Keskustelu sisäänkirjaudu | esittelyt | aiheet | hakemisto | haku | uudet viestit

Puutarha.net keskustelupalstatLannoitus ja kompostointi : Kokemuksia puutarhajätekomposteista ( 91 kpl)

Sivut: <<--Edelliset 50 kpl | 50 | 100 |

[Kaikki viestit yhdellä sivulla] [Ilman kehyksiä] [Kaikki ilman kehyksiä] [Lisää suosikkeihin] [Päivitä näkymä]


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSyysSahrami (226 kpl) perjantai, 13. syyskuuta 2002 - klo 18. 50 (yli 15 vuotta sitten)
No ei ne metriset kyllä maadu moneen vuoteen. Pitäisi silputa ennen puutarhajätekompostiin pistämistä. Puutarhajätekomposti ei edes lämpene kovinkaan helposti jos ei mukana ole yhtään talousjätettä tms.

Oksia pitäisi pilkkoa oksasaksilla, kastella ja sekoitella. Se oksakasa jää helposti niin ilmavaksi ettei siellä ala maatuminen ollenkaan. Kompostin pitäisi olla sellainen "muhiva kostea kasa". Ainakin kastella pitäisi. Sen kai voit tehdä vaikka joku rouva sitä hoitaakin. Laittakaa ainakin kanteen toivomus että oksat pilkottaisiin mahdollisimman pieniksi pätkiksi.
Poistettu nimimerkki (id: 2828) perjantai, 13. syyskuuta 2002 - klo 20. 46 (yli 15 vuotta sitten)
Joku kirjoitti sarvikuonokkaan toukista. Elämäni ensimmäisen kerran innostuin tänään kääntelemään kompostini sisältöä ja tapasin valkoisia, paksuja toukkia kompostini sisältä.Mitään iloa toukat eivät kyllä herättäneet minussa... itse asiassa millähän ne sieltä hävittäisi? Kompostin kääntelykin jäi sikseen. En edes ymmärrä miten joku elävä on kompostiini eksynyt,olen vain heitellyt luukusta puutarhajätettä kompostiini sitä sen kummemmin hoitamatta.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSyysSahrami (226 kpl) lauantai, 14. syyskuuta 2002 - klo 11. 34 (yli 15 vuotta sitten)
Omituista sinänsä, että sarvikuonokkaantoukkahan vaatii todella kuuman kompostin! Yleensä se tuleekin kompostiin lantakompostin tai lannan mukana. Missäs keskustelussa se kuva olikaan? Jokuhan (ei kuitenkaan Joku vaan joku muu muistaakseni ;) laittoi tänne oikein kuviakin sekä toukasta että kuonokkaasta, jotka molemmat ovat varsin yököttäviä minun mielestäin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRiterina (476 kpl) lauantai, 14. syyskuuta 2002 - klo 12. 11 (yli 15 vuotta sitten)
Pudonneiden lehtien kompostointi 3-vuotissysteemillä ei todellakaan lämmitä kompostia. Toisaalta pelkistä syksyllä haravoiduista lehdistä koostuva komposti ei houkuttele ötököitä, matojakin on vasta toiseen kertaan käännetyssä kasassa. Valmis tuotos kelpaa hienosti savimaan parantamiseen.

Ruokajätettä EI saa kompostoida avokompostissa. Hiiri menee sisään uskomattoman pienestä reijästä, joten mikäli vaikkapa kompostilaatikko on pohjastaan avoin tulisi pohja suojata erittäin tiheäsilmäisellä verkolla.

Ruokajäte on helpoin käsitellä lämpökompostorissa. Siellä lämpö nousee riittävästi eivätkä tuhoeläimet pääse kimppuun. Pari-kolme kuukautta muhinut ruokajäte ei enää haise ja se on muuttunut tummanruskeaksi, tasaväriseksi massaksi. Tämä massa on hyvä jälkikompostoida esim. puutarhajätekompostissa, siis avo- tai aumakompostissa.

Mikäli lämpökompostiri käy riittävän hyvin (lämpöä yli 50 astetta) voi sinne laittaa rikkaruohoja jopa siemenineen. Tautuisia kasveja en sinnekään laittaisi vaan hävittäisin muulla tavalla.

