla kasvavaa oksaa, osa aika paksujakin...

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKrista (8281 kpl) maanantai, 23. helmikuuta 2004 - klo 15. 42 (yli 13 vuotta sitten)
Tässä sama vaahtera (oikealla)... tuohon vaahteran alle pitäisi vielä keksiä mitä siihen istuttaisi :-DVain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.