Sarvikuonokkaan toukkia löytyy yleensä lantakasoista. Ne ovat etusormen kokoisia valkoisia, kuultavia matoja. Ällöttäviä, kyllä, mutta ne eivät pure, eivät käy kimppuun eivätkä yleensä edes liiku. Eli ei niitä kannata tuhota, ovatpa vain hyviä kavereita lannan mullaksimuuttajina.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällelemmikki (173 kpl) lauantai, 14. syyskuuta 2002 - klo 12. 58 (yli 15 vuotta sitten)
Kiitoksia viestistäsi Riterina. Harkitsin samaa asiaa, mutta ainakin tältä vuodelta kehikot jäivät käsittelemättä. Ja taitaavat jäädä jatkossakin. Laitoimme kaiken vanhan kompostorista ulos otetun tavaran sinne. Samoin olen sinne kantanut kaiken mahdollisen massan mitä on tullut. On ihanaa kun on paikka mihin laittaa.

Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRiterina (476 kpl) perjantai, 20. syyskuuta 2002 - klo 11. 22 (yli 15 vuotta sitten)
Voi Lemmikki, sinullahan on kadehdittavan tyylikäs kompostointinurkkaus!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällelemmikki (173 kpl) lauantai, 21. syyskuuta 2002 - klo 17. 38 (yli 15 vuotta sitten)
Joo, eikös olekkin 8-)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällevinca (525 kpl) torstai, 10. lokakuuta 2002 - klo 11. 51 (yli 15 vuotta sitten)
Luin noita edellisiä juttuja ( en kylläkään ihan kaikkia), mutta muutama edellytys hyvälle kompostoitumiselle sieltä taisi tyystin puuttua.
Hyvät ihmiset, jos teillä ei ole 'runsaasti' saatavilla lantaa tai ruohonsilppua, ei komposti kyllä toimi syksyn lehdillä ja muulla puutarhajätteellä. Itse olen hoidellut puutarhaani luomuna (käyttämättä väkilannotteita ja hyvin vähän sallittuja kaupallisia lannotteita UREAA lukuunottamatta) jo 30 vuotta ja hienosti kasvavat puut, perannat, hyötykasvit... .
Laitan komposteihini kaikki eloperäisen mitä tontiltani tulee myös oksasilppurilla silputut oksat eli mitä puutarhassani tuotan niin mitään maatuvaa en kärrää hukkaan. Hyvin toimivassa kompostista löytyy juuri sarvikuonokkaan toukkia (oksasilppu antaa niille kasvun olosuhteet),kompostilieroja on lähes kuin talikolla kääntäisi spagettikasaa...
Komposti pitää perustaa rikottuun maahan. Hyvän maatumisen edistämiseksi pitää sekaan lisätä typpeä(liukoinen UREA). Tulevan mullan laatua parantaa kun lisätään vielä Kemiran valmistamaa LUOMU-perusvoimaa (on kivijauheseosta, jossa on mm.biotiittia). Sen vaikutus mullan pH-arvoon on sitä nostava, joten ei käytetä suuria määriä, paitsi jos on käytettävissä lantaa jossa kuivikkeena on kalkitsematon turve tai kompostissa on rusaasti havupuuoksahaketta.
Ja kyllä toimii niin, että höyry nousee ja komposti tuoksuu varsinkin tyynessä kesäillassa miellyttävälle, etten sanoisi hyvälle.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleJaanaJ. (209 kpl) torstai, 10. lokakuuta 2002 - klo 16. 36 (yli 15 vuotta sitten)
Minun puutarhajätekomposteissani on olosuhteiden pakosta pääosin syksyn lehtiä. Typpilisäyksen olen hoitanut nokkoskäytteellä ja satunnaisella kanankakka-annoksella. Toimii ihan hyvin, juuri näin uuden lehtisadon alla saan edellisvuoden tavaran levitettyä katteeksi istutuksille.
Poistettu nimimerkki (id: 239) torstai, 10. lokakuuta 2002 - klo 16. 37 (yli 15 vuotta sitten)
Tänään hain läheiseltä rakennustyömaalta kivijauhoa, sitä sellainen telaketjuhirviö-porakone puskee peräpäästään. Olen myös valikoinut sopivia kiviä yläpihan pengerryksiin ja portaisiin.
Talomme perustus louhittiin kallioon eikä yhtään kiveä kuljettu pois vaan niistä saatiin tasanne autoille jne. Senjälkeen olenkin sitten joutunut hakemaankin kiviä em. tarkoitukseen. Tämä piha ei ole koskaan valmis, onneksi sain naapurilta luvan viedä yhden kivikuorman hänen pihansa kautta ja heitin kivet verkkoaidan yli omalle puolelle. Muuten olisi pitänyt kantaa kivi kerrallaan
vähintään 50 m matka ylös, parhaimmillaan tielle on korkeuseroa 11 m. Kuntojumpasta se käy.

Saas nähdä millaisen pihan saa suunnittelija aikaan em. työmaalle, huoneistomyyjä mainosti paikkaa rauhalliseksi kylän keskustassa. Läpikulkutie on lähimmistä asunnoista alle 20 päässä. Keskelle kalliota oli jätetty monirunkoinen koivuryhmä, pysyvätköhän hengissä?
Haapoja en kyllä olisi jättänyt tontille yhtään, on se sellainen rikkaruoho.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) perjantai, 24. tammikuuta 2003 - klo 2. 06 (yli 14 vuotta sitten)
Kompostin ainesten kokoamisesta on minulle tullut jo himo. Kerjään pojan tyttöystävän kanin häkinsiivousmoskat omaan kompostiini (ajatelkaa: kaninpaskaa, heinää, sanomalehtisilppua), kerjään myös nokkosia toisten pihoilta ja teen nokkosvettä, jolla voimistan kuivaa lehtikompostia, sisältä viemme kaiken maatuvan ruokajätteen (ei suolattua lihaa yms)eristettyyn lämpökompostiin (itse tehty; kuormalavat ja styroxia) anopilta rivitalopihan rikkaruohot...

Isot oksat poltetaan sisällä ja pikkurisut ulkona makkaranuotiolla, tuoreet oksat silppuan joutessani vesurilla. Joskus oikein hävettää kun kierrän touhuissani koko talon ympäri viemään kompostiin paria heinää.
Poistettu nimimerkki (id: 210) perjantai, 24. tammikuuta 2003 - klo 16. 03 (yli 14 vuotta sitten)
Näen aivan "sieluni silmillä" touhuilusi, Sand.
Tulevana kesänä pääsen itsekin ensi kertaa tekemään komposteja ja silppuamaan oksia. Liotatko nokkosia ja kuinka kauan nokkosvettä varten? Niitä kyllä löytyy mökkitontiltani!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) perjantai, 24. tammikuuta 2003 - klo 16. 08 (yli 14 vuotta sitten)
Minä änkesin nokkosia kahteen liian pieneen saaviin, hellekesä kuohutti ne yli melkein heti ja innosta yökkäillen (todella tehokas tuoksu)nostin kasvit kompostiin sekä laimensin nesteitä sadevedellä ja heittelin pitkin lehtikompostia.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälletiia (778 kpl) lauantai, 25. tammikuuta 2003 - klo 15. 45 (yli 14 vuotta sitten)
Ihanaa luettavaa:)
Minäkin hankin ensimmäisenä lehtikompostin ja maapallokompostin uuteen asuntoomme syksyllä,vaikkei pihalla kasvanut edes kasvin kasvia.Mitään kompostoitavaa ei kyllä meiltäkään mene roskikseen,senverran tarkkana olen ollut.Kaikki ne mullaksi muuttuu,ja sillähän on käyttöä vaikka millä mitalla.


Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) lauantai, 25. tammikuuta 2003 - klo 16. 29 (yli 14 vuotta sitten)
Minusta on kyllä tullut sitten myös erityispihi sen kompostimullan kanssa. En millään haluaisi sitä yhdelle puskalle antaa riittävästi vaan annan sitä vähää kaikille pienen pöläyksen.

Uudet penkit synnytän kaikista isommista, maatumattomista jätteistä, sekoitan haravointikeräystuloksia ja vain hieman kompostimultaa niin, että väri vähän tummentuu. Kun siihen päälle sitten joka syksy haravoi lisää tavaraa niin elossa pysyvät kasvit.

Olen ruvennut kyllä perustamaan penkkejä myös kriittisiin haravointipisteisiin, jolloin ei tarvitsekaan kärrätä niin paljon tavaraa kompostiin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällevinca (525 kpl) lauantai, 25. tammikuuta 2003 - klo 17. 05 (yli 14 vuotta sitten)
Sand, olen tehnyt kuten sinä. Kaikki eloperäinen mitä naapuritkin ovat aikoneet kärrätä kaatopaikalle, olen kerjännyt kompostiini ja mitään tuollaista en ole kuljettanut omalta tontiltani pois. Tuota olen harrastanut 70-luvulta lähtien ja nyt erottuu puutarhani vehreydessään muiden naapureitten pihoista.
Niukkamultaista kivikkoakin kyllä on jäljellä kivikon kasveille.
Poistettu nimimerkki (id: 5252) perjantai, 25. huhtikuuta 2003 - klo 20. 14 (yli 14 vuotta sitten)
Ennen muinoin puhuttiin kompostoreista, jotka oli tehty vanhoista pakastimista. Voinko siis antaa eläkkeelle siirtyneelle kaappipakastimelle uuden elämän? Tietääkö kukaan, miten tahi kuka osaa poistaa siististi myrkyt & kompressorin?

Kertokaa kokemuksistanne.
Poistettu nimimerkki (id: 4788) perjantai, 25. huhtikuuta 2003 - klo 20. 55 (yli 14 vuotta sitten)
Kouvolassa kierrätyskeskus teki ainakin vielä muutama vuosi sitten vanhoista pakastimista kompostoreja. Hankin silloin yhden ja se on kakkoskompostorina edelleen. Maalasivat pinnan maastonvihreäksi...se on nyt vuosien saatossa kupruillut rumaksi...muuten ok. Kysyppä oman paikkakuntasi kierrätyskeskuksesta. Onnea metsästykseen.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleTiti75 (22 kpl) sunnuntai, 4. huhtikuuta 2004 - klo 12. 52 (yli 13 vuotta sitten)
Osaisiko joku neuvoa miten tehdä pakastimesta "kompostori". Kylmäaineen otatan valtuutetulla liikkeellä pois, mutta miten siitä eteenpäin? Tai tietääkö joku mistä löytyisi hyvä ohje kyseiseen hommaan ? Vanha pakastin sanoi meinaan sopimuksensa irti ja ajattelin saada "koneen" hyötykäyttöön (ja maksaahan kaatopaikalle vieminenkin..) Kiitosta taas etukäteen...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleSand (20360 kpl) sunnuntai, 4. huhtikuuta 2004 - klo 13. 05 (yli 13 vuotta sitten)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleannesurfs (628 kpl) maanantai, 2. elokuuta 2004 - klo 18. 29 (yli 13 vuotta sitten)
Ostettiin lehtikompostori, siis semmoinen puukehikko vain käsiteltyä puuta.

Etsin Googlesta ohjetia, miten aloitetaan, mutta enpä löytänyt.

Alle risuja eikö...mutta silppuna vai pitkinä?

Etupihalla on koivuja joista tippuu kuivia oksia eli niitä laittaisin eka.......jos.....vai....?

Jos joku tietää semmoisen lehtikomposti for dummies-linkin niin pliis laittakaa!!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällehurahtanut (54 kpl) maanantai, 2. elokuuta 2004 - klo 19. 26 (yli 13 vuotta sitten)
Kokeile vaikkapa sivustoa: http://koti.mbnet.fi/razzle/komposti/komrunko.htm
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällehurahtanut (54 kpl) maanantai, 2. elokuuta 2004 - klo 20. 17 (yli 13 vuotta sitten)
Puutarha.netistäkin löytyy Puutarhurin linkeistä Viljelymenetelmät: kompostointi useita hyviä linkkejä. Kokeile niitä sillä sieltä löytyy myös ed viestissä mainittu linkki.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleannesurfs (628 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 20. 57 (yli 13 vuotta sitten)
Moi, kuka tietää, voiko lehtikompostiin laittaa: perunanvarsia, tomaatinvarsia, kesäkurpitsan- ja kurkunvarsia??

Jostain muistelisin että perunanvarsia ei?

Lehtikomposti on yhä aluillaan, ei siis toimi vielä, keräilen pikku risuja ja oksia pohjalle, mutta kohta tulee tavaraa kun pensasaidat leikataan.
Poistettu nimimerkki (id: 410) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 21. 00 (yli 13 vuotta sitten)
Kaikkea maatuvaa puutarhajätettä voi panna.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleannesurfs (628 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 21. 20 (yli 13 vuotta sitten)
Kiitän!!

Mistä lie jäänyt ajatus, että perunanvarret on huono idea.

Toivottavasti saan kompostin toimimaan ja ensi kevään jo kuka ties saan levittää omaa lannoitetta puutarhaan!

Tarvii katsoa, onko paikka liian varjoisa kesäkurpitsalle, sehän olisi oiva somistus siihen päälle.

:O)
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKrista (8281 kpl) torstai, 19. elokuuta 2004 - klo 22. 15 (yli 13 vuotta sitten)
Sateinen kesä on ilmeisesti aikaansaanut sen, että meillä ainakin tuntuu kompostoituvan kaikki hurjaa vauhtia.

Lehtikompostikehikon pinta vajenee nopeasti, vaikka vähän väliä lykin siihen valtavia tomaatinlehtinippuja ja rikkaruohotuppaita.

Pellolla ovat yli kuution pujo- ja ohdakekeot kutistuneet mitättömiksi, mustanpuhuviksi ja "palaviksi" kasoiksi vaikkei alla ole ollut risukkoa ilmastoimassa läjiä vaan ne on vain kasattu suoraan savimaalle (aikomuksena siirtää aumakompostiin). Pikkuniityn reunasta revin alkukesästä villivatukkoa, ohdaketta ja pujoa isot kasat, jotka nyt ovat huvenneet liki olemattomiin ja kompostoituvat hyvää vauhtia ihan siinä paikoillaan...

Edellisestä johtuen olemme kipanneet pellon takareunaan kolmemetriseksi pötköksi kottikärrytolkulla heinäjätettä, risuja ja kaikenlaista rikkaruohosulppua pitkäksi kasaksi. Sinne ovat lentäneet jättimäiset pujonjuurakot, sekalaiset turvemöykyt, piikkiset ruusunvarret ja nokkospuskat.

Ajattelin heitellä syksyllä kasan päälle lehmänlantaa ja peittää talveksi koko komeuden olkiin. Saisikohan kasasta koskaan kunnon multaa, kun siinä on pujoja ja muita? Vaikka toisaalta, maan tasaamiseen se ainakin kelpaa, sellaisista kohdista pujo katoaa mistä usein ajetaan ruohonleikkurilla.
Poistettu nimimerkki (id: 668) perjantai, 20. elokuuta 2004 - klo 10. 30 (yli 13 vuotta sitten)
perusnanvarret ja tomaatinvaret kompostoituvat ihan hyvin, mutta molemmilla on tauteja (samoja), jotka eivät kompostissa kuole. Jos siis aiot käyttää kompostin tuotteen kasvihuoneessa toimaattien kasvualustana (tai perunamaana, vaikka perunat ovat vähän vhemmän arkoja), älä pane sinne perunanvarsia tai tomaatinlehtiä. Jos taas meinaat levittää tuotoksen marjapensaan alle, työnnä sekaan vaan.

Näiden tautivaarojen kanssa kannattaa käyttää tervettä järkeä: suurin osa niistä tuhoutuu kyllä. Toisaalta hankalien tautien, niin kuin nuo tomaatintaudit tai härmä kanssa kannattaa miettiä, että kompostin tuotos pannaan johonkin mistä mahdollisesti selviävät taudinaiheuttajat eivät leviä juuri siitä taudista helposti kärsiviin kasvustoihin.

Krista, meillä oli sellainen tosi epämääräinen kasa risuja, pujon ja juolavehnän juurakoita ja kaikkea mahdollista. Minä en uskonut sen koskaan maatuvan, risut olivat isoja ja peitin sen mullan alle noin 7 vuotta sitten. Nyt sitten pihaa uusittaessa kaivoimme sen kasan auki ja ihme ja kumma, multaa siitä oli tullut... Mutta 7 vuotta on pitkä aika...
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKasuariina (5146 kpl) tiistai, 14. syyskuuta 2004 - klo 13. 34 (yli 13 vuotta sitten)
Myrkyllisten puutarhakasvien jätteet kompostikehikossa ! Iski mieleeni ajatus, että häviävätkö avokompostissa esim. sormustinkukan tms. kasvien sisältämät kasvimyrkyt vai solahtavatko ne kompostimullan myötä kasvimaalleni myrkyttäen minutkin ?!?!? Hullua, mutta tämmöinen ajatus nyt vain jäi vaivaamaan.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekurjenpolvi (4166 kpl) tiistai, 14. syyskuuta 2004 - klo 22. 12 (yli 13 vuotta sitten)
Tuota samaa olen ajatellut minäkin.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKasuariina (5146 kpl) keskiviikko, 15. syyskuuta 2004 - klo 9. 37 (yli 13 vuotta sitten)
Voi kun jollakin olisi faktaa tähän myrkkyjuttuun !
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleInki (7432 kpl) keskiviikko, 15. syyskuuta 2004 - klo 10. 50 (yli 13 vuotta sitten)
Faktaa ei ole, mutta "musta tuntuu", että ei tarvitse pelätä kasvinjätteiden myrkkyjä. Useimmat luonnossa muodostuneet myrkyt hajonnevat kompostissakin. Ja vaikka niitä sinne jäisi, lopputuotoksessa sitä on niin vähän, ettei myrkystä ole vaaraa.

Jos kuitenkin moista pelkää, kannattaa komposti käyttää kukkapenkkien parannukseen ja kasvimaalle turvallisemmaksi tuntemansa tuotteet.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleRiterina (476 kpl) keskiviikko, 15. syyskuuta 2004 - klo 12. 35 (yli 13 vuotta sitten)
Ei ne myrkkykasvien myrkyt maan kautta perunaan mene.

Olisimme varmaan kaikki jo kuolleet myrkytyksiin mustikoiden kautta jos seitikeiden, kärpässienten ja korvasienten myrkyt maan kautta muihin kasveihin imeytyisivät.

Sen sijaa raskasmetallit voivat kertyä, eli painomuste, jäteöljyt jne ovat huonoja kavereita kompostissa. Niiden jäämät kertyvät.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKasuariina (5146 kpl) keskiviikko, 15. syyskuuta 2004 - klo 12. 55 (yli 13 vuotta sitten)
Voi miten ihanaa "maalaisjärkipuhetta" oli tuo sienimyrkkyvertaus. Niinhän se tietenkin on.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKrista (8281 kpl) keskiviikko, 15. syyskuuta 2004 - klo 14. 02 (yli 13 vuotta sitten)
Meillä on hieman huono tapa jättää tontille (kun tilaa piisaa) vähän sinne ja tänne kitkentä- tai muita raivauskasoja, jotka sitten puoliksi maatuvat "sijoillaan" kunnes ehdin ja muistan roijata näitä "välivarasto"kasoja varsinaiseen aumakompostiin pellolle.

Eilen nostelin kesällä suurehkoon kekoon juurineen kiskottuja pujoja pikkumetsämme reunassa ja yllätyin, kuin paljon vain puolitoista kuukautta kasassa olleet sitkeävarsiset rikkakasvit olivat jo maatuneet ja "huvenneet".

Mietinkin, onko isolla pihalla, jossa on paljon ns. joutomaata (ei laitettua, mutta sellaista, josta pyritään hävittämään itselle epämieluisia kasveja kuten pujoa ja ohdakkeita) kannattavaa jättää osaksi kesää tiettyihin paikkoihin paksuksi kerrokseksi noita kitkettyjä suuria rikkakasveja ja koota ne kompostiin vasta syksyllä. Tontillamme on nimittäin paljon pujoja ja ohdakkeita, joita aina sateisella säällä kiskomme juurineen maasta. Tällä tavoin olemme saaneet vähennettyä niiden määrää melkoisesti.

Kun nostelin roitteita kottikärryihin huomasin nimittäin, että kasan alta tuli esille melkein paljasta maata. Johon tietysti juoksutin heti kukkapenkistä ruiskukan siemeniä ja ripottelin unikonsiemeniä perään.

*kattamista pujokatteella*
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleAnna-Sisko (143 kpl) keskiviikko, 15. syyskuuta 2004 - klo 14. 19 (yli 13 vuotta sitten)
Onko teillä minkälaiset kompostit? Olis tarkotus saada puutarhajätteille vielä tänä syksynä komposti kyhättyä, mutta mimmonen sen pitäis olla... Nikkarointitaitoa en oikein omaa (netissä komeita puisia, joiden reunojen korkeutta lisättävissä) joten onko kellään kokemusta ihan vaan vaikka aita- tai muusta verkosta kyhättyä kompostia? Jelppikää, alkaa olla kiire kasata jonkunlainen viritelmä!!!!!
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKrista (8281 kpl) keskiviikko, 15. syyskuuta 2004 - klo 14. 37 (yli 13 vuotta sitten)
Yksi helppo tapa tehdä lehtikomposti on hakea rautakaupasta sitä vihreää muovitettua aitaverkkoa ja kiertää ympyräksi. Kun komposti on täynnä tai se pitää kääntää, avataan liitos.

Puutarhakompostin voi tehdä myös ilman minkäänlaista reunaa, kasaamalla vain kompostoitava tavara aumaksi. Alle risuja tai pari salaojaputken pätkää, että ilma pääsee pohjalle. Siistin kompostiaumasta saa peittämällä koko komeus heinäsilpulla tai vaikkapa syksyn lehdillä lopuksi.

Meillä on kolme puutarhakompostia. Yksi kasvitarhan kupeessa, ihan tavallinen puuneliö ilman irrotettavia etulautoja (hankala siinä vaiheessa kun pitää tyhjätä, mutta saimme valmiin kehikon naapurin puutarhalta). Yksi puusta ja verkosta tehty "siisti" kehikko yrttitarhan päässä ja aumakomposti pellolla.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleOmatjuuret (59 kpl) sunnuntai, 19. syyskuuta 2004 - klo 15. 47 (yli 13 vuotta sitten)
Me ostettiin viime vuonna 2 lautakehikkoa valmiina rautakaupasta. Kehikot kasataan laittamalla lautoja kolojensa mukaan päällekkäin eikä hommassa tarvita mitään työkaluja. Korkeutta voi lisätä ja vähentää tarpeen mukaan. Ovat kevyitä siirrellä ja siistin näköisiä.

Sitten kompostointikysymys: miten kauan kompostia kannattaa pitää kehikossa taikka aumassa? Aines on nyt mustaa ja mullansekaista mutta seassa on vielä paljon kovia oksanpätkiä. Onko tässä vaiheessa hevonpeen lisäämisestä hyötyä..Teimme nimittäin auman ja sekoittelimme hevosenkikkareita sekaan siinä toivossa että keväällä meillä olisi hyvät mullat uusien viinimarjapensaan taimien juuruksille.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjälleKurpitsa (10688 kpl) sunnuntai, 19. syyskuuta 2004 - klo 17. 01 (yli 13 vuotta sitten)
Voihan sen mullan siivilöidä ensi keväänä jos pienet oksanpätkät haittaavat.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällekurjenpolvi (4166 kpl) sunnuntai, 19. syyskuuta 2004 - klo 19. 17 (yli 13 vuotta sitten)
Mä laitoin viime syksynä sellaista oksan pätkäistä kompostia marjapensaiden ja nurmikon kohtaan. Keväällä siitä vähän isompia keräilin pois, muutoin ei ole yhtään haitannut.
Lähetä yksityisviesti tälle käyttäjällevalopää (733 kpl) sunnuntai, 19. syyskuuta 2004 - klo 20. 20 (yli 13 vuotta sitten)
meillä on kaksi puutarhajätekompostia. kuvassa niistä suurempi. molemmat on rakennettu puisista kuormalavoista. tämän viimeisimmän kuormalavat saatiin ilmaiseksi kotkan kaatopaikalta, kun oltiin viemässä sinne risuja. tähän on kasattu rikkaruohoja ja muuta sälää, ajattelin antaa kasan maatua vaikkapa vuosia ennen käyttöä. toinen, käyttökomposti, on hieman matalammista lavoista tehty ja sitä on helpompi kääntää ja kaivaa. mutta itse rakenne on helppo. valmiita lavoja ruuveilla toisiinsa kiinnitettyinä. rakennustyö vei mieheltäni noin 10 minuuttia.Vain nimimerkin(profiilin) valinneet, rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa keskustelualueelle


Valitse nimimerkki ->>

Sisäänkirjaudu- >>

Jos sinulla ei vielä ole omaa käyttäjätunnusta niin rekisteröidy tästä